واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تشكيل كميته تحقيق ويژه درباره جنايات بينالمللي رژيمصهيونيستي
در شرايطي كه جامعه بينالمللي 17 روز جنگ تجاوزكارانه و جنايات جنگي و عليه بشريت از سوي رژيمصهيونيستي را عليه مردم غزه با سكوت گذراند، ابتكارعمل دولت فلسطين و حمايت گسترده و نظام مند برخي دولتهاي اسلامي، ظرفيتهاي شوراي حقوق بشر را عليه اين اقدامات و جنايات به كارگيري نمود
در شرايطي كه جامعه بينالمللي 17 روز جنگ تجاوزكارانه و جنايات جنگي و عليه بشريت از سوي رژيمصهيونيستي را عليه مردم غزه با سكوت گذراند، ابتكارعمل دولت فلسطين و حمايت گسترده و نظام مند برخي دولتهاي اسلامي، ظرفيتهاي شوراي حقوق بشر را عليه اين اقدامات و جنايات به كارگيري نمود. استفاده از سازمانهاي منطقهاي و شبكههاي فراگير ضدسلطه نظير كنفرانس اسلامي و جنبش عدمتعهد، پشتوانههاي لازم را ايجاد كرد تا خواسته دولتهاي حامي فلسطين به ويژه در دستيابي به نتيجهاي در حد يك قطعنامه بينالمللي عليه رژيم متجاوز و اشغالگر به بار بنشيند.
بدين ترتيب، شوراي حقوق بشر بنا به درخواست سازمان كنفرانس اسلامي، جنبش عدم تعهد و اعضاي گروههاي عربي و آفريقايي اين شورا و همچنين اصرار دولت فلسطين كه مقام ناظر در شوراست، با تشكيل نشست فوق العاده در 23 ژوئيه در رابطه با تجاوز رژيمصهيونيستي به نوار غزه موافقت كرد و در خاتمه اين نشست نيز قطعنامهاي را با اكثريت آرا يعني ٢٩ رأي موافق در مقابل ١٧ رأي ممتنع (از جمله 13 عضو اتحاديه اروپا) و تنها يك رأي مخالف (امريكا) عليه رژيمصهيونيستي تصويب كرد. نكته جالب توجه، جو ضدصهيونيستي اين نشست، مخالفت جدي با اقدامات رژيمصهيونيستي و تأثر اعضا از حجم قربانيان غيرنظامي حملات 17 روزه اين رژيم بود. در اين نشست، مقامات مختلف سازمان ملل متحد اعم از كميسر عالي حقوق بشر، دستيار دبيركل ملل متحد در امور بشردوستانه، جانشين مدير امور حقوقي آژانس امداد و كار سازمان ملل متحد، كميته هماهنگي تدابير ويژه شوراي حقوق بشر و گزارشگر ويژه وضعيت حقوق بشر در سرزمينهاي اشغالي فلسطين، به سخنراني پرداخته و همگي بر ابعاد مختلف تخلفات رژيمصهيونيستي از موازين بينالمللي حقوق بشر و بشردوستانه تأكيد كردند. گزارشگر ويژه حقوق بشر تأييد كرد 75 درصد قربانيان و مجروحان ناشي از اقدامات نظامي رژيمصهيونيستي عليه غزه را غيرنظاميان تشكيل دادهاند. 10 سازمان غيردولتي نيز در اين نشست گزارشهايي را با مضامين ارتكاب جنگ تجاوزكارانه عليه مردم غزه و ارتكاب تخلفات فاحش از حقوق بشر و بشردوستانه در حد جنايات جنگي و لزوم محاكمه اين جنايات، ارائه كردند. متأثر از همين جو ضدصهيونيستي بود كه هيچ يك از اعضاي شورا حتي حاميان راهبردي آن رژيم نيز از حمايت تمام عيار صرفنظر و از توجيه عملكرد آن در حمله به غيرنظاميان و اهداف غيرنظامي خودداري كردند. ضمن اينكه اكثريت اعضاي شورا، نقض اساسي حقوق بينالمللي توسط اين رژيم را در قالبهاي حقوقي نظير وقوع جنگ تجاوزكارانه و تهاجمي به غزه، نقض موازين حقوق بشر و حقوق بشردوستانه در رفتار با غيرنظاميان و اهداف غيرنظامي و اهداف تحت حمايت خاص (از جمله بيمارستانها) محكوم كردند و فراتر از آن، احتمال ارتكاب جنايات جنگي و جنايات عليه بشريت را جدي شمردند و به همين دليل، تشكيل كميته بينالمللي و مستقل تحقيق در اين زمينه را خواستار شدند. در همين رابطه، نماينده رژيمصهيونيستي كه پس از 20 ماه تحريم شورا از حضور در نشستهاي آن خودداري ميكرد، در اين نشست حاضر شد و تمامي تلاشهاي آن براي توجيه اقدامات تجاوزكارانه از طريق برچسب زني به گروههاي مقاومت راهي از پيش نبرد. نهايتاً دولتهاي اروپايي نيز از دادن رأي منفي به اين قطعنامه خودداري كردند و امريكا را در اين راه تنها گذاشتند.
بر اساس قطعنامه «تضمين رعايت حقوق بينالملل در سرزمينهاي اشغالي فلسطين از جمله شرق بيت المقدس» بايد كميتهاي مستقل براي تحقيق در مورد نقض حقوق بشر و بشردوستانه در تهاجم رژيمصهيونيستي به نوار غزه تشكيل شود. اين قطعنامه، با رد هرگونه ادعاي دفاع مشروع توسط رژيمصهيونيستي، اقدامات نظامي اين رژيم را «تهاجمي» تلقي كرده است. اين جمعبندي در حالي به تصويب رسيد كه امريكا و اغلب اعضاي اتحاديه اروپا تلاش كردند تهاجم گسترده نظامي به غزه را تحت عنوان دفاع مشروع توجيه نمايند. بر اين اساس، فارغ از مسئله آتشبس و شرايط محتوايي يا زماني تحقق آن، اين كميته مسئول بررسي تمامي موارد نقض حقوق بينالملل توسط رژيمصهيونيستي در طول جنگ تجاوزكارانه است كه تا كنون طي 20 روز عليه نوار غزه ادامه يافته است. تصويب اين قطعنامه و شكلگيري اين كميته، جو رواني و فشار افكار عمومي بينالمللي عليه رژيمصهيونيستي را بسيار تعميق خواهد بخشيد و از اين رو، علاوه بر فراخواني يا اخراج سفراي آن رژيم در كشورهاي مختلف، مسئله شكلگيري مجدد كاروانهاي آزادي و شكست حصر غزه و همچنين تعقيب و مجازات بينالمللي مقامات، فرماندهان و سربازان رژيمصهيونيستي به اتهام ارتكاب جنايات جنگي در محاكم ملي و بينالمللي نيز در آينده برجستهتر خواهد شد، به ويژه اينكه دولت فلسطين صلاحيت ديوان بينالمللي كيفري را به رسميت شناخته است.
نویسنده : دكتر نادر ساعد
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]