واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob نشست بی نتیجه سران اروپا برای تعیین جانشین اشتون و رامپوی تهران-ایرنا- اختلاف نظر عمیق سران کشورهای اروپایی در مورد جانشینان مسئول سیاست خارجی و رییس شورای اروپا، نشست آنها را بدون نتیجه به پایان رساند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ˈایی یو آبزرورˈ، سران کشورهای اروپایی نشست خود را در نخستین ساعات روز پنجشنبه (26 تیر/ 17 ژوئیه) بدون رسیدن به نتیجه ای در مورد انتخاب جانشینان مسئول سیاست خارجی و رییس شورای اتحادیه اروپا به پایان رساندند تا در نشست بعدی که بیش از یک ماه دیگر برگزار می شود، بار دیگر در این مورد رایزنی کرده و تصمیم بگیرند.
سران این کشورها باید برای هرمان ون رامپوی رییس شورای اروپا و کاترین اشتون مسئول فعلی سیاست خارجی اتحادیه اروپا جانشینی را بیابند، در حالی که بحران اوکراین و تحریم های جدید علیه روسیه بر نشست چهارشنبه شب آنها سایه افکنده بود. نشست بعدی سران اروپا 30 آگوست (8 شهریور) برای تصمیم گیری در مورد این دو مقام است.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نیز با اشاره به نشست چهارشنبه شب سران اروپا در بروکسل نوشت:ˈ در حالیکه فدریکا موگرینی وزیر امور خارجه ایتالیا به عنوان نامزد مطرح جانشینی کاترین اشتون برای مقام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مطرح شده بود، کشورهای شرق اروپا به دلیل دوستی بیش از حد او با روسیه با انتصاب وی به این مقام مخالفت کردند.ˈ
آلگریداس بوکتویشس نخست وزیر لیتوانی اولین فردی بود که مخالفت خود را با انتخاب موگرینی به جانشینی اشتون اعلام کرد.
وی گفت:ˈ ما از نامزدی وزیر امور خارجه ایتالیا حمایت نمی کنیم.ˈ
وی افزود که دالیا گریبائوسکه رییس جمهوری لیتوانی نیز همین نظر را داشته و در نشست روز چهارشنبه سران اروپا در بروکسل آن را بیان خواهد کرد.
گریبائوسکه پیش از نشست گفت:ˈ من از کسی حمایت نمی کنم که طرفدار کرملین است.ˈ
سه کشور حوزه دریای بالتیک و لهستان و بلغاستان نیز که از پیش تهدید کرده بودند باید انتخاب موگرینی به این مقام به رای گذاشته شود در این نشست از انتخاب وی حمایت نکردند.
در همین حال مقام های مطلع و نزدیک به ژان کلود یونکر رییس کمیسیون اروپا گفته بودند 10 تا 11 کشور از مجموع 28 کشور با انتصاب موگرینی مخالف اند. یونکر خود نیز گفته بود می خواهد فردی قوی و باتجربه به این مقام منصوب شود، در حالی که موافقت یونکر نیز در تایید نهایی هر فردی به این مقام مهم است.
یکی از مهم ترین دلایل برای مخالفت با انتصاب موگرینی رویکرد دوستانه او نسبت به روسیه است، او در نخستین سفر خارجی خود بعد از انتخاب به عنوان وزیر خارجه ایتالیا به مسکو رفت و ولادیمیر پوتین رییس جمهوری این کشور را برای نشستی که قرار است اتحادیه اروپا در ماه اکتبر (مهر/آبان) در میلان برگزار کند دعوت کرد. موگرینی و دولت ایتالیا با تحریم های شدیدتر علیه روسیه مخالف اند و از ساخت خط لوله جریان جنوب/ South Stream حمایت می کنند. قرار است این خط لوله را یک شرکت ایتالیایی بسازد و هدف از ساخت آن انتقال گاز روسیه به جنوب شرق اروپا با دور زدن اوکراین است.
همچنین مخالفان موگرینی می گویند وی فاقد تجربیات لازم در سطوح عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپاست و در صورت انتخاب اهمیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا کاهش می یابد. موگرینی 41 ساله که در ماه فوریه (بهمن/ اسفند 1392) سال جاری میلادی در دولت متئو رنتزی نخست وزیری ایتالیا به مقام وزارت امور خارجه رسید در رشته فلسفه سیاسی و ارتباط مذهب و سیاست در اسلام تحصیل کرده است، وی در سال 2003 با تخصص روند صلح خاورمیانه، عراق و افغانستان وارد وزارت خارجه ایتالیا شد.
غیر از اینها، این موضوع که یک فرد دیگر از اتباع ایتالیا یعنی ˈماریو دراگیˈ به عنوان رییس بانک مرکزی اروپا در راس یکی از نهادهای مهم اروپایی قرار دارد یکی دیگر از دلایل علیه انتخاب موگرینی عنوان می شود.
با آنکه کریستینا گیورگوا کمیسیونر امور کمک های انسان دوستانه اتحادیه اروپا یکی از گزینه های جایگزینی اشتون است، وی از حمایت دولت خود یعنی بلغارستان برخوردار نیست. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که معاونت رییس کمیسیون اروپا را نیز برعهده دارد، بعد از انتخاب در نشست سران اروپایی باید به تایید یونکر نیز برسد، در جلسات توجیهی پارلمان اروپا شرکت کرده و سیاست های خود را برای نمایندگان تشریح کند و به همراه 26 کمیسیونر دیگر اتحادیه اروپا در ماه اکتبر در رای گیری پارلمان حاضر شود و مورد تایید نمایندگان قرار گیرد.
افزون بر این، سران اروپا در مورد انتخاب جانشین رامپوی نیز به توافق نرسیدند، در حالیکه هلن تورنینگ اشمیت نخست وزیر دانمارک مهم ترین گزینه برای جانشینی رامپوی مطرح است، فرانسه با انتخاب او مخالفت کرده زیرا دانمارک عضو منطقه یورو نیست و از طرف دیگر خود اشمیت نیز تمایل چندانی به استعفا از مقام خود و ریاست شورای اروپا ندارد.
رامپوی بعد از نشست گفت:ˈ باید توافق جامعی در مورد این دو مقام به دست آید، اگر توافق کلی در این مورد حاصل نشود، یعنی به هیچ توافقی نرسیده ایم.ˈ
سران اروپا همچنین باید در مورد رییس بعدی ˈگروه اروپاˈ نیز تصمیم بگیرند که نشست های متناوب وزرای دارایی منطقه یورو را نظارت می کند. این مناصب باید به شیوه ای بین اتباع مختلف کشورهای اروپایی تقسیم شود که هم تنوع جغرافیایی این کشورها را نشان دهد و هم تناسب جنسیتی را در نظر بگیرد و در همان حال از حمایت گسترده رهبران نیز برخوردار باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتحادیه اروپا، بر اساس بند 15 از معاهده اتحادیه اروپا، شورای اروپا می تواند رییس خود را با رای اکثریت اعضا برای دوره دو سال و نیم انتخاب کند که یک دوره نیز قابل تمدید است. رامپوی برای نخستین بار در نوامبر 2009 و بار دیگر در مارس 2012 به این مقام انتخاب شده است. دوره فعلی او اول دسامبر 2014 (10 آذر) پایان می پذیرد.
همچنین به موجب بند 18معاهده اتحادیه اروپا شورای اروپا با موافقت رییس کمیسیون اروپا و بر اساس رای اکثریت اعضا مسئول سیاست خارجی را برای یک دوره پنج ساله انتخاب می کند. سران اروپا در نوامبر 2009 کاترین اشتون را به این مقام انتخاب کردند. مسئولیت وی در یکم دسامبر (10 اذر) پایان می پذیرد.
اروپام**9157 **1561** 1337
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
29/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]