واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
پاسداشت علامه امینی؛ آفریننده ی الغدیر تهران- ایرنا- دوازدهم تیرماه سالروز بزرگداشت علامه امینی است، محدث و مفسری نامی که تلاش بسیاری در راه اعتلای مذهب شیعه کرد و با تالیف الغدیر و تبیین جایگاه ولایت امام علی(ع)، بزرگترین سند وحدت مسلمانان جهان را به یادگار گذاشت.
شیخ عبدالحسین امینی نجفی مشهور به علامه امینی در 1281 هجری خورشیدی در خانواده یی اهل علم و تقوا در تبریز دیده به جهان گشود. پدرش شیخ احمد از مجتهدان بزرگ آن روزگار بود و به زهد و پارسایی شهرت داشت.
تربیت در خانواده یی مذهبی و اهل دانش به همراه استعداد بی نظیر وی در درک مسایل دینی، زمینه ی رشد و پیشرفتش را آماده ساخت. او در کودکی مبانی دانش را در مکتب پدر و استادانی چون سید محمد مولانا و شیخ حسین آموخت.
علاقه ی فراوان او به قرآن و نهج البلاغه سبب شد، وی در 16 سالگی برای کسب معارف دینی به نجف برود و در حوزه ی علمیه ی این شهر به فراگیری علوم دینی و تحقیق نزد استادانی چون آیات عظام سید ابوتراب خوانساری، سید محمد فیروز آبادی و میرزا علی بن عبدالحسین ایروانی بپردازد.
این محدث فرزانه پس از فراگرفتن علوم جدید به تبریز بازگشت تا در کنار تحقیق، یافته های خود را به شاگرانش منتقل کند. وی کتاب نفیس «تفسیر فاتحه الکتاب» را در 2 فصل تفسیر و تحلیل نوشت و در آن به تفسیر سوره ی مبارک فاتحه پرداخت.
این کتاب که به زبان فارسی ترجمه شده، نکته های موجود در این سوره را مورد بررسی قرار داده است و در آن از سخنان گوهربار رسول اکرم(ص) و حدیث های اهل بیت(ع) استفاده شده است.
ارادت علامه به امام علی(ع) سبب شد تا او بار دیگر به نجف برود و با تلاش و ممارست فراوان موفق شد به مرتبه ی اجتهاد برسد و از عالمان و مجتهدان زمان اجازه ی روایت بگیرد.
علامه امینی که در تفسیر، شناخت حدیث، تاریخ و علم رجال صاحب نظر بود با تحقیق از میان کتاب های قدیمی، اثر با ارزش شهدا الفضیله را تالیف کرد و در این کتاب به زندگی و دیدگاه بیش از یکصد تن از پیروان امام علی(ع) و علمای شیعه از قرن چهارم تا چهاردهم پرداخت.
مفسر گرانقدر جهان اسلام پس از ادامه ی تحقیقات گسترده ی خویش درباره ی معرفی مفهوم زیارت در فرهنگ تشیع، حاشیه ای را بر کتاب کامل الزیارات ابن قولویه نوشت.
آثار و نوشته های بی شماری حاصل یک عمر تحقیق و مطالعه ی این دانشمند بنام است که از آن جمله می توان به ثمرات الاسفار، ادب الزایر لمن یمم الحایر، المقاصد العلیة، ریاض الانس، السنة والسیرة، کامل الزیارات و دایرةالمعارف 11 جلدی الغدیر اشاره کرد.
دایرةالمعارف 11 جلدی الغدیر که به زبان عربی نوشته شده، سرآمد تالیف های علامه و حاصل زحمات 40 ساله ی او محسوب می شود که در 22 جلد به زبان فارسی ترجمه شده است.
علامه امینی این کتاب را با هدف تبیین جایگاه ولایت امام علی(ع) و مساله ی غدیر نگاشته و در آن به بررسی تفصیلی مساله ولایت شیعه از جنبه های گوناگون تاریخی، تفسیری، روایی و حدیثی، فقهی، ادبی، کلامی و اصولی پرداخته است.
وی برای نگاشتن این کتاب مرجع به کشورهای مختلفی سفر کرد و با پیگیری شبانه روزی در کتابخانه های بزرگ جهان اسلام و مطالعه ی هزاران جلد کتاب و رساله، سرانجام این اثر بزرگ را تالیف کرد.
دایرةالمعارف الغدیر پس از چاپ مورد توجه و تحسین علمای اهل سنت ازجمله امام الازهر در مصر، برخی از سیاستمداران جهان اسلام و استادان و ادیبان عرب و غیرعرب قرار گرفت، آنها این کتاب را بزرگترین سند وحدت مسلمانان و از جمله کتاب های منبع و مرجع خویش دانستند.
علامه امینی هفت سال پس از انتشار نخستین جلد الغدیر، کتابخانه یی با بیش از 42 هزار کتاب خطی و چاپی درباره ی نخستین امام شیعیان با عنوان مکتبه الامام امیر المومنین(ع) بنیان نهاد.
سرانجام شیخ عبدالحسین امینی پس از سال ها تلاش در راه اعتلای مذهب تشیع و تحصیل و تدریس معارف اهل بیت(ع) به علت بیماری و ضعف جسمانی در دوازدهم تیر 1349چشم از جهان فروبست و پیکر وی پس از تشییع در تهران و شهرهای مختلف عراق بنا به وصیت وی در نجف اشرف و در حجره ای از کتابخانه امیرالمومنین علی(ع) که خود بنیانگذار آن بود، به خاک سپرده شد.
با الهام از:
- مقدمه الغدیر
- حماسه غدیر
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم **9165**2059**9131
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
12/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]