واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > اصفهان کام تلخ میراث اصفهان از بی توجهی؛
مالکان بناهای میراثی؛ بیطرفان مواقع مرمت و مدعیان زمان تخریب
اصفهان - خبرگزاری مهر : میراث بینگهبان اصفهان همچون فرزند خوانده ای است که در هنگام تخریب هزاران مدعی و مالک دارد اما برای مرمت و احیاء همچون طفلی بیپناه به حال خود رها میشود و مدعیانی که سنگ آثار باستانی را به سینه میزدند موضع بیطرفی به خود میگیرند.
به گزارش خبرنگار مهر، ایران مهد تمدن و تاریخ است بدین معنا که هر لایه از زمینش گویای تمدن و تاریخی عظیم و کهن است، کشوری که هر ایرانی به نامش افتخار میکند و به ارزشهایش میبالد، در میان این گنجینه هزار رنگ، دری به نام اصفهان و در مرکزیت ایران زمین خودنمایی میکند که نیمی از ارزشمندترین برشهای تاریخی را در دل خود نگاه میدارد. هر کدام از این میراثهای گرانبها سندی گویا بر تمدن چند هزار ساله ایران است، تمدنی که ایران را در دنیا سرآمد کرده است. میراث اصفهان که تاریخ گویای این مرز و بوم است دشمنان زیادی را به خود دیده است، افرادی که با آگاهی تمام تیشه به ریشه این میراث زدند اما بیتوجهی و بیمهری به میراث فرهنگی توسط برخی افراد زخمی است که نمیتوان برای دلیلش توجیهی منطقی عنوان کرد. استاد دانشگاه و کارشناس میراث فرهنگی در این خصوص به مهر گفت: اصفهان دارای بناهای ارزشمندی است که هر کدام از آنها در طی سالیان گذشته بسیار مورد بیتوجهی قرار گرفتند و آسیبهای زیادی را متحمل شدند. رضا عاملیان افزود: به عنوان مثال منارجنبان اصفهان تا دو سال گذشته نیز توسط بازدیدکنندگان تکان داده میشد تا بالاخره کارشناسان به این نتیجه رسیدند که این میراث کهن نباید با بیخردی و آگاهانه مورد تخریب قرار میگرفت. وی ادامه داد: همچنین برجهای کبوترخانه اصفهان که در اقصی نقاط این شهر قرار دارد با بیتوجهی مسئولان به مراکزی برای تجمع معتادان تبدیل شده و این بناهای ارزشمند اغلب بدون نگهبان به حال خود رها شدهاند. وی اضافه کرد: بنای ارزشمند دیگر اصفهان میدان امام (ره) است که تا چند ماه گذشته نیز تردد خودرو از آن انجام میگرفت و پس از مشاهده آسیبهای جدی بالاخره به چشم مسئولان آمد تا تردد خودروها از این مکان ممنوع شود اما همچنان تخریب بناهای اطراف این مکان ادامه دارد. کارشناس میراث فرهنگی گفت: بسیاری از بناهای تاریخی به حال خود رها شدهاند اما به طور حتم در زمان تخریب مدعیان و مالکان زیادی را به خود میبینند و در زمان احیا هیچ کدام از ارگانها هزینه احیا و بازسازی آن را به عهده نمیگیرد.
اخبار تلخ تیتر این روزهای میراث فرهنگی اصفهان درسالهای اخیر و شاید از زمانی که زاینده رود از اصفهان رخت بر بست، بناهای تاریخی اصفهان نیز روی خوش به خود ندیدند و این تداوم خشکی زاینده رود شکستگی در پلهای تاریخی را در برداشت. مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز چندی پیش از بروز شکستگی در زیر پلهای تاریخی اصفهان به سبب تداوم خشکی زاینده رود و نشست زمین خبر داد.
وی با اشاره به اینکه "تخریب" تهدیدی جدی برای آثار باستانی اصفهان است، گفت: در استان اصفهان پنج نقطه تاریخی که معادل ارگ بم ارزش تاریخی دارد، موجود است که بیش از ۸۰ درصد تخریب شده است.
محسن مصلحی ادامه داد: به تازگی نمایش تصاویر آسیب دیدگی در شورای تأمین استان باعث تصویب ممنوعیت پروازها در منطقه تاریخی اصفهان شد زیرا تا پیش از این پرواز هلی کوپتر بر فراز اماکن تاریخی اصفهان آسیبهای جدی به آنها وارد کرد.
وی اضافه کرد: رایزنیهایی برای دریافت بودجه برای حفظ و نگهداری آثار ثبت شده جهانی از سازمان یونسکو انجام شده است اما تاکنون هیچ کمکی از سوی این نهاد بینالمللی برای حفظ و نگهداری این بناها نشده است.
میراث بینگهبان اصفهان همچون فرزند خوانده ای است که در هنگام تخریب هزاران مدعی و مالک دارد، اما برای بازسازی و احیاء همچون طفلی بیپناه به حال خود رها میشود و مدعیانی که سنگ آثار باستانی را به سینه میزدند موضع بیطرفی به خود میگیرند و اکنون بسیاری از میراث فرهنگی اصفهان میان نهادهای مختلف پاس کاری میشوند و یونسکو به عنوان حامی میراث فرهنگی با مشاهده تخریبهایی که در بناهای تاریخی به وقوع پیوسته است، تاکنون برای بازسازی آنها اقدامی انجام نداده است. گزارش :مریم سرلک
۱۳۹۳/۴/۱۴ - ۱۲:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]