واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: وردنجان یکی از شهرهای شهرستان بن دراستان چهارمحال و بختیاری است. این شهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ دارای جمعیتی در حدود 4324 نفر بودهاست. موقعیت جغرافیایی
وردنجان در طول ۵۰ درجه و۴۶ دقیقه، عرض جغرافیایی ۳۲ درجه و۲۸ دقیقه، ارتفاع ۲۱۵۰ متر از سطح دریا قرار گرفته است. فاصله وردنجان تا شهرکرد حدود ۱۷ کیلومتر است و بین دو شهر بن و نافچ جای دارد.
موقعیت در تقسیمات کشوری این شهر از توابع شهرستان بن بوده و در قالب دهستان وردنجان روستاهای تومانک و بارده از توابع آن محسوب میشوند. شهرداری این شهر در تاریخ 1391/01/24افتتاح شد و آقای ذوالفقار یوسفی به عنوان اولین شهردار این شهر انتخاب گردید.
مکانهای تفریحی و گردشگری و میراث فرهنگی چهل دختران نام محل تفریحی است که همواره با چشمهای زلال گردشگرانی را به خود جلب میکند. مسجد جامع وردنجان که در بافت قدیمی و هسته مرکزی شهر قرار دارد قدمتی نزدیک به ۲۰۰ سال و مربوط به دوره قاجاریه است. و در سال ۱۳۹۰ مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
جمعیت و ترکیب آن در سال ۱۳۴۵، وردنجان جمعیتی بالغ بر ۱۷۰۲ نفر داشت در همین سال این شهر دارای ۲۳۱ خانوار بوده است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۵۵ جمعیت این شهر ۲۳۸۲ نفر و دارای ۴۴۸ خانوار بود. بر اساس سرشماری سال ۱۳۶۵، جمعیت وردنجان ۳۷۷۹ نفر و ۶۳۲ خانوار داشت. بر اساس سرشماری سال ۱۳۷۵، جمعیت وردنجان ۴۲۹۵ نفر و ۸۲۴ خانوار داشت. در سال ۱۳۸۴، جمعیت وردنجان ۴۷۳۱ نفر و ۱۰۰۹ خانوار داشت. حدود نیمی از مردم روستای تومانک -که در ۱۲ کیلومتری غرب وردنجان قرار دارد -و تقریبا تمام اهالی روستای چوبین (از توابع شهرستان فارسان استان چهارمحال و بختیاری) اصالتی وردنجانی دارند.
زبان، گویش و لهجه مردم گویش مردم این شهر بسیار شیرین است. مردم وردنجان به زبان فارسی صحبت میکنند اما به سبب قرار گرفتن در موقعیتی بین چند شهر و روستای ترک زبان برخی از مردم شهر قادر به صحبت به زبان ترکی نیز میباشند. در زبان مردم وردنجان حتی کلماتی از زبانهای دیگر نیز واد شده است که از آنجمله میتوان به کلمه «کفه» از زبان انگلیسیCough که به معنی «سرفه» میباشد. یا به کار بردن واژه ترکی استانبولی «دیک» به معنای ایستاده و یا سرپا اشاره نمود که در وردنجان نیز به همین معنی بکار میرود. مردم وردنجان با تغییر بعضی «واجها» و صداهای حروف دارای لهجه خاصی هستند که آنها را از دیگران کاملا متمایز میسازد به عنوان مثال در تلفظ «واو» از کلمه «کوچه» آنرا اشمام کرده و چیزی مابین «او» و «ی» تلفظ میکنند. در تلفظ وردنجانی «بود» «بید» تلفظ میشود. و در تلفظ افعال مضارع منفی بجای «نمی …» از «نم…» استفاده میکنند به عنوان نمونه «نمیروم» را «نم رم(nam ram)» تلفظ میکنند. کشیدن آخر جملات از ویژگیهای دیگر لهجه مردم وردنجان است. مردم این شهر به آخر بعضی کلمات (اس) نیز اضافه می کنند به عنوان مثال می گویند (خیارس)که منظور (خیاره) می باشد. اماکن مذهبی وردنجان
مساجد مسجد جامع، مسجد امام رضا (علیه السلام)، مسجد ۱۴ معصوم (علیهم السلام)، مسجد امام حسن (علیه السلام)، مسجد المهدی (علیه السلام).
حسینیه و تکایا حسینیه موسی بن جعفر (علیهما السلام)، حسینیه شهدا، امام حسن (علیه السلام) کلنگ بنای حسینیه موسی ابن جعفر علیه السلام در سال 1356 ه ش زده و به دست عده ای از معتمدین روستا و با پیروزی انقلاب اسلامی با کمک های نهادهای انقلابی ساخته شد و در سالهای بعد توسعه یافت فعالیتهای اقتصادی
تا گذشته نچندان دور تنها فعالیت اقتصادی مردم کشاورزی و به صورت محدود دامپروری بوده است. پس از انقلاب در این شهر به نواحی صنعتی نیز توجه خاص شده است. در ناحیه صنعتی “امام خمینی ” وردنجان در حال حاضر چندین واحد تولیدی از جمله ۲ واحد تولید قارچ، واحد تولید پروفیل آلومنیوم، تولید نمک، چند واحد تولید مزاییک و بلوکهای ساختمانی، یک واحد جوشکاری، یک واحد شستشوی فرش و… فعالیت میکنند در خارج از ناحیه صنعتی نیز سه واحد گاوداری، دو واحد پرورش مرغ، یک واحد تولید بلوکهای ساختمانی، و همچنین دو واحد تولید شن و ماسهوجود دارد که یکی از آنها فعال است. بر اساس «اطلاعات اندیسهای ایران» وردنجان یک اندیس مصالح ساختمانی است که مادهٔ معدنی موجود در آن، مرمریت است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]