واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ مرداد ۱۳۹۳ (۱۲:۲ب.ظ)
رشد عظيم بودجه نظامي روسيه در 13 سال اخير از آغاز قرن جديد ميلادي تا پايان سال 2013، آمار مربوط به هزينه هاي نظامي كشورهاي اروپايي نشان مي دهد كه روسيه داراي بيشترين نوسان بوده است. اين در حالي است كه آلمان، فرانسه و انگلستان سياست ثابتي را در اين بخش دنبال كرده اند.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، بر طبق آمار موجود، در سال 2000 روسيه تنها كمي بيش از 9 ميليون دلار در بخش نظامي خود هزينه مي كرده است اما اين رقم در سال 2013 به بيش از 87 ميليون دلار رسيد. تا جايي كه روسيه در رده دوم و پس از ايالات متحده قرار گرفت. اين تغيير گسترده بر روي نمودار نشان دهنده يك شتاب سريع در سياست هاي نظامي و دفاعي مسكو بوده است.
در همين سال ها سه كشور آلمان، انگليس و فرانسه حركت ملايمي داشتند. آلمان در سال 2000، 25 ميليون دلار و در سال 2013، 48 ميليون دلار در حوزه نظامي خود هزينه كرد. پس از آن فرانسه از 33 ميليون دلار به رقم 61 ميليون دلار رسيد و در نهايت انگليس بودجه 35 ميليون دلاري حوزه ميليتاريستي خود در ابتداي قرن بيست و يك را به 57 ميليون دلار در سال 2013 رساند. نمودار اين تغييرات شيب خطي و آرامي را نشان مي دهد كه بيانگر عدم تغييرات محسوس در استراتژي نظامي اروپاي غربي است.
ارقام مذكور كه به عنوان درصدي از توليد ناخالص داخلي اين كشورها محسوب مي شود نيز تاييد كننده سياست نظامي گري روسيه در عرصه بين الملل در قرن جديد است. در سال 2000 مسكو 3.6 درصد از GDP خود را صرف امور نظامي كرد كه اين عدد در سال 2013 به 4.1 درصد رسيد. آلمان بدون نوسان چنداني از 1.5 درصد سال 2000 به 1.4 درصد در سال 2013 نزول يافت. فرانسه از 2.5 درصد توليد ناخلص داخلي به 2.2 و انگليس از 2.4 درصد به 2.3 درصد GDPرسيدند. در واقع اگرچه در بخش بودجه نظامي كشورهاي اروپاي غربي رشد صورت يافته اما ميزان كمتري نسبت به قبل از GDP كشور در اين حوزه سرمايگذاري شد است.
براين اساس تقابل روسيه با ناتو در ماه هاي اخير و پس از شروع ناآرامي هاي اوكراين نتيجه تلاش يك دهه اخير مسكو در زمينه تقويت توان نظامي اين كشور است. به نظر مي رسد كرملين همچنان بر رئاليسم و افزايش قدرت نظامي و اتكا به خود به عنوان اصول اين نظريه در محيط جدي بين الملل و به رغم گسترش پيوندهاي مالي و وابستگي هاي متقابل، تاكيد دارد. اين درحالي است كه ايالات متحده مهمرين رقيب روسيه نيز كماكان ارتقا بودجه نظامي خود را در دستور كار داشته است. چنانكه در سال 2013 نزديك به 600 ميليون دلار در بخش نظامي هزينه كرد.
اعداد بالا مهر تاييدي بر تسلط پارادايم واقعگرايي در روابط بين الملل در قرن جديد و سالهاي پيش رو با وجود از سر گذراندن دو جنگ مهيب جهاني با توجه به عمل به اين تئوري، است.
زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]