واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ تير ۱۳۹۳ (۱۱:۱۰ق.ظ)
مردمسالاري: ريشههاي ادعاي عربستان درباره ميدان آرش
به گزارش خبرگزاري موج، مردمسالاري نوشت: ادعاي مطرح شده توسط عربستان درباره ميدان نفتي و گازي آرش، مبني بر اينکه ايران سهمي در اين ميدان ندارد هرچند با واکنش فوري ايران مواجه شد، و هرچند بر اساس اسناد و نقشههاي موجود، محلي از اعراب ندارد چرا که اولين اکتشاف در آن توسط ايران انجام شده است، اما طرح چنين مسايلي ريشه در دو نکته دارد که توجه به آن را ضروري مينمايد:
1- ضعف ديپلماتيک ايران در سالهاي اخير – به طور مشخص در دوره فعاليتهاي دولتهاي نهم و دهم – موجب شد روابط ايران با کشورهاي مختلف جهان به سمت تيرگي پيش برود. مواضع غيرديپلماتيک و گاه دور از انتظار رييس دولت قبل و برخي ديگر از مسوولان به موازات برخي اقدامات ضعيف در عرصه سياسي، نه تنها روابط ايران با کشورهاي غربي را دچار خدشه کرد و قطعنامههاي مکرر شوراي امنيت سازمان ملل و به تبع آن تحريمهاي گسترده بر ضد ايران را به همراه آورد، بلکه روابط ايران با کشورهاي همسايه و کشورهاي منطقه را نيز تحت تاثير قرار داد. عربستان يکي از کشورهايي بود که در طول هشت سال حيات دولتهاي نهم و دهم،بدترين روابط ممکن را با کشور ما داشت و حتي زماني که تحريم نفتي ايران کليد خورد، صراحتا اعلام کرد که شيرهاي نفت راباز ميکند تا کمبود نفت ايران در بازارهاي جهاني جبران شود. اين درحاليست که پيش از آن و در دولت سيد محمد خاتمي، روابط ايران و عربستان به بالاترين سطح ممکن رسيده بود و دنيا به اين دو کشور به چشم دو قدرت بزرگ اسلامي مينگريست. حال، بازگشت به آن دوران درخشان، دشوار است و اتخاذ مواضعي شبيه آنچه در مورد ميدان آرش توسط عربستان اعلام شده، حاصل هشت سال دشمن تراشي در عرصه بينالملل و هزينه تراشيهاي فراوان بدون هيچگونه فايدهاي بود.
2- نه فقط به دليل تحريمها، بلکه بعضا به دليل برخي سوءمديريتها و بيبرنامگيها، ايران در برداشت از ميادين مشترک نفتي و گازي با همسايگان همواره از رقبا عقب بوده است. شاه بيت اين داستان تلخ در ميدان گازي پارس جنوبي ديده ميشود و در ساير ميادين هم وضعيت چندان بهتري نداريم. در حقيقت به غير از ميدان هنگام که در آن با عمان مشترکيم و از اين کشور پيش افتاده ايم، در ساير ميادين يا عقبيم، يا اينکه اگر عقب نيستيم به خاطر آن است که هنوز برداشتي از آن توسط دو طرف صورت نگرفته است. ضعف ايران در برداشت از ميادين مشترک در دولت قبل به واسطه تحريمها و کاهش حضور شرکتهاي غربي و سرمايهگذاران به اوج خود رسيد وعليرغم ادعاها و وعدهها، هيچ گام بلند و تاثيرگذاري در توسعه ميادين مشترک برداشته نشد. اگر گاهي برخي همسايگان ما در ميادين مشترک که رقيب ما هم هستند به خود اجازه ميدهند در مورد ميادين مشترک با ايران ادعاهاي جديدي مطرح کنند، علاوه بر پيش زمينه سياسي و ديپلماتيک، به دليل شناخت همين ضعف است که بايد براي رفع آن چارهاي بينديشيم. البته دولت تدبير و اميد، هم به دليل بهبود تعاملات ديپلماتيک و هم به دليل برنامهريزي براي توسعه ميادين نفت و گاز از طريق بهبود تعامل با شرکتهاي پيشرو بينالمللي، گامهاي بلندي در جهت بهبود فعاليتها در حوزه انرژي و جبران عقب ماندگيها برداشته، اما بايد بپذيريم که حجم مشکلات به حدي است که در کوتاه مدت، حداقل نميتوان انتظار رفع پيش زمينههاي ذهني منفي عليه کشور را داشت.
نويسنده: حميدرضا شکوهي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]