واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: راه اندازی نخستین تله کابین شرق کشور همچنان پیچ و خم های اداری را طی می کند مشهد - ایرنا - در حالی که توجه به صنعت گردشگری بویژه در پایتخت معنوی ایران از سوی مسوولان مورد تاکید قرار دارد، راه اندازی نخستین تله کابین منطقه شمال شرق کشور پس از 17 سال، همچنان پیچ و خم های اداری را طی می کند.
مراحل راه اندازی این تله کابین از سال 1376 توسط بخش خصوصی در روستای ییلاقی زشک حوالی کلانشهر مشهد آغاز شده است.
به گفته کارشناسان این تله کابین با ظرفیت جابجایی روزانه بین هشت تا 10 هزار گردشگر در صورت بهره برداری، مجهزترین و منحصر به فردترین پروژه تله کابین کشور به شمار می رود.
هم اکنون هفت مجتمع تفریحی و گردشگری تله کابین در کشور واقع در شهرهای نمک آبرود، رامسر، لاهیجان، همدان، تبریز، شیراز و اصفهان دایر است.
سرمایه گذار و مجری اصلی پروژه تله کابین زشک در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای حل مشکلات و چالش های این پروژه بزرگ تاکنون از طریق 300 نامه با مسوولان و نهادهای مختلف کشور از سطح رییس جمهوری، معاونان ایشان و وزرای مرتبط تا استاندار، روسای ادارات خراسان رضوی و شعب بانک های عامل مکاتبه شده است.
احمد تعالی افزود: از سوی دیگر هزینه احداث تله کابین به دنبال طولانی شدن فرآیند اجرای این پروژه، افزایش نرخ دلار و نا آرامی وضعیت اقتصادی بین 30 تا 40 درصد و معادل 350 میلیارد ریال افزایش داشته است.
وی اظهار کرد: برای عملیاتی شدن این پروژه با همکاری سهامداران از 17 سال گذشته تاکنون پیگیری های بسیار صورت گرفته و اکنون مراحل اخذ مجوزها پایان یافته و بدنبال دریافت تسهیلات هستیم.
وی افزود: روستای زشک یکی از زیباترین روستاهای حومه شهر مشهد است و به خاطر نزدیک بودن به این کلانشهر و داشتن آب و هوای مناسب در فصول مختلف، پذیرای زائران و گردشگران بسیار می باشد.
مدیر عامل مجتمع تفریحی تله کابین منطقه زشک ادامه داد: این مجتمع در سال 1376 با هدف خدمت به زائران و مجاوران حضرت امام رضا (ع) و راه اندازی مجتمع تفریحی تله کابین در منطقه ˈدشت نازˈ روستای زشک در کیلومتر هشت جاده شاندیز - مشهد توسط تعدادی از مهندسان بومی و اهالی منطقه تاسیس شد.
به گفته وی، فعالیت این طرح تا سال 1385 به دلیل عدم حمایت های لازم از سوی مسوولان متوقف ماند و پس از رفع مشکلات، عملیات اجرایی آن با حضور استاندار وقت خراسان رضوی در سال 1389 آغاز شد.
تعالی افزود: از آن زمان تاکنون روند اجرایی این پروژه به دلایلی نظیر تصویب طرح در کارگروه های شورای برنامه ریزی و توسعه استان، تمدید اجاره زمین های واگذار شده برای سایت مبدا و مقصد، مشکلات توقفگاه خودرو در این پروژه و عدم تخصیص تسهیلات از سوی بانک های عامل با چالش های مختلف روبرو بوده است.
وی گفت: این طرح به لطف خداوند و حمایت مسوولان با پیگیریهای طاقت فرسا و جابجایی سایت مبدا، پس از بررسی های لازم و بازدید مجدد کارشناسان آلمانی، در شورای برنامه ریزی و توسعه استان در قالب کارگروه تخصصی امور اقتصادی، کارگروه امور زیربنایی مسکن و شهرسازی و گردشگری به تصویب رسید.
به گفته وی، هزینه اجرای این پروژه در سال 1389 حدود 580 میلیارد ریال برآورد شد که با توجه به تحریم ها و افزایش قیمت ها، هم اکنون هزینه اجرای پروژه بین 20 تا 30 درصد نسبت به این رقم افزایش یافته است.
وی هزینه اجرای این پروژه در شرایط کنونی را 850میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: قرار است برای این منظور 350 میلیارد ریال از صندوق توسعه ملی در قالب تسهیلات بانکی اخذ شود.
او با بیان اینکه این پروژه 100 سهامدار بومی نیز دارد اظهار کرد: با بهره برداری از این طرح علاوه بر ایجاد سرگرمی سالم برای گردشگران در دل طبیعت، اشتغالزایی 150 نفر به طور مستقیم و حدود دو هزار نفر به صورت غیر مستقیم فراهم خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: مجتمع تفریحی تله کابین زشک در دو مرحله اجرا می شود که مرحله اول شامل سایت مبدا و مقصد می باشد که توسط تله کابین به یکدیگر متصل می شوند.
او گفت: سایت مبدا در کیلومتر هشت جاده شاندیز زشک در زمینی به مساحت 5/2 هکتار در ارتفاع 100 متر از کف جاده و رودخانه زشک واقع شده و شامل سالن غذاخوری، مسجد، توقفگاه خودرو به ظرفیت یک هزار دستگاه، ساختمان های اداری و تجاری، سایت پرواز با بالگرد، فضای سبز و بازی کودکان می باشد.
وی افزود: سایت مقصد با ارتفاع 512 متر از کف رودخانه زشک، یک هزار و 300 متر از مشهد و دو هزار و 200 متر از سطح دریا ارتفاع داشته و مشرف به روستاهای زشک، کنگ و ابرده و همچنین شهرستان های شاندیز و مشهد است.
به گفته وی، ویژگیهای سایت مقصد چشم انداز زیبایی را ایجاد کرده و شامل امکانات مختلف نظیر آلاچیق های خانوادگی، سالن غذاخوری و سایت پرواز با بالن ثابت و خدمات دیگر گردشگری می باشد.
مجری این پروژه مسیر تله کابین که جذاب ترین بخش پروژه است را به طول دو هزار و 300 متر عنوان کرد و افزود: ارتقاع زیر پا در این مسیر 145 متر است که با سرعت پنج متر در ثانیه، ظرفیت جابجایی یک هزار و 200 مسافر در ساعت را داراست.
تعالی، راه اندازی بالن ثابت در سایت مقصد را از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد این محتمع گردشگری و تفریحی عنوان کرد و گفت: این بالن ظرفیت بین 10 تا 12 نفر را داشته و قابلیت بالا رفتن تا 150 متر را دارد.
وی تعداد کابین این پروژه تفریحی را که از کشورهای آلمان و ایتالیا وارد می شود 60 عدد به ظرفیت هر کابین چهار نفر ذکر کرد و افزود: هم اکنون مشکلات مربوط به خرید ماشین آلات و کابین های پروژه رفع شده است.
به گفته وی، هزینه خرید ماشین آلات 320 میلیارد ریال است که نصب این تجهیزات توسط کارشناسان آلمانی و با همکاری کارکنان شرکت تله کابین زشک انجام خواهد شد و دارای دو سال ضمانت و 10 سال خدمات پس از فروش می باشد.
وی اظهار کرد: در صورت تامین اعتبارات لازم در کمتر از دو سال شاهد بهره برداری از جذاب ترین پروژه گردشگری در منطقه نمونه گردشگری شاندیز زشک خواهیم بود.
معاون سرمایه گذاری و طرحهای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: این سازمان تاکنون اجرای پروژه تله کابین زشک را در جلسات کمیسیون و کارگروه گردشگری و همچنین کارگروه امور زیر بنایی و شورای برنامه ریزی استان مطرح نموده و مصوبات طرح را اخذ کرده است.
حسن زمانی افزود: از سوی دیگر اقدامات مربوط به معرفی متقاضی به بانک مربوطه و هم چنین صندوق توسعه ملی برای اخذ تسهیلات انجام شده است.
وی اظهار کرد: بهره برداری از این پروژه در صورتی که سرمایه گذار بتواند آورده خود را که حداقل 30 درصد اجرای کل پروژه است تامین نماید و در صورت همکاری بانک های عامل و تامین منابع و تسهیلات ارزی برای وارد کردن ماشین آلات و تله کابین حدود دو سال به طول می انجامد.
زمانی با بیان اینکه طرح های گردشگری تفریحی از نمادهای پیشرفت کشورها به شمار می روند، افزود: ایران در این زمینه هنوز با استانداردها و وضعیت مطلوب فاصله بسیار دارد و این موضوع در دولت تدبیر و امید می تواند مورد توجه قرار گیرد.
معاون سرمایه گذاری و طرحهای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: از سوی دیگر در کلانشهر مشهد به دلیل نوع گردشگر که گردشگران مذهبی و زائرین هستند، هر نوع طرحی نمی تواند احداث و بهره برداری شود و اجزای این سامانه بایستی در خدمت زیارت بارگاه حضرت امام رضا (ع) باشد./4
7487 /664
13/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]