تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 23 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مردم را با غیر زبانتان بخوانید تا از شما پارسایی و کوشش و نماز و خوبی را ببینند...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852428805




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خشکی مراتع و بی آبی؛ رنج عشایر و کشاورزان چهارمحال و بختیاری


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خشکی مراتع و بی آبی؛ رنج عشایر و کشاورزان چهارمحال و بختیاری شهرکرد - ایرنا- نجوای رودخانه ها و زلال چشمه ساران،رمز و راز کوچ و سروش امید و زندگی در هزارتوی قله های زاگرس میانی و دره های ژرف سرزمین چهارمحال و بختیاری است .


زلال چشمه ساران و زمزمه رودخانه ها در سکوت و خلوت دره های پرپیچ و خم، همواره سنگ صبور زندگی پرمشقت کوچ نشینان، دامداران و ایلات بختیاری بوده است.
در این مناطق که همواره، مهمترین منبع تامین کننده آب مورد نیاز و حیاتبخش گستره جنوب و فلات مرکزی ایران زمین بوده هم اکنون زنگ خطر کم به صدا درآمده و جوش و خروش رودها آرام آرام کمرنگ تر می شود.
زندگی عشایر بختیاری بر سه محور آب، دامداری و کشاورزی استوار است به همین جهت همواره بصورت کوچ درون استانی و منطقه ای همگام با رودخانه و جاری چشمه ها بین مناطق گرمسیری یا قشلاقی و مناطق سردسیری و ییلاقی کوچ می کنند.
قوم بزرگ بختیاری در مناطقی از استان های چهارمحال و بختیاری، اصفهان، خوزستان و لرستان ساکن هستند و زندگی در سفر را بصورت کوچ بزرگ و کوچک تجربه می کنند.
کوچ بزرگ همان ییلاق و قشلاق عشایر است و کوچ کوچک، کوچ درون منطقه ای است، که عشایر برای یافتن چراگاه ها و مراتع و سرچشمه های مناسب دست به تغییر مکان می زنند.
زمانی، کوچ را پیران هر ایل بر اساس تقویم نجومی و تجربی تعیین می کنند.
هنوز هم مانند گذشته هنگام کوچ چندین خانوار از یک ایل با هم کوچ می کنند، تا بر مشکلات پیشروی خود غلبه کنند و این تعاون و همکاری بزرگ در ایل بختیاری است.
شواهد تاریخی نشان از باستانی بودن کوچ عشایری بختیاری دارد و در برخی از تحقیقات محققان و پژوهشگران داخلی و خارجی این کوچ را به 10 هزار سال پیش از میلاد حضرت مسیح (ص) نسبت می دهند.
در چهارمحال و بختیاری به طور میانگین هر خانوار عشایر استان 77 راس دام نگهداری می کند و در مجموع عشایر استان افزون بر یک میلیون و 500 هزار راس دام سبک دارند و معادل 25 درصد تولیدات دامی استان را عشایر تولید می کنند.
بخش عمده عشایر چهارمحال و بختیاری زمان ˈییلاقˈ را در شهرستان های کوهرنگ، لردگان و اردل سپری می کنند.
بر اساس آمار آخرین سرشماری، جمعیت عشایر استان بیش از 90هزار نفر در قالب 14هزار خانوار عشایری است که 95 درصد عشایر استان را قوم بختیاری تشکیل می دهد.
عشایر چهارمحال وبختیاری اقوام ˈبختیاریˈ، ˈقشقاییˈ ، ˈچهرازیˈ، ˈعرب نصرآبادیˈ و ˈدهکردیˈ را شامل می شود که پنج طایفه ، 44 زیر طایفه و 32 تیره را تشکیل می دهند.
در حال حاضر چهارمحال و بختیاری با 17 درصد جمعیت عشایری کشور دومین استان عشایرنشین بعد از استان فارس است.
عشایر چهارمحال و بختیاری برای کوچ خود از پنج ایلراه اصلی عبور می کنند تا به خوزستان برسند و عشایر این استان از پنج طایفه بزرگ، 24 زیرطایفه، 32 تیره و دو هراز و 940 تش تشکیل شده اند.
حرکت دام ها از سمت خوزستان به طرف چهارمحال و بختیاری از کوه ها،دشت ها،دره ها و رودها انجام می شود و در مسیر این کوچ نیز دام ها تعلیف می شوند.
عشایر استان از دو ایلراه دزپارت و تاراز وارد استان می شوند و در همه شهرستان های استان مستقر می شوندکه بیش از 46 درصد عشایر کوچرو در شهرستان کوهرنگ در زمان ییلاق مستقر می شوند.
در گذشته ایلراه دزپارت از شهرستان های اردل، کیار، شهرکرد و لردگان شروع و از میانکوه، شلیل، پل مروارید، گردنه بلوط بلند گذشته و از دهدز وارد خوزستان می شد.
اما با آبگیری سد کارون چهار، این ایلراه زیر آب رفت و در واقع مشکلاتی برای عشایر ایجاد کرد و باعث تغییر مسیر کوچ عشایر شد.
گرم شدن هوا در خوزستان و خشکسالی های چند سال اخیر در این استان جنوبی که محل قشلاق عشایری است باعث شده که عشایر بختیاری در حرکت به ییلاق تعجیل کنند.
از سوی دیگر حرکت غیرتقویمی برای یافتن چراگاه های پربار نیز باعث شده که این روند کوچ بر مراتع چهارمحال و بختیاری فشار بیشتری بیاورد.
یکی از عشایر کوچرو نبود منابع آبی را از مهمترین مشکلات پیش روی عشایر می داند .
ˈمحمدقلی موری ˈ در گفت وگو با ایرنا ،سفر رییس جمهوری به چهارمحال و بختیاری را یک نعمت برای استان می داند و می گوید: اقوام بختیاری همیشه یار و یاور انقلاب بوده و هستند و از مسوولان می خواهیم برای حل مشکلات این منطقه بویژه کم آبی چاره اندیشی کنند.
وی کمک به حفظ و ثبات ارزش های فرهنگی و قومی عشایر را یکی دیگر از خواسته های عشایر بختیاری دانست و گفت:در این راستا با حمایت از بافندگان لباس های محلی می توان از تولید کنندگان بخشی از فرهنگ عشایری حمایت کرد.
جمعی از کشاورزان چهارمحال و بختیاری نیز از نبود حمایت در این بخش گلایه کرده، اظهار امیدواری کردند سفر رییس جمهوری و هیات دولت باعث گشایش مشکلات موجود در مسیر کشاورزی استان شود.
ˈامید قربانی دشتکیˈ از کشاورزان نمونه استان در زمینه تولید ماهیان سردابی در شهرستان اردل، می گوید: با شیوع بیماری ناشناخته در مزارع پرورش ماهیان سردابی استان از مهرماه سال گذشته بیشتر مزارع پرورش ماهی دچار خسارت شد و هم اکنون 80درصد آنان در شهرستان اردل به حالت تعطیل درآمده است .
وی با استناد به گفته کارشناسان اداره کل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری عامل این بیماری را خوراک ماهیان دانست وافزود: خوراک ماهیان از کیفیت بالایی برخوردار نیست و چربی بالا، وجود آرد زیاد و سویا در این خوراک کیفیت این مواد را پایین اورده است .
وی نبود حمایت های مالی بانکی را از دیگر مشکلات این بخش عنوان کرد و گفت: اگر کشاورزی درصدد دریافت و وام از بانک های متولی طرح های کشاورزی باشد ناچار است چندین برابر مبلغ وام وثیقه در اختیار بانک قرار دهد و 20درصد آورده دو سه ماه زودتر از دریافت تسهیلات به حساب بانک واریز کند.
قربانی دشتکی بیان داشت: با وجود خسارات وارده زیاد به مزارع پرورش ماهش تاکنون اعتباری به این بخش اختصاص نیافته است .
منوچهر کرمی باغدار نمونه کشت هلو در سامان نیز از دیگر کشاورزانی است که از نبود حمایت های مالی بانک ها گلایه مند است .
وی کمبود آب بخصوص برای زمین های کشاورزی و باغات را از مشکلات دیگر کشاورزی در این منطقه عنوان کرد و گفت: شرکت آب منطقه ای با وجود نیاز زمین های 100 هکتاری به 40 لیتر آب در ثانیه تنها 20 لیتر آب اختصاص داده است .
کرمی میزان خسارات پرداختی به کشاورزان استان را نیز ناچیز دانست وافزود: برآورد میزان خسارات زمین های کشاورزی استان یه صورت دقیق انجام نمی شود و یک قطعه زمین بصورت تصادفی انتخاب و خسارات مابقی زمین ها براساس خسارت آن زمین تعیین می شود .
ˈحسین نصیریˈ کشاورز گندم کار نمونه شهرستان شهرکرد مدعی است کشت گندم آبی در این منطقه با ضرر مواجه شده است .
وی که از کشاورزان نمونه استان با میزان تولید بالا در واحد سطح است افزود: به دلیل هزینه های بالای اجاره زمین، هزینه های تولید و نرخ پایین قیمت تضمینی گندم، سودی از تولید گندم کسب نکرده ام .
نصیری بیان داشت: برداشت گندم و فروش آن با قیمتی معادل 10هزار و 600 ریال برای هر کیلو تنها پاسخگوی هزینه اجاره زمین است و کشاورز ناچاراست هزینه برق و آب، خرید بذرو کود وسم را از محل دیگری تامین کند .
وی هزینه بالای برق چاه های کشاورزی را ازدیگر مشکلات این بخش دانست وافزود: در مواقعی ناچار به پرداخت 12 میلیون ریال و گاهی ناچار به پرداخت 22میلیون ریال برای قبض 30 روزه برق می شویم .
نصیری با بیان اینکه چاه های کشاورزی در برخی فصول غیر قابل استفاده است تصریح کرد: این درحالی است که کشاورز ناچار به پرداخت سه میلیون ریال هزینه قبض برای زمان هایی است که از چاه استفاده نکرده است .
ˈسهراب زمانیˈ کشاورز نمونه مجری طرح های آبیاری تحت فشار در شهر فرادنبه بروجن خواستار حمایت بیشتر دولتمردان از کشاورزان شد و گفت: اگر کشاورزان از نظر تامین کود و سموم و بذر اصلاح شده ارزان قیمت باید حمایت شوند تا کشور نیازی به واردات گندم و دیگر محصولات نداشته باشد .
7359/8125/558/



15/05/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن