محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842082577
آداب و سنت های مردم آذربایجان شرقی در رمضان در آیینه زمان
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آداب و سنت های مردم آذربایجان شرقی در رمضان در آیینه زمان تبریز - ایرنا - آداب و رسوم هر منطقه ای آئینه تمام نمای تاریخ، فرهنگ، تمدن، اعتقادات، دین و مذهب آن منطقه است و در ˈاورشلیخˈ (ماه رمضان) این آداب و رسوم نسبت به عرق دینی آذربایجان شرقی و صبغه فرهنگی و مذهبی منطقه از تنوع و جذابیت های خاصی برخوردار است.
به گزارش ایرنا، ˈاورشلیخˈ،ˈرمضانˈ در لغت از ˈرمضاءˈ به معنای شدت حرارت گرفته شده و به معنای سوزانیدن، چون در این ماه گناهان انسان بخشیده می شود، به این ماه رمضان گفته اند.
در آذربایجان شرقی نیز مردم ماه رمضان را ماه پرورش و اصلاح نفس و تقویت باورهای دینی و ترویج امور معنوی می دانند.
در این ماه برخی از آداب و سنت های مردم آذربایجان شرقی متمایز از دیگر مناطق کشور بوده و در آن سنت های ˈقاباخلاماˈ و ˈکیسه دوزیˈ با گذشت قرون همچنان پابرجاست.
ˈ قاباخلاما ˈ (استقبال - پیش دستی)
مردم آذربایجان شرقی از نیمه ماه شعبان خود را برای استقبال از ماه رمضان آماده می کنند.
مردم با نظافت و خانه تکانی، از چند روز مانده به ماه رمضان به پیشواز این ماه می روند که در زبان محلی بدان ˈ قاباخلاما ˈ (استقبال) گویند.
قاباخلاما سنتی است که حتما باید پیش از ماه رمضان اجرا شود تا همه جا برای حضور در میهمانی بزرگ خداوند آماده و پاکیزه باشد.
در این میان نظافت و غبارروبی مساجد با همکاری مردم و روحانی محل از اعمال قطعی است که از سال های دور انجام می شود.
در غروب روز آخر ماه شعبان مردم به پشت بام ها و بلندی ها می روند تا ماه را رؤیت کنند، امروزه با نفوذ رسانه در بیشتر نقاط ایران این امر برای مردم آسان شده است.
- ˈ پیشواز ˈ (استقبال از رمضان)
مردم آذربایجان شرقی یکی دو روز مانده به فرا رسیدن ماه رمضان به استقبال این ماه می روند و علاوه بر خانه تکانی، غبارروبی مساجد و سایر آیین های استقبال به لحاظ روحی و فکری خود را با روزه گرفتن آماده ماه رمضان می کنند که به آن اصلاح محلی ˈپیشوازˈ می گویند.
- رویت هلال ماه و نگاه کردن به آئینه
پیشینه رویت هلال ماه در روستاهای آذربایجان شرقی حکایت جالبی دارد.
پیش از اینکه رادیو و تلویزیون وارد جامعه ایران شود، روستاییان برای رویت هلال ماه به پشت بام ها می رفتند و ساعت ها منتظر می ماندند.
همزمان با آنها چندین سوار به روستاها و شهرهای اطراف می فرستادند تا خبر رویت هلال ماه بیاورد.
از دیگر باورهای منطقه آذربایجان شرقی در خصوص رویت هلال ماه این بود که بزرگترها بعد از رویت هلال ماه رمضان، به چهره یک کودک معصوم یا یک فرد مومن و نمازخوان نگاه می کردند و اعتقاد داشتند که نگریستن به صورت آدم های بی نماز و روزه خوار، خوش یمنی درپی نخواهد داشت.
نگاه کردن به آیینه و فرستادن صلوات بر محمد و آل محمد (ص) بعد از رویت هلال ماه هنوز هم به عنوان یک رسم در بین پیرمردان مناطق روستایی استان مرسوم است.
این عادت بر این اعتقاد مبتنی است که باید در ماه رمضان دل مومن همچون آیینه صاف و روشن باشد و از ناپاکی ها پاک شود.
پیرمردان برای این منظور همواره آئینه کوچکی در درون جیب خود داشتند و بعد از اینکه خود به رویت آیینه می پرداختند، با فرستادن صلوات چندین بار آئینه را به دور خود و اهل خانواده می چرخاندند.
هر چند این رسم در سالیان اخیر به دلیل توسعه رسانه های گروهی، موضوعیت خود را از دست داده اما هنوز که هنوز است بسیاری از پیرزنان و پیرمردان روستانشین برای این کار مبادرت می کنند.
- پیشواز از روحانی
پیش از این همچنین قبل از آغاز ماه رمضان از طرف مردم روستاهایی که روحانی نداشتند، نمایندگانی به نزد امام جمعه های شهرها فرستاده می شد و از آنها درخواست می کردند که یک روحانی را به نمایندگی از خود به روستا بفرستند.
روحانی فرستاده شده را با سلام و صلوات به روستا می بردند و هر شب در خانه ای مهمان می شد تا ماه رمضان به پایان برسد.
- تبریک حلول ماه رمضان
در برخی از نقاط هم، به دنبال حلول ماه رمضان، مردم به خانه علما و بزرگان دینی رفته و فرا رسیدن بهار قرآن را به آنها تبریک می گویند.
- تسلیت به خانواده تازه درگذشتگان
یکی از نخستین مراسم مورد توجه مردم آذربایجان شرقی در این ماه این است که افراد فامیل، دوستان و آشنایان به منزل خانواده های داغداری که بستگان خود را به تازگی از دست داده اند رفته و به آنها تسلیت می گویند.
آذری ها ماه رمضان را عید می دانند زیرا سنت تسلیت به بازماندگان یک متوفی ویژه اعیاد است به این صورت که هر گاه فردی در فامیل یا آشنایان فوت شود سایر بستگان در اولین عید پیش رو برای تسلای خاطر بازمانده و آرزوی این که از این پس شادی در آن خانه جاری باشد به خانه متوفی می روند.
-ˈ نزیهˈ
مردم آذربایجان شرقی با خانه تکانی به استقبال ماه رمضان می روند و یکی دو روز مانده به آغاز ماه رمضان مردم روستاهای آذربایجان شرقی فطیری به نام ˈنزیهˈ درست می کنند.
نزیه یک نوع نان محلی مغزدار است که روی آن با چنگال و ته استکان نقش بندی می شود. این فطیر از شیرینی های مخصوص ماه رمضان است.
-بیدار کردن برای اوباشدان (سحری)
در قدیم الایام در این استان مردم برای بیدار شدن برای (اوباشدان) سحر ماه رمضان از روش های گوناگونی از جمله بانگ خروس، صدای نقاره، طبل و شیپور و کوبیدن دیوار همسایه استفاده می کردند که امروزه این رسم نیزبا توسعه وسایل ارتباط جمعی بسیار کمرنگ شده است.
امروزه نیز برای بیدار شدن برای اوباشدان (سحری) با وجود استفاده از ساعت های زنگدار به همسایه ها و آشنایان نیز می سپارند که در صورت روشن نبودن چراغ خانه با تلفن یا با زدن زنگ خانه آنها را بیدار کنند.
برخلاف مراسم افطار در آذربایجان شرقی، آداب و رسوم سحری بسیار ساده و سبک است. بیشتر مردم به هنگام سحر از غذاهای سبک مانند کره و پنیر و ماست استفاده می کنند. چای نیز یک پای ثابت سفره سحری است.
- افطاری
در شب دوم ماه رمضان نیز رسم بر این است که اعضای کوچک خانواده مانند پسرها و دخترها و عروس ها و دامادها به خانه بزرگترها رفته و افطار می کنند.
افطاری دادن یکی از رسوم ویژه این ماه در آذربایجان شرقی است به ویژه اینکه این رسم در تبریز از رونق بسیاری برخوردار است.
میهمانی افطار با دعوت قبلی مرسوم است به طوری که امروزه دعوت میهمانان از اواسط ماه شعبان آغاز می شود. در برخی از خانواده های پرجمعیت وضعیت به گونه ای است که به غیر از یکی دو روز، اعضای یک خانواده تمام افطاری های ماه رمضان را در منازل دوست و فامیل مهمان هستند.
- سفره های افطاری
سفره های افطاری به ویژه در تبریز از تشریفات خاصی برخوردار بوده به طوری که تنوع غذایی و رنگینی این مراسم در دیگر نقاط کشور به چشم نمی خورد.
مردم آذربایجان شرقی عقیده دارند افطاری از بقیه میهمانی ها جدا بوده و از صفای خاصی برخوردار است.
بانوان آذری همواره به کد بانویی شهره اند اما در ماه رمضان همه سعی می کنند بالاترین درجه هنر آشپزی و سفره آرایی خود را به نمایش گذارند.
تنوع غذایی و تزیین سفره های افطاری در این ماه بسیار قابل توجه است. سوپ یا آش همواره یک پای ثابت غذاهای آذربایجان شرقی است. برنج و خورشت های مختلف بسته به توان خانواده ها از کباب و مرغ گرفته تا قیمه و قورمه سبزی مورد استفاده قرار می گیرد.
پیش غذا هم از عناصر مهم سفره افطاری است که در این میان فرنی، شیر برنج، انواع دلمه، کتلت، کوکو، سالاد، ختایی، اهری، حلوا، خرما و انواع مربا بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
وجود خرما و نمک در سفره افطاری از ملزومات محسوب می شود زیراعقیده مردم منطقه بر این است که افطاری حضرت امیر (ع) با خرما آغاز می شد و بر این موضوع اصرار وجود دارد.
در برخی نقاط آذربایجان شرقی، سفره افطاری بسیار ساده بوده و از خرما ، شیر و پنیر و ماست تشکیل می شود. البته باید به این نکته اشاره کرد که در این مناطق سفره شام با اندکی وقفه از مراسم افطار پهن شده و غذاهای مفصل در این لحظه در سفره پدیدار می شوند.
- ˈاحیا گجلریˈ(شب های احیا)
مراسم شب های احیا (احیا گجلری) از روحانیت و معنویت خاصی برخوردار بوده که مردم این منطقه تلاش می کنند از فیض این شب ها بی نصیب نمانند.
در آذربایجان شرقی مردان در مساجد تا به سحر به دعا و نیایش مشغولند و زنان نیز بیشتر به نوبت در خانه یکی از همسایگان جمع شده و به مراسم ویژه این شب ها می پردازند و یا همچون مردان در مساجد شب زنده داری می کنند.
-انفاق و احسان
مردم تبریز علاقه خاصی به ˈانقاق و احسان ˈدر ماه رمضان دارند. پخش مواد غذایی به صورت غیر مستقیم، افطاری در محلات فقیرنشین، قرض الحسنه، توزیع کفش و لباس در مدارس، افطاری به دانش آموزان فقیر به همراه اولیای آنها از رسوم تبریزی ها در ماه رمضان است .
از نکات جالب توجه ماه رمضان، رعایت حرمت این ماه از سوی هموطنان ادیان دیگر ساکن در تبریز است که این موضوع از سالیان دور همواره مورد توجه بوده است.
- رمضان در شهرستان های آذربایجان شرقی
برخی مراسم، آیین ها و سنت های ماه رمضان در آذربایجان شرقی متداول است که ویژه یک منطقه و حتی یک روستا به شمار می آید.
در کتاب وفاق اجتماعی در آذربایجان شرقی نوشته ˈفهیمه حسین زادهˈ در مورد مراسم روستاهای حومه شهرستان شبستر آمده است: از جمله مراسم ویژه این منطقه در ماه رمضان این است که روز پانزدهم این ماه ، جوانان درب خانه ها را می کوبند و با شعر به زبان محلی می گویند: ˈ پانزدهم ماه رمضان میهمان شماییم ˈ. در این هنگام صاحبخانه سنجد و گردو به آن ها می دهد و برخی نیز که خسیس ترند با یک سطل آب آنها را میهمان می کنند.
ˈابراهیم حق پرست ˈ، در مجموعه پژوهشی ˈرمضان در فرهنگ مردمˈ می نویسد: در برخی از روستاهای استان آذربایجان شرقی از جمله حومه شبستر، مراغه ، تسوج و اهر مراسم ˈ کیسه دوزیˈ در روزهای خاص این ماه متداول است.
آخرین جمعه ماه رمضان، 27 ماه رمضان یا آخرین پنجشنبه این ماه روزی است که در نقاط مختلف استان، زنان و دختران گرد هم آمده و هر خانواده برای خود کیسه ای می دوزد.
سپس مقداری پول در این کیسه ها می گذارند و بر آن دعا خوانده فوت می کنند و ان را تا سال دیگر در صندوقچه خود نگاه می دارند.
این کیسه را ˈ برکت کیسه سی ˈ یا کیسه برکت نامیده و اعتقاد دارند بدین صورت هرگز دچار فقر و بی پولی نخواهند شد.
در برخی از مناطق آذربایجان شرقی ازجمله توابع جلفا روز 27 ماه رمضان مصادف با مرگ ابن ملجم جشن می گیرند.
در این روز جوانان با چوب و کاه آدمک ابن ملجم را ساخته و پس از گرداندن در کوچه های محل روی آن نفت ریخته و می سوزانند.
در برخی منابع نیز آمده است: در برخی از روستاهای آذربایجان شرقی، جمعه آخر ماه رمضان زنانی که بچه دار نمی شوند هنگام عصر به مسجد رفته و دو رکعت نماز حاجت به جا می آورند، سپس از مسجد خارج شده و به منزل هفت زن که اسم آنها فاطمه است رفته و از هرکدام یک تکه پارچه می گیرند، آنها از پارچه های یاد شده پیراهنی بچه گانه به نام پیراهن فاطمه دوخته و نزد خود نگاه می دارند وعقیده دارند تا ماه رمضان سال آینده حتما بچه دار خواهند شد.
در توابع شهرستان مراغه نیز رسم بر این است حدود دو هفته مانده به ماه رمضان، هر خانواده بسته به توان خود حیوانی قربانی کرده و گوشت آنرا پخته و در یخچال یا به صورت سنتی (ˈقورماˈ) نگاه می دارند.
این خانواده ها تا پایان ماه رمضان در مراسم سحر و افطار از گوشت حیوان قربانی شده استفاده کرده و عقیده دارند برکت خانه آنها افزایش می یابد.
-فطریه
در آخرین روز ماه رمضان سرپرست خانواده ها در آذربایجان شرقی با محاسبه میزان فطریه افراد آن را از قوت سالانه یا از پول توی جیب جدا کرده و در محل خاصی قرار می دهد.
فطریه در روستاها شامل آرد یا گندم می شود که سرپرست خانواده آن را در پشت در و در داخل منزل قرار می دهد که در اولین فرصت به افراد فقیر و مستمند تحویل دهد.
-خداحافظی با رمضان
در برخی از مناطق روستایی و شهری آذربایجان شرقی در روز پایانی ماه رمضان بعد از ادای فریضه مغرب و عشا، آیین خداحافظی ماه رمضان برگزار می شود که این آیین شامل نمازهای مستحبی و دعاهاست.
در میان برخی از مردم آذربایجان شرقی رسم است که مادر خانواده، کاسه ای را پر از گندم می کند و از بزرگ تا کوچک بر روی آن دست می زنند.
همه سعی می کنند در هنگام اعلام عید در خانه های خود باشند تا فطریه شان به گردن کس دیگری نیفتد، مردم استان معتقدند که باید فطریه را در همان روز اول ادا کنند.
نماز عید فطر
بعد از برگزاری با شکوه نماز عید فطر مردم به دید و بازدید می روند و به خصوص به کسانی سر می زنند که ˈاول بایرامشانˈ است یعنی عید نو انهاست،خانواده هایی که تازه درگذشته دارند شامل این دید و بازدید و عید می شوند که با چایی و خرما پذیرایی می شوند.
اما هلال ماه شوال که به بام باختر آسمان نقش بست، حلول شوال و پایان رمضان حتمی است و فردایش عیدفطر است و شادی و نشاطی دیگر و به شکرانه توفیق یکماه روزه داری و منزلت در جوار محبت پروردگار را جشن و سرور و شادمانی خانواده ها را در بر می گیرد.
با مطالعه مراسم ویژه ماه رمضان در آذربایجان شرقی این نکته بیشتر نمایان می شود که سنت های ماه بهار قرآن حتی بیشتر از مراسم بهار طبیعت مورد اقبال و احترام عمومی است.
مردم آذربایجان شرقی ماه رمضان را همواره غنیمتی برای آمادگی بیشتر برای یازده ماه بندگی خداوند برای ادامه سال می دانند.
گزارش از : پیمان پاکزاد
7223/587
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
15/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]
صفحات پیشنهادی
مدیر کل کمیته امداد آذربایجان شرقی: طرح جامع جشن رمضان با رویکرد مشارکت مردمی اجرا می شود
مدیر کل کمیته امداد آذربایجان شرقی طرح جامع جشن رمضان با رویکرد مشارکت مردمی اجرا می شود تبریز- ایرنا - مدیر کل کمیته امداد امام خمینی آذربایجان شرقی گفت بمنظور انسجام بخشیدن به فعالیت های این نهاد در ماه رمضان طرح جامع جشن رمضان با رویکرد مشارکت مردم در استان اجرا می شود بهمدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی: همزمان با ماه رمضان رایحه قرآن در فضای تبریز میپیچد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی همزمان با ماه رمضان رایحه قرآن در فضای تبریز میپیچدمدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی گفت همزمان با ماه مبارک رمضان رایحه جانبخش قرآن کریم در فضای تبریز میپیچد و این کلانشهر از 18 تا 24 تیرماه 93 میزبان ناشران فعالان قرآنی کرییس سازمان صنعت، معدن و تجارت: طرح نظارتی پایش بازار ماه رمضان در آذربایجان شرقی اجرا می شود
رییس سازمان صنعت معدن و تجارت طرح نظارتی پایش بازار ماه رمضان در آذربایجان شرقی اجرا می شود تبریز - ایرنا - رییس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی گفت طرح نظارتی پایش بازار ماه رمضان از یکم تیر ماه در استان اجرا می شود حسین نجاتی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزودفعالیت گروههای استهلال ماه رمضان در آذربایجان شرقی
فعالیت گروههای استهلال ماه رمضان در آذربایجان شرقی خبرگزاری رسا ـ گروه ستاد استهلال آذربایجان شرقی روز گذشته و امروز در نقاط مختلف استان مستقر شده و فعالیت می کنند حجت الاسلام سیدجلال شربیانی مسؤول ستاد استهلال آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبهمزمان با ماه رمضان؛ کمیته امداد زنجان آماده جمعآوری کفارات مردمی است
همزمان با ماه رمضان کمیته امداد زنجان آماده جمعآوری کفارات مردمی استمعاون مشارکتهای مردمی کمیته امداد زنجان از آمادگی کمیته امداد این استان برای جمعآوری کفارات مردمی خبر داد رضا حسنلو امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در زنجان اظهار داشت امسال نیز طبق سنوات گذشته کفارات مر۷۰ فروشگاه زنجیره ای همزمان با ماه رمضان در آذربایجان غربی فعالیت می کند
استانها شمال آذربایجان غربی اسکندری خبر داد ۷۰ فروشگاه زنجیره ای همزمان با ماه رمضان در آذربایجان غربی فعالیت می کند ارومیه – خبرگزاری مهر رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان غربی گفت به مناسبت ماه مبارک رمضان و با هدف تامین اقلام غذایی مورد نیاز 70 فروشگاه زنجیره اینگاهی به آداب و سنن مردم بیرجند در ماه مبارک رمضان
نگاهی به آداب و سنن مردم بیرجند در ماه مبارک رمضان بیرجند - ایرنا - ماه مبارک رمضان در نظر مردم خراسان جنوبی همچون سایر مسلمان برجستگی اهمیت و اعتباری خاص دارد زیرا ماه ضیافت آفریدگار و عبادت خداوند است همچنین به این دلیل که قرآن مجید در ماه مبارک رمضان بر رسول اکرم ص نازل و شمردم سازمان انتقال خون را در ماه رمضان یاری کنند
مدیرعامل سازمان انتقال خون مردم سازمان انتقال خون را در ماه رمضان یاری کنند تهران - ایرنا - مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با هشدار اینکه در ماه رمضان ذخایر خونی رو به کاهش است از مردم نوعدوست خواست با اهدای خون حتی در بعد از افطار این سازمان را در برابر کمبود ذخایر خونی یارآداب و رسوم مردم ساوه در ماه مبارک رمضان
آداب و رسوم مردم ساوه در ماه مبارک رمضان ساوه- ایرنا- آداب و رسوم مردم در هر جامعه ای ریشه در اعتقادها باورها و فرهنگ آن مردم دارد که در گذر زمان ممکن است دستخوش دگرگونی و تغییر شود صیانت و پاسداشت از این رسوم زیبا به عنوان میراثی از گذشتگان خلاق و خوش ذوق ایرانی باید نسل به نسمعاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خبر داد تولید سالیانه 2 هزار تن گلمحمدی در آذربایجانشرقی
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خبر دادتولید سالیانه 2 هزار تن گلمحمدی در آذربایجانشرقیمعاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت در استان سالیانه حدود 2 هزار و 600 تن گلمحمدی برداشت میشود و این در حالی است که میزان متوسط تولید شهرستانها 3مدیرکل استاندارد آذربایجان شرقی: کالاهای پرمصرف در ماه رمضان کنترل می شود
مدیرکل استاندارد آذربایجان شرقی کالاهای پرمصرف در ماه رمضان کنترل می شود تبریز - ایرنا - مدیرکل استاندارد آذربایجان شرقی گفت در چارچوب سیاست های سازمان و اجرای طرح طاها کالاهای پرمصرف در ماه رمضان مورد ارزیابی و کنترل کارشناسان این اداره کل قرار می گیرد ساسان فرشی حق رو روز سبرنامه های کمیته امداد استان آذربایجانشرقی در ماه مبارک رمضان تشریح شد
برنامه های کمیته امداد استان آذربایجانشرقی در ماه مبارک رمضان تشریح شد خبرگزاری پانا مدیر کل كمیته امداد امام خمینی ره استان آذربایجان شرقی در تشریح برنامه های این نهاد در طول ماه مبارک رمضان گفت بمنظور انسجام بخشیدن به فعالیتهای مختلف این نهاد در ماه مبارک رمضان طرح جامع جشرئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی: تغییر اراضی کشاورزی مصالح آذربایجانشرقی را به خط میاندازد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی تغییر اراضی کشاورزی مصالح آذربایجانشرقی را به خط میاندازدرئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی با انتقاد از تغییر کاربری اراضی کشاورزی استان اظهار کرد تغییر کاربری اراضی کشاورزی به غیرکشاورزی مصالح مملکت را به خطر میاندازد به گزارش خمعاون رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی اعلام کرد اجرای طرح نظارتی پایش بازار آذربایجان غربی در ای
معاون رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان غربی اعلام کرداجرای طرح نظارتی پایش بازار آذربایجان غربی در ایام ماه مبارک رمضانمعاون نظارت و بازرسی رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان غربی از اجرای طرح نظارتی پایش بازار آذربایجان غربی در ایام ماه مبارک رمضان خبر داد سلیمانمعاون سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی: وام بلاعوض به کشاورزانی که اراضی خود را به آبیاری تحت فشار مجهز کنند
معاون سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی وام بلاعوض به کشاورزانی که اراضی خود را به آبیاری تحت فشار مجهز کنندمعاون سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی از پرداخت وام بلاعوض به کشاورزانی که اراضی کشاورزی خود را به سیستم آبیاری تحت فشار قطرهای تبدیل کنند خبر داد به گزارش خبرگزاریمدیرکل عتبات عالیات سازمان حج در گفتوگو با فارس خبر داد توقف اعزام زائران به عتبات عالیات تا نیمه ماه رمضان/
مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج در گفتوگو با فارس خبر دادتوقف اعزام زائران به عتبات عالیات تا نیمه ماه رمضان استقبال مردم برای اعزام به کربلا در شبهای قدرمدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت با بیان اینکه اعزام زائران به عتبات عالیات تا نیمه ماه رمضان متوقف شده است گفت ثبتنامفارس گزارش میدهد سنتهای حسنه مردم زنجان در ماه رمضان
فارس گزارش میدهدسنتهای حسنه مردم زنجان در ماه رمضانمردم زنجان در ماه رمضان سنتهای حسنهای را انجام میدهند که مورد توجه مردم سایر استانهای دیگر است به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان ماه رمضان دارای سنتهای حسنهای است که مردم زنجان به آنها توجه کرده و این سنتها را به خوبی اج-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها