واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ مرداد ۱۳۹۳ (۹:۴۰ق.ظ)
ابتکار: جعبه سياه اينجاست!
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه ابتکار چنين نوشت:
سقوط يک هواپيماي ديگر در آسمان آلوده تهران، رعب و هراس مردم از سفرهاي هوايي را دوباره زنده کرد تا سر زخم هزار داستان ديگر در اين باره باز شود.
هرکسي علتي را براي سقوط بيان مي کند، از فرسودگي ناوگان، تا ناهماهنگي خلبان و مسؤلان برج مراقبت، از تحريم ها تا غيرحرفه اي بودن کادر پرواز و نامناسب بودن خدمات شرکت هاي هواپيمايي و....
واقعيت اين است که تنها چهار دقيقه پس از پرواز، خلبان هواپيما اعلام مي کند که پرنده اش نقص فني دارد! چهار دقيقه زمان زيادي نيست. سؤال اينجاست که چگونه ممکن است چنين نقصي در هواپيما باشد و ناظران و مهندسان پرواز قبل از اوج گيري از آن بي خبر باشند؟ متوجه باشيد که درباره دوچرخه يا ساعت يکبار مصرف حرف نمي زنيم! هواپيما و سيستم پرواز آن بسيار پيچيده و مهندسي شده است و به سادگي نمي توان چنين نقص هايي را نديد و يا متوجهش نشد.
اما از سوي ديگر وقتي خلبان هواپيما تنها چهار دقيقه پس از پرواز اعلام نياز به فرود اضطراري مي کند چرا بايد بيش از 20 دقيقه در هوا بچرخد و باز هماهنگي لازم براي فرودش انجام نشود؟ برج مراقبت و مسؤلان هماهنگي باند پرواز در اين مدت مشغول چه کاري بوده ند که نتوانسته اند يک باند را براي فرود يک هواپيما آزاد کنند؟ آيا چيزي غير از عدم رسيدگي فوري به يک مسئله اضطراري مي تواند علت باشد؟
اگرچه با توجه به اکرايني بودن خلبان اين پرواز و فوت او و همچنين اعلام اين که عدم تمکين خلبان به فرمان برج مراقبت عامل سقوط بوده است، سعي شده تا قضيه فيصله داده شود، اما به نظرمي رسد که اين علت يابي ها چندان قابل اتکا نباشد.
به گمان نگارنده کاهش نگران کننده مسؤليت پذيري در همه سطوح از مديران بلند پايه تا پايين ترين رده هاي مسؤليتي در کشور، علت العلل بسياري از حوادث اينگونه است، حوادثي که مردم ايران را در نزديک به يک دهه گذشته دچار خسران ها و خسارت هاي جاني و مالي بسياري کرده است.
جالب آن است که تا الآن- عصر يکشنبه- که مشغول نوشتن اين يادداشت هستم آمار دقيقي از تعداد کشته شدگان حادثه سقوط هواپيما در دست نيست اما به هر حال 40 يا نزديک به 40 کشته در يک سانحه هوايي آن هم درست بيخ گوش فرودگاه يک فاجعه ملي و فراموش نشدني است و نبايد اجازه داد که بازي کردن با جان مردم براي خاطيان اين حادثه هولناک به سادگي از سرگذرانده شود.
اما همه اينها يک سوي ماجراست، سوي ديگر اين داستان ابعاد وسيع تر و نگرانکننده تري دارد. در خبرها آمده که اين هواپيما توليد کشور خودمان و بر اساس مونتاژ يک مدل هواپيماي اکرايني بوده است.
اين خبر افسوس ما را چندين برابر بيشتر مي کند! افسوس از يک اصرار و پافشاري پرهزينه و بيهوده! افسوس از اين که بر صنعتي که توانمندي اش را - دست کم هنوز- نداريم، اين همه اصرار مي کنيم و مدعي توانمندي در اين حوزه هستيم!
آقايان! ما هواپيما ساز نيستيم! ما خودرو ساز حرفه اي و کاربلد نيستيم! و اگر سعي کنيم چيزي که نيستيم باشيم، همان مي شود که آمار نجومي تلفات جاده اي مان در جهان منحصربفرد مي شود، همان مي شود که درست بالاي سر فرودگاه، هواپيمايمان سقوط مي کند و پنجاه خانواده را داغدار مي کند.
آن مي شود که خودروهاي داخلي را که واقعا پنج، شش ميليون تومان هم نمي ارزند بايد به صورت انحصاري و به قيمت بيست، سي ميليون به مردم رنجديده و فقير بفروشيد تا با آن در جاده هاي کشور بميرند.
به قول يک اقتصاددان، به جاي اين خودروسازي ها و هواپيماسازي ها، بهتر است گاو داري بزنند! دست کم به جاي «شير پالم دار» مي توانند شير سالم بدهند دست مردم! و به جاي جوانمرگ کردن آرزوهاي مردم يک کشور در زمين و آسمان، طول عمرشان را بيشتر کنند.
دير يا زود ما بايد ياد بگيريم که قرار نيست در همه صنايع، به صورت کج دار و مريز فعال باشيم، قرار نيست در هر کاري سرآمد و خودبسنده باشيم و مدعي باشيم که بي جهان پيرامون مي توانيم به حياتمان ادامه بدهيم!
اصرارهاي نابجا بر سر آنچه واقعا وجود ندارد، عصبيت هاي بيهوده، عقده گشايي هاي سياسي و باندبازي هاي اقتصادي مهمترين موانع توسعه در اين کشور بوده و هستند.
شکي نيست که اين رفتارها عموما از سوي کساني دنبال مي شوند که از وضعيت کنوني کشور، سودهاي کلان به جيبشان مي رود و بر همين اساس مخالف هرگونه تغيير و تحول به ويژه تغيير مثبت در مناسبات سياسي و اقتصادي با جهان هستند.
اميدواريم با تمهيداتي درست و به موقع از تکرار اين حوادث تلخ آن هم به علت اين نقص ها و ناهماهنگي هاي پيش پا افتاده جلوگيري شود.
چندان به دنبال کشف رمز از گفت وگوهاي راديويي خلبان با برج مراقبت نباشيد! جعبه سياه اينجاست؛ در اتاق تصميم گيري برخي مسؤلان!
نويسنده:شايان ربيعي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]