واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: روزنامه شهروند:2000هکتار زمین کشاورزی در شهرری و ورامین با فاضلاب آبیاری می شود جامعه > سلامت - روزنمه شهروند نوشت:
سروش مدبری، مدیر سابق دفتر آب و خاک سازمان حفاظت از محیطزیست، میزان زمینهای زراعی آبیاریشده با فاضلاب در جنوب تهران را نزدیک به دوهزار هکتار می داند. مدبری در توضیح بیشتر به «شهروند» میگوید: «این وضع در تمام کلانشهرها دیده میشود، حتی خیلی از شهرهای کوچک هستند که مزارع کشاورزیشان با آب فاضلاب آبیاری میشود و اصلا مشخص نیست که چرا وزارت بهداشت با اینها برخورد نمیکند.» براساس اعلام او، درحال حاضر، در جنوب تهران سبزیجات و محصولات صیفی با آب فاضلاب آبیاری میشوند؛ فاضلابی که سرشار از آلایندههاست. مدبری میگوید: « انواع آلایندههای فلزی و آلی در این فاضلابها پیدا میشود. کبالت، نیکل، آرسنیک تنها بخشی از اینهاست. هرقدر این آبها از شمال شهر به سمت جنوب حرکت میکنند، آب آلودهتر میشود، تا جایی که حتی رنگ آب سیاه میشود و تا یک متر نیز روی آن کف می ایستد. این آب پر از آلودگی است که متاسفانه در جنوب شهر تهران و ورامین با همین آبها، سبزیجات و صیفیجات را آبیاری میکنند.»
آب فاضلاب نهتنها برای مصرفکننده که حتی برای تولیدکننده هم معضلی شده، بهطوریکه به گفته این استاد دانشگاه، بهدلیل حجم بالای لجن، کشاورزان ناچار هستند که هرچند وقت یک بار، زمینهایشان را لایروبی کنند، چراکه فاضلاب زمینهایشان را خراب میکند، با این همه باز هم بهدلیل درآمدزایی و پرداخت نکردن حقابه، به کارشان ادامه میدهند.
سرطان، بیماری کلیوی و تنفسی
حاصل آبیاری با فاضلاب
او به بیماریهایی که از طریق فاضلاب به مصرفکنندگان منتقل میشود اشاره میکند. «هر کدام از این آلایندهها، یک بیماری را منتقل میکنند، برای نمونه آرسنیک، بیماری کلیوی، کادمیوم، مسمومیت، کروم و جیوه، بیماریهای دستگاه تنفسی و... را ایجاد میکنند، حتی برخی از این آلایندهها خاصیت سرطانزایی دارند.» میزان آلایندگی در این سبزیجات به اندازهای است که با کلرزنی و میکروبکشی که در منازل انجام میشود، از بین نمیروند. مدبری میگوید: «کاش ماجرا به همین میکروبها محدود میشد که با یک اسهال و مسمومیت هم از میان میرفت، ماجرا وخیمتر از اینهاست.»
تهران تصفیهخانه ندارد. ٧٠سال پیش قرار بود تصفیهخانهای در تهران راهاندازی شود که تمام شهر را تحت پوشش قرار دهد، اما هنوز خبری از این تصفیهخانه نیست. حالا کشاورزان هم چارهای جز استفاده از آبهای تصفیهنشده یا همان فاضلاب ندارند. مدبری با اشاره به این موضوع تأکید میکند: «متاسفانه فاضلاب تصفیه نمیشود، آب تصفیهنشده هم در اختیار این کشاورزان است، مسئولان وزارت بهداشت، شهرداری، جهاد کشاورزی و... همه اینها را میبینند، اما باز هم اجازه فعالیت این کشاورزان را میدهند و هیچکس جلوی کار آنها را نمیگیرد. پیش از این قرار بود جهاد کشاورزی آب تصفیهشده در اختیار کشاورزان قرار دهد اما این کار انجام نشد.» به گفته او، هماکنون در جنوب کرج مزارع هم به همین شکل آبیاری میشوند که خطر زیادی دارد.
سبزیجات فاضلابی ارزانتر است
قیمت سبزیجاتی که با آب فاضلاب آبیاری میشوند ارزانتر است، در مقابل اما مشکلات بیشتری برای مصرفکننده ایجاد میکند. به گفته مدیر سابق دفتر آب و خاک سازمان حفاظت از محیطزیست، یکی از مشخصات اصلی این نوع سبزیجات، پلاسیده شدن زودهنگام آنهاست.
این استاد دانشگاه به مضرات استفاده از سموم کشاورزی غیراستاندارد و خطراتی که برای سلامتی مصرفکننده دارد هم اشاره میکند. «بیشتر سموم غیراستاندارد وارداتی است و از کشورهای هند، چین و پاکستان وارد میشود. اینها سمومی هستند که متاسفانه حاوی DDT که ٤٠سال پیش مصرف آن ممنوع شده، هستند؛ سموم دیگری هم دارند که به شدت مضر به شمار میروند.» به گفته او، کشورهای چین، هند و پاکستان، موادی را که دیگر در هیچ کجا استفاده نمیشوند جمع کرده و در قالب سموم با قیمت پایین تر به کشورهایی مانند ایران میفروشند. این سموم به صورت غیرقانونی و قاچاق وارد کشور میشوند و بسیاری از کشاورزان هم از آن استفاده میکنند. مدبری تأکید میکند که سمومی مانند DDT، سرطانزا هستند و میتوانند منجر به بروز سرطان دستگاه گوارشی شوند. از سوی دیگر این سموم سالها در محیطزیست باقی میمانند و اثرات مخربی را وارد میکنند، درحالیکه سموم استاندارد، تاثیرشان را زود از دست میدهند و ضرر کمتری وارد میکنند. بیشتر این سموم برای میوه و برنج استفاده میشوند. به گفته او، تنها سمومی که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی تولید میشوند و مورد تأیید این وزارتخانه است، استاندارد بوده و مجاز به مصرف هستند .
17302
سه شنبه 14 مرداد 1393 - 06:46:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]