واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تاکتیک امریکا در عراق/ مخالفت با تجزیه، مماشات با داعش! تهران- ایرنا- موضع گیری رسمی آمریکا در قبال مخالفت با تجزیه عراق و استقلال کردستان، با تمایل حضور نیروها و گروه های مختلف عراقی در عرصه سیاسی عراق همراه است.
ˈجوان آنلاین ˈ می نویسد: مساله بعدی را می توان در تمایل آمریکا برای استفاده از تروریسم داعش به عنوان جریان فشار برای تغییر ساختار سیاسی عراق و سوریه دید.
1. از اولین روزهای ماه ژوئن که گروه تکفیری – بعثی داعش تحرکات تروریستی خود را در عراق آغاز کرد و در روزهای ابتدایی همراه با خشونت های قرون وسطایی و تبلیغات رسانه ای وسیع توانست شهر موصل و بخش هایی از شمال خاک عراق را به تصرف در بیاورد، بسیاری از سیاستمردان و تحلیلگران رسانه ای به این مساله رای دادند که عراق به زودی تجزیه خواهد شد.
این موضوع با مواضع و جهت گیری های منفعت محورانه ˈمسعود بارزانیˈ همراه شد و پس از آن اعلام کرد که عراق تمام شده و ما باید به هدف اصلی خود یعنی استقلال برسیم. وی برای این کار حتی تاکید کرد که به زودی همه پرسی در این باره انجام خواهد شد و شهر مهم و اختلافی کرکوک نیز جزئی از خاک کردستان خواهد بود.
این موضع که می توانست صورتبندی جغرافیایی و سیاسی منطقه ای را با تکانه های بنیادی مواجه کند مورد تایید برخی از کشورهای تاثیرگذار منطقه همچون ایران قرار نگرفت. همزمان برخی از رسانه های غربی به طور علنی اعلام کردند که استقلال کردستان بدون اجازه و توافق ایران و ترکیه امکان پذیر نیست.
در چنین شرایطی بارزانی که بی شک نگاهی به آمریکا داشت با پاسخ منفی آن مواجه شد و واشنگتن به طور رسمی اعلام کرد که از عراق متحد و یکپارچه حمایت می کند.
به هر جهت آمریکا در حال حاضر به دنبال توافق هسته ای با ایران است و موفقیت در این کار می تواند بخش عمده ای از آینده سیاسی دموکرات ها را تضمین کند. ضمن اینکه ترکیه تنها عضو مسلمان و خاورمیانه ای ناتو نیز درگیر این مسئله خواهد شد که در حال حاضر مواضع دفاعی آمریکا و ناتو را با مشکل مواجه خواهد کرد.
اگر چه پس از حمله آمریکا به عراق در 20 مارس 2003 و عمق یابی بحث خودمختاری اقلیم کردستان که با نفوذهای معنادار رژیم صهیونیستی نیز همراه بوده، سنگ بنایی برای تجزیه در عراق گذاشته شد اما چنین اتفاقی نیازمند متغیرهای متعددی است که شرایط موجود آنها را تامین نمی کند. بنابراین آمریکا نیز علاقه ای ندارد وارد چنین معرکه پردرسری شود بنابراین با تجزیه عراق مخالفت می کند.
2. همزمان با مخالفت آمریکا با تجزیه عراق و استقلال منطقه کردستان که منطقه را بیش از این که هست، درگیر خواهد کرد، واشنگتن نشان داده است که تمایل چندانی به مقابله و رویارویی با جریان بعثی – تکفیری ندارد.
این مسئله در ابتدا به شخصیت باراک اوباما، سیاست های فعلی آمریکا و همچنین برخی از منافع مشترک با متحدانش باز می گردد.
در تحولات لیبی که با صدور قطعنامه پرواز ممنوع، نیروهای ناتو به این کشور حمله کردند، آمریکا با توجه به آنکه بیش از 60 درصد منابع مالی ناتو را تامین می کند رهبری عملیات را در اختیار نگرفت و انگلیس و فرانسه در این زمینه پیش افتادند.
این یک نمونه از عقب نشینی آمریکا در جنگ های جدید است که تا حضور اوباما در راس قدرت ادامه خواهد یافت. اگر چه نقش آمریکا در اجرای منطقه پرواز ممنوع و حمله به مناطق مختلف لیبی بسیار پررنگ و تاثیرگذار بود اما رهبری آن عملیات را به تیم دیگری سپرد.
از این منظر نمی توان انتظار داشت که آمریکا وارد معرکه جنگ با داعش شود. با این وجود بیش از 700 نیرو، ناو جنگی مقادیر قابل توجه ای تجهیزات نظامی را وارد منطقه و خاک عراق کرده است. اما همزمان اعلام کرده که در پی مقابله با داعش نیست و تنها برای مراقب از سفارت و دیپلمات ها و شهروندانش در بغداد وارد شده است.
این سیاست می تواند از دو جهت منافع آمریکا را تامین کند. ابتدا اینکه با توجه به بازگشت روسیه به خاورمیانه و تحولاتی که می تواند منافع واشنگتن را با خطرات اساسی مواجه کند، رویکرد بازگشت به عراق و خاورمیانه می تواند موقعیت آن را بار دیگر در عراق و جغرافیای اطراف تثبیت کند. بنابراین آمریکا در این کار بیشتر «سیاست تثبیتی» را دنبال می کند. در چنین شرایطی باید منتظر رفتارهای زیرپوستی رژیم صهیونیستی بود.
مسئله بعدی را می توان در تمایل آمریکا برای استفاده از تروریسم داعش به عنوان جریان فشار برای تغییر ساختار سیاسی عراق و سوریه دید.
موضع گیری رسمی آمریکا در قبال مخالفت با تجزیه عراق و استقلال کردستان، با تمایل حضور نیروها و گروه های مختلف عراقی در عرصه سیاسی عراق همراه است.
این موضع به معنای مخالفت قدرت گیری دوباره نوری مالکی به عنوان نخست وزیر عراق است. موضع ای که برخی از متحدان منطقه ای آمریکا نیز آن را تکرار می کنند تا این طیف از دولتمردان عراق در ساخت سیاسی بعدی قدرت کمتر یا دست کم، متوازن با دیگران در اختیار داشته باشند.
بنابراین سیاست مماشات با داعش کاملا منافع محور، در حال انجام است تا اهداف آمریکا و متحدان حتی الامکان تامین شود. در این زمینه سعودی ها و ترکیه دست بالایی دارند.
از این منظر داعش در آینده قدرت بیشتری پیدا نخواهد کرد اما فعلا در عرصه بحران سازی منطقه ای حضور خواهد داشت تا مگر بتواند در عراق و سوریه تاثیر خود را بگذارد.
در این میان نوع نگاه روسیه به تحولات عراق نیز بسیار مهم است. اگر چه مسکو سعی دارد در عراق به رویارویی با سیاست های آمریکایی دست نزند و زمینه ای همچون سوریه شکل نگیرد، اما مقامات این کشور در طول تاریخ همواره به تسلیحات خود بسیار حساس بوده اند و حال که در این شرایط سوخوهای روسی همراه با خلبان در اختیار عراق قرار گرفته اند، برای مسکو بسیار مهم خواهد بود که داعش چه آینده ای را خواهد داشت.
اول** 593**1368**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
16/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]