واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: چرا "سد" موصل؟ بین الملل > خاورمیانه - ایرنا نوشت:
پایگاه خبری عراقی ˈالمسلهˈ با اشاره به حملات اخیر جنگنده های آمریکا به تروریستهای ˈداعشˈ در اطراف سد ˈموصلˈ، این سوال را کرده که چرا این سد تا این اندازه اهمیت دارد و به چه دلیل آمریکا نیروی هوایی خود را برای بازپس گیری آن وارد عمل کرد.
المسله نوشت: ˈباراک اوباماˈ رییس جمهوری آمریکا هفته جاری در نامه ای به ˈکنگرهˈ در مورد علت حمله آمریکا به مواضع تروریستهای داعش در نزدیکی سد موصل اعلام کرد که سقوط این سد می تواند جان شمار زیادی از غیر نظامیان را به خطر اندازد و کارمندان آمریکایی را نیز به خطر اندازد و بسیاری از تاسیسات آمریکا در بغداد شود و همچنین با نبود این سد، دولت عراق مشکلات زیادی برای تامین خدمات اساسی خواهد داشت .
این پایگاه خبری افزود: تحلیل گران سیاسی اعتقاد دارند که آمریکا دلایل اعلام نشده دیگری نیز برای حمله فوری به نیروهای داعش و حمایت لجستیکی از نیروهای عراقی برای بازپس گیری سد موصل دارد.
ارتش آمریکا سد موصل را ˈخطرناکترین سد دنیاˈ نامیده و اخیرا درگیری های شدیدی اطراف این سد میان تروریستهای داعش و نیروهای عراقی درگرفت و در نهایت نیروهای دولتی عراق موفق به باز پس گیری این سد شدند.
اینگونه به نظر می رسد، مساله اساسی در این میان سرنوشت این سد نیست، بلکه سرنوشت میلیون ها عراقی در میان است که با استفاده از این سد، به زندگی ادامه می دهند .
ˈدانیل بابیسˈ رییس ˈانجمن خاورمیانهˈ در این باره گفت: اگر کسی کنترل سد موصل را به دست گیرد، می تواند بخش زیادی از عراق را تهدید کند، آب سد را باز کند و سیل به راه بیندازد یا با قطع آب آن، بخش عظیمی از عراق را بدون برق و آب بگذارد و این بسیار وحشتناک است.
این سد در دهه هشتاد قرن بیستم و در زمان حکومت ˈصدامˈ بر روی رود ˈدجلهˈ در 50 کیلومتری شمال موصل ساخته شد و منبع اصلی تولید برق و آبیاری عراق محسوب شده و نقش زیادی برای جلوگیری از وقوع سیل در این کشور دارد، اما افتادن این سد به دست داعش باعث شد این سد تبدیل به یک سلاح قدرتمند شود و البته این گروه سابقه ای طولانی در استفاده از آب ها برای مقابله با دشمنان خود دارد .
حدود یک سال پیش نیروهای داعش دریچه های سد ˈفلوجهˈ در مرکز عراق را باز کردند تا مانع پیشروی نیروهای دولتی عراق شوند و این باعث شد، روستاهایی در جاده بغداد که مدت ها آب آن ها قطع شده بود، زیر آب روند .
طول سد موصل به 3.2 کیلومتر می رسد و بر اساس آمارهای رسمی ، حاوی 12.5میلیون لیتر مکعب آب است ، اگر این سد به هر دلیلی شکسته شود، اراضی زیادی از دجله تا موصل که 1.7میلیون نفر در آن زندگی می کنند ، غرق می شود و همچنین این باعث به وجود آمدن چیزی شبیه ˈسونامیˈ در بیشتر شهرهای عراق تا بغداد می شود .
دولت ملی گرای چین در سال 1938 میلادی سدی که روی ˈرودخانه زردˈ ساخته شده بود را ویران کرد تا مانع پیشروی نیروهای ژاپن شود و این کار باعث کشته شدن صدها هزار چینی به دلیل راه افتادن سیل شد .
برخی تحلیل گران می گویند که بعید به نظر می رسد، داعش بخواهد آسیبی به سد موصل وارد کند. تحلیل گران نظامی آمریکایی اعلام کردند، ویران کردن این سد به معنای راه انداختن سیل در مسیر رود دجله است، اما داعش سعی می کند کنترل آن را به دست گیرد زیرا این سد منبع اصلی تولید برق است. با استفاده از این سلاح می تواند افراد تحت سیطره خود را کنترل کند.
المسلة خاطر نشان کرد: این درست است که تروریستهای داعش تاکنون آسیبی به این سد وارد نکرده اند یا نخواسته اند چنین کنند، اما این سد خود مشکلات زیادی از زمان افتتاحش دارد که فرسایش خاک در مسیر آن و رانش زمین و خاک اطراف این سد که بسیار تحت تاثیر آب قرار گرفته، باعث شده مشکلات زیادی ایجاد کند .
آمریکایی ها در زمان اشغال عراق ده ها میلیون دلار برای نگهداری و حفاظت از این سد هزینه کردند، اما با افزایش تهدیدها و تبدیل شدن این تهدیدها به یک درگیری خونین، مشخص نیست در آینده نزدیک کاری برای نگهداری از این سد انجام شود . 52261
چهارشنبه 29 مرداد 1393 - 10:00:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]