واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
صادرات تسلیحات؛ عامل ۲ پارگی دولت آلمان
مناقشه غرب با روسیه و اعمال تحریمهای جدید علیه این کشور در پی بحران اوکراین، بار دیگر موضوع صادرات تسلیحاتی آلمان و انتقادهای مربوط به آن را در مرکز توجه قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری فارس در شرایطی که غرب تحریمهای بیشتری علیه روسیه اعمال میکند و تحریم نظامی نیز یکی از شاخههای این تحریمهاست، موضوع صادرات تسلیحاتی آلمان به ویژه به کشورهایی که کانون خبرسازی هستند، همچنان در مرکز توجه قرار دارد. در این بین رویکرد «زیگمار گابریل» وزیر اقتصاد آلمان جالب توجه است وی با تجدیدنظر درباره قوانین صادرات تسلیحاتی فشارهایی را بر دولت ائتلافی این کشور وارد کرده است. دادوستدی به نام: «تجارت مرگ» گابریل که معاونت صدراعظم را بر عهده دارد در گفتوگویی تلویزیونی گفت: « اگر شما خیلی در زمینه صادرات تسلیحات دقیق نیستید، به زودی به تاجر مرگ تبدیل میشوید.» گابریل که از حزب سوسیال دموکرات است با استفاده از فرصت به وجود آمده در زمان تعطیلات «آنگلا مرکل» تلاش کرده است تا در این زمینه افکار عمومی را به خود جلب کند. به ویژه که این حزب در جریان مبارزات انتخاباتی سال گذشته همواره مسئله صادرات تسلیحات آلمانی را به طور ویژه مورد توجه قرار داده بود اما بحران اوکراین باعث شد تا توجهها به صورت موقت از این موضوع به ناآرامیهای اوکراین معطوف شود و اعمال تحریمها عاملی بود که بار دیگر مخالفان و موافقان معاملات تسلیحاتی آلمان را در برابر هم قرار داد. موضوع صادرات تسلیحات در آلمان به حدی برای دولت آلمان مهم است که هفتهنامه «اشپیگل» که یکی از معتربرترین نشریات آلمان است یکی از شمارههای خود را به این موضوع اختصاص داد و در کنار دیگر مطالب چالشهایی را که دولت ائتلافی آلمان به دلیل اختلاف نظر درباره صادرات تسلیحات با آنها مواجه شده است را مورد بررسی قرار داد.
گابریل البته معتقد است که تحریمهای اعمال شده علیه روسیه کافی نیستند از این رو هفته گذشته جلوی قرارداد بین شرکت «راینمتال» با روسیه برای ایجاد کمپی نظامی را گرفت که این اقدام هم علاوه بر اینکه بازتاب گستردهای در رسانههای غربی داشت، در جای خود انتقادهایی را در آلمان به دنبال داشته است.البته وزیر اقتصاد قصد ندارد تا در قوانین کنونی آلمان در زمینه صادرات تسلیحات تغییری ایجاد کند اما میخواهد مقامات این کشور درباره اعطای مجوز صادرات تسلیحاتی محتاطانهتر عمل کنند. درآمد میلیاردی آلمان از صادرات تسلیحات بنابر آمارهای منتشر شده در سال 2013 دولت پیشین مرکل 5.8 میلیارد یورو ( 7.8 میلیارد دلار) از صادرات تسلیحات درآمد داشت که 62 درصد آن متعلق به کشورهایی بود که عضو سازمان پیمان آتلانتک شمالی (ناتو) از جمله قطر، الجزایر و عربستان سعودی بودند. گفته میشود که این تصمیم گابریل در راستای مخالفت با دولت محافظهکار حاکم و در جهت نزدیک شدن به سیاستهای حزب چپ و سبزهاست که رویکردی در جهت مخالف دولت دارند. از این رو «هورست زیهوفر» رئیس حزب سوسیالمسیحی این کشور، گابریل را متهم کرد که بدون فکر و جهتگیری مفید عمل کرده است و به این ترتیب شرکتهای آلمانی از بازارهای جهانی حذف خواهند شد. حزب سوسیال مسیحی رابطه بسیار نزدیکی با دموکرات مسیحیها دارد و مقر اصلی آن در باواریا محل اصلی شرکتهای دفاعی است از جمله شرکت دفاعی - فضایی «ایرباس»، تولیدکننده تانک «مافی وگمان» که قرار است با شرکت فرانسوی «نکستر» همکاری کند و شرکت سازنده موشکهای «دیل».
در این گزارش آمده است که صنایع دفاعی آلمان درباره افشای اقداماتی که در دست دارد بسیار سختگیر است با این حال بنابر اطلاعاتی که از سال 2011 در دست است، تولید در این بخش به 22.6 میلیارد یورو رسیده است و حدود 100 هزار نفر به صورت مستقیم برای بخش دفاعی کار میکنند. این در حالی است که بیش از 200 هزار نفر هم به صورت قرار دادی مشغول به کار هستند. موسسه بینالمللی مطالعات صلح استکهلم ( SIPRI) در پژوهشهای خود از آلمان پس از ایالات متحده آمریکا و روسیه به عنوان سومین کشور بزرگ صادرکننده تسلیحات در جهان یاد کرده است. فدراسیون صنایع امنیت دفاعی آلمان (BDSV) هم دیدگاهی مشابه دارد. یکی از سخنگویان این سازمان در این مورد گفت: « قطعا ما در بین 10 کشور (بزرگ صادرکننده) قرار داریم.» اما روزنامه آلمانی «هاندلزبلات» که اخبار اقتصادی را پوشش میدهد، نوشت که تسلیحات دلیلی برای افتخار آلمان نیست. آلمان در بازار سلاحهای کوچک هم حرفی برای گفتن دارد اما علاوه بر صادرات تانک یا موشک، درباره صادرات سلاح های کوچک مثل تفنگ و اسلحه کمری هم که ساخت شرکت «هکلر اند کخ» هستند، نقش آلمان کمرنگ نیست و میران فروش سالانه آنها به بیش از 200 میلیون یورو میرسد.
در این مورد نظر «هلموت اشمیت» صدراعظم پیشین آلمان جال توجه است وی از سلاحهای کوچک به عنوان تسلیحات کشتار جمعی امروزی نام برده است به این وسیله که فروش سلاح را جایگزین اعزام سرباز شده است. در مجموع از دولت آلمان انتظار میرود که در این مورد و درباره تحولات جهانی موضع گیری مشخصی داشته باشد. «فرانک والتراشتاینمایر» وزیر خارجه آلمان که هم حزبی گابریل از حزب سوسیالدموکرات است، چندین ماه پیش از آلمان خواسته بود تا به صورت مستقیم تری در زمینه حل بحرانهای جهانی مداخله کند. «گئورگ ویلهلم آداموویچ» فدراسیون صنایع امنیت دفاعی آلمان هم به تازگی درباره رویکرد دولت آلمان گفت: «ما به عنوان صنایع (دفاعی) از دولت میخواهیم که موضع خود را اعلام کند.» هفته گذشته شرکت راینمتال با اشاره به تصمیم گابریل برای لغو قرارداد نظامی با روسیه درباره میزان سوددهی خود ابراز نگرانی کرد. ضمن اینکه ارزش سهام این شرکت هم به سرعت در بازارهای جهانی کاهش یافت. از این رو قرار است اواسط ماه جاری گابریل با برخی از تاثیرگذاران در بازار دیداری داشته باشد. انتهایپیام/
93/05/20 - 00:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]