تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخن گفتن درباره حق، از سكوتى بر باطل بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844556761




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ارتقای بهره وری، نسخه شفابخش دردهای کم آبی- شاهپور رجایی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

ارتقای بهره وری، نسخه شفابخش دردهای کم آبی- شاهپور رجایی محدودیت منابع آب بر کسی پوشیده نیست، بنابراین این آب محدود باید صرف کشت محصولاتی شود که دارای بالاترین شاخص بهره وری باشد، یعنی با یک واحد آب مصرفی بیشترین مقدار محصول تولید و بالاترین ارزش اقتصادی و درآمد برای مصرف کننده آب حاصل شود.


در بند الف ماده 143 قانون برنامه پنجم توسعه ارتقای راندمان آبیاری بخش کشاورزی به 40 درصد در سال آخر برنامه از طریق اجرای عملیات زیربنایی آب و خاک از جمله طرح های تجهیز و نوسازی، توسعه شبکه ها و روش های نوین آبیاری واجرای عملیات به زراعی و به نژادی ودربند ج همین ماده قانونی ارتقاء شاخص بهره وری مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش تولید محصول به ازای واحد حجم آب مصرفی تکلیف شده است.
هدف از تکلیف این ماده قانونی فراهم کردن زیر ساخت های امنیت غذایی و ارتقای ارزش افزوده بخش کشاورزی بر مبنای ملاحظات توسعه پایدار سالانه به میزان هفت درصد نسبت به سال 1388 در طول برنامه پنجم است.
تفاوت بهره وری وتولید دراین است که درتولید کل میزان محصول تولید شده بدون درنظرگرفتن مقدارنهاده های مصرفی از جمله آب در نظر گرفته می شود اما دربهره وری نسبت محصول تولید شده به منابع یا نهاده های مصرفی از جمله آب مد نظر قرار می گیرد.
راندمان یا بازده عبارت است از نسبت ظرفیت فعلی به ظرفیت اسمی، به طور مثال راندمان کاربرد آب در کشاورزی عبارتست از آبی که با آبیاری درمنطقه ریشه ذخیره می شود به آبی که به مزرعه می رسد، ممکن است با انتخاب روش آبیاری مناسب راندمان آبیاری بالا باشد ولی گیاهی کشت شود که در منطقه درآمد اقتصادی کمی دارد بنابراین با وجود بالا بودن راندمان، بهره وری کم است.
شاخص بهره وری آب از دو دیدگاه مختلف قابل بررسی و تجزیه و تحلیل است.
-- بهره وری آب از دیدگاه فیزیکی = مقدار محصول تولید شده به ازای مقدار آب مصرفی
-- بهره وری آب از دیدگاه اقتصادی = سود خالص به مقدار آب مصرفی
جامع ترین شاخص ارزیابی عملکرد کاربرد آب در کاربریهای مختلف محاسبه بهره وری آن است، بنابراین شاخص بهره وری را برای هریک از محصولات باغی و زراعی در نقاط مختلف کشور می توان بررسی و محاسبه کرد و با توجه به ارزش افزوده ناشی از مصرف هر واحد آب مصرفی و یا محاسبه بهره وری آب از دیدگاه اقتصادی و سیاست های کلی کشور نسبت به انتخاب الگوی کشت و مدیریت آب اقدام کرد.
محدودیت منابع آب بر کسی پوشیده نیست، بنابراین این آب محدود باید صرف کشت محصولاتی شود که دارای بالاترین شاخص بهره وری باشد، یعنی با یک واحد آب مصرفی بیشترین مقدار محصول تولید شود و دارای بالاترین ارزش اقتصادی و درآمد برای مصرف کننده آب حاصل شود.
چهار محصول گندم ، خرما، گوجه فرنگی و جالیز بالاترین سطح زیر کشت استان بوشهر را به خود اختصاص می دهد. درعین حال بیشترین سطح زیر کشت آبی و بالاترین حجم آب مصرفی به نخیلات اختصاص دارد.
نخل را مقدس می دانم و پیش از این راجع به بهره وری کم آب، راندمان پایین آبیاری و لزوم اصلاح شیوه آبیاری نخیلات مطالبی نوشته ام و می ترسم اگر این بار هم تحلیلش کنم، سخت ساحت مقدسش مکدر شود. از سر ناچاری به سراغ گوجه فرنگی می روم، هم فرنگی است و هم کمتر مورد نقد قرار گرفته است و می گویند آستانه تحمل و نقد پذیری بالاتری نیز دارد، اگر هم به بال قبایش بربخورد، از شدت ناراحتی رنگ و رویش قرمزتر می شود و بازار پسند تر.
بنابر آمار منتشره توسط سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر، در این استان حدود16 هزار هکتار سطح زیر کشت گوجه فرنگی است.
شهرستان های دیر، دشتی و کنگان بیشتر از بقیه سهم دارند و سالانه 730 هزار تن مقدار محصول تولید گوجه فرنگی استان بوشهراست، با متوسط عملکرد 45 تن در هکتار در این استان و حتی در برخی شهرستانها بیش از 50 تن در هکتار در گزارش ها استناد شده است.
نتایج بررسی ها و تحقیقات نشان می دهد که متوسط بهره وری فیزیکی آب در تولید محصول گوجه فرنگی با آبیاری سطحی 6.3، در آبیاری قطره ای 12 و در گلخانه ها 58 کیلو گرم به ازای یک متر مکعب آب مصرفی است، بدین معنی که به ازای تولید هر کیلو گوجه فرنگی در آبیاری سنتی و سطحی 280، درآبیاری قطره ای 83 و در گلخانه ها 17لیتر آب مصرف می شود.
البته بهره وری آب در تولید محصول گوجه فرنگی در شهرستان های استان تفاوت اندکی دارد که خارج از حوصله این بحث است اما باید اذعان کرد که شهرستان دیر با وجود دارا بودن حدود نیمی از سطح زیر کشت محصول گوجه فرنگی استان بوشهر، دارای بیشترین رقم بهره وری فیزیکی مصرف آب در تولید این محصول است.
شهرستان دیر با دارا بودن قریب هفت هزارو 800 هکتار گوجه فرنگی سالانه نزدیک 420 هزار تن محصول گوجه فرنگی تولید می کند، اگر نازلترین میانگین قیمت هشت هزار ریال به ازای هر کیلوگرم لحاظ شود سالانه سه هزار و360 میلیارد ریال گردش مالی ایجاد می کند.
شهرستان دشتستان نیز با دارا بودن قریب 25 هزار هکتار بالاترین سطح نخیلات استان بوشهر داراست، این نخیلات سالانه حدود 110 هزار تن محصول خرما تولید می کنند، اگر بالاترین متوسط قیمت 20 هزار ریال به ازای هر کیلوگرم خرما نیز لحاظ شود این محصول سالانه حدود دو هزارو 200 میلیارد ریال گردش مالی خواهد داشت.
الف )حجم آب مصرفی سطح زیر کشت گوجه فرنگی شهرستان دیر کمتر از 45 و آب مصرفی نخیلات دشتستان کمی بیش از 400 میلیون متر مکعب در سال است.
ب) اگر قرار باشد همین مقدار تولید گوجه فرنگی شهرستان دیر در گلخانه های مدرن تولید شود حدود دوهزار هکتار گلخانه نیاز خواهد بود.
آب مصرفی نیز به کمتر از 9 میلیون متر مکعب خواهد رسید ضمن این که بسیاری از خسارات و عوارضی که بر کشت های سطحی ازجمله آفات و امراض، تگرگ و سرمازدگی وغیره متصور است می تواند تحت کنترل و مدیریت قرار گیرد.
در استان بوشهر با همه محدودیتی که دربخش آب وجود دارد، می بایست در انتخاب الگوی کشت و بویژه توسعه سطح زیرکشت درشبکه های آبیاری و زهکشی و حتی چاه مزرعه ای ها با لحاظ کردن بهره وری فیزیکی و اقتصادی آب برنامه ریزی کرد.
به طور متوسط بهره وری آب گوجه فرنگی درکشور حدود 7 است، ملاحظه می شود که بهره وری آب در تولید محصول گوجه فرنگی در استان بوشهر از متوسط کشوری بیشتر است، این شاخص درکشور ترکیه قریب 22 است که یکی از دلایل آن نیز توسعه کشت های مکانیزه و مهمتر توسعه سطح کشت های گلخانه ای در این کشور است.
این مزیت نسبی در بخش بهره وری فیزیکی و بهره وری اقتصادی محصول گوجه فرنگی استان دلایل متعددی دارد که ضرورتی به پرداختن به آن نیست، با این وجود به دلیل نبود برنامه ریزی مناسب و بویژه ضعف شدید در بازاریابی و کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی انتفاع کشاورزان و تولید کنندگان به مراتب پایین تر از قابلیت ها و ظرفیت های بالقوه است.
* مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




22/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن