واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ مرداد ۱۳۹۳ (۹:۵۲ق.ظ)
جمهوري اسلامي: الزامات فرااقتصادي بسته خروج از رکود
به گزارش خبرگزاري موج، «الزامات فرااقتصادي بسته خروج از رکود»عنوان سرمقاله روزنامه جمهوري اسلامي است که در آن ميخوانيد؛
اين روزها به فراخور اصرار دولتمردان براي تشريح بسته سياستي خروج غيرتورمي از رکود اقتصادي، موضوع اين مجموعه از راهکارها به نقل محافل کارشناسي تبديل شده است. هر چند در افکار عمومي به معناي قشر عادي جامعه کمتر نشاني از اين حساسيت مي توان سراغ گرفت که تا حدود زيادي ناشي از جنس تخصصي موضوع است، لکن در بخش تخصصي جامعه نقطه نظرهاي زيادي در اين زمينه وجود دارد.
طي روزهاي اخير کارشناسان متعددي از گرايش هاي سياسي و با سلائق مختلف اقتصادي درباره اين بسته سياستي اظهارنظر کرده اند؛ برخي مجموعه پيشنهادي دولت را مفيد، بعضي اساساً اشتباه، عده اي بي فايده و معدودي نيز مضر مي دانند.
دولتمردان نيز آنچنان که از تکاپوي رسانه اي و تلاش هاي تبييني شان بر مي آيد، مصمم به همراه سازي حداکثري نخبگان و تجميع انرژي بيشتر براي پيشبرد اين بسته در ساير نهادهاي حاکميت خصوصاً مجلس شوراي اسلامي هستند چرا که بخشي از آنچه دولت در قالب برنامه خروج غيرتورمي از رکود به دنبال اجراي آن است نيازمند تصويب قوانيني در مجلس است؛ مجلسي که نام دو تن از نمايندگان پرسروصداي آن در نقد تند رويکرد دولت در بسته سياستي نشان داد براي تصويب قوانين مورد نياز به راحتي پيشنهادهاي دولتمردان را نخواهد پذيرفت. در چنين شرايطي به نظر مي رسد پرداختن به مفاد اين بسته آن هم از بعد تخصصي و فني چندان ضرورت نداشته باشد. از اين رو توجه مسئولان دولتي را به چند نکته براي موفقيت اين بسته بايد جلب کرد.
شکي نيست که در اجراي هر تصميمي دستکم همان مقدار که بايد به هدف، شيوه، زمان و... توجه داشت، در نظر گرفتن بستري که قرار است تصميم در آن اجرا شود نيز ضروري است. به عبارت ديگر فقط کافي نيست تصميمات ما از نظر کارشناسي و علمي صحيح باشد بلکه بايد فضاي کلي حاکم برجامعه نيز پذيراي الزامات و پيامدهاي اجراي اين تصميمات درست باشد. کم نبوده و نيستند سياست ها و برنامه هاي کارشناسي و صحيحي که عدم آمادگي فضاي عمومي و مهيا نبودن بسترهاي لازم براي اجراي آنها، شکست و توقفشان را به دنبال داشته است.
از اين رو مجريان بسته خروج غيرتورمي از رکود بايد به همان مقدار که انرژي و زمان خود را صرف تدوين سياست هاي اين بسته کرده اند براي مهيا ساختن بستر اجراي آن نيز در جامعه گام بردارند. اين درست است که محتواي اين بسته از نظر تخصصي در سطحي نيست که لازم و ممکن باشد براي افکار عمومي به معناي لايه هاي مختلف جامعه (نه نخبگان و دانشگاهيان و...) در مورد آن توضيحات فني ارائه داد اما از اين واقعيت هم نبايد غافل بود که اين برنامه قرار نيست نابسته به شرايط کلي حاکم بر جامعه، به دور از چشم رقباي سياسي و در فضايي آرام و کاملاً منطقي اجرا شود.
جامعه ايران در اين مقطع زماني بيش از هر چيز نيازمند نتايج ملموس و عيني است. بسته ها و سياست ها ونسخه ها و... براي افکار عمومي خسته از تورم، ديگر جذابيتي ندارد. مردم منتظرند دولت تدبير و اميد پس از يک سال به صورت عيني تر و عملياتي تر پا به عرصه بهبود معيشتشان بگذارد. ادامه ناراحتي مردم از گراني و تورم با وجود کاهش چشمگير آن طي يک سال گذشته، نمونه آشکار توقعي است که به آن اشاره شد با وجود اينکه طي يک سال نخست فعاليت دولت يازدهم نرخ تورم کاهش کاملاً فاحشي داشته است اما جامعه همچنان از گراني مي نالد. هر قدر هم که دولتمردان وکارشناسان توضيح مي دهند که کاهش نرخ تورم به معناي ارزان شدن نيست و... فهم عمومي جامعه از تورم همان گراني است و انتقاد از دولت همچنان پا برجاست. در اين ميان رقباي سياسي هم البته بيکار نمي نشينند و بر اين موج سوار مي شوند.
بنابر اين دولتمردان بايد متوجه باشند که اجراي موفق چنين بسته اي که آثار آن در ميان مدت آشکار خواهد شد، نيازمند توجيه کامل افکار عمومي نسبت به فرايند اثربخشي و زمان هويدا شدن نتايج در اقدامات انجام گرفته است. از سوي ديگر نيز تعريف و اجراي برنامه ها و اقدامات تکميلي در حين اجراي بسته سياستي خروج از رکود که بتوان با کمک آن ها پيامدهاي منفي و گريزناپذير اين سياست ها را مديريت کرد و به حداقل رساند از جمله اقداماتي است که بايد در دستور کار دولت قرار بگيرد.
نويسنده:
- سروش صاحب فصول
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]