واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تولید آب از هوا برای نجات دریاچه ارومیه راهکاری عملی یا... ؟ تهران - ایرنا - برای نجات دریاچه ارومیه تاکنون 24 راهکار به تصویب دولت رسیده و قرار است عملیات اجرایی نجات از هفته آینده آغاز شود، اما پیشنهادهای دیگری هم دراین زمینه ازجمله استفاده از فناوری های جدید برای تولید آب از هوا نیز وجود دارد که کارایی آن نیاز به بررسی های کارشناسی دارد.
نجات دریاچه ارومیه به یک موضوع ملی و حتی فرا ملی تبدیل شده است، ایجاد کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه ، تعیین مدیر ملی برای این کارگروه برای نخستین بار، برگزاری دوره های آموزشی برای کشاورزان با هدف نحوه صحیح آبیاری و محصولات کم آب بر و استفاده از ظرفیت های بین المللی برخی از اقدامات نجات این اکوسیستم آبی است.
اکنون فناوری های جدید هم وارد بازار کارزار نجات این حوضه آبی شده اند.فناوری هایی که گفته می شود می توانند این دریاچه را نشان دهند، یکی از این فناوری ها تولید آب از هوا است که جهانگیر اسدی عضو کمیته فنی 207 سازمان بین المللی استاندارد درباره این فناوری به خبرنگار علمی ایرنا گفت: یکی از شرکت های کانادایی موفق به تولید دستگاهی شده است که توان تبدیل کردن هوا به آب را دارد.
وی افزود: این دستگاه حدود 6 ماه پیش در یازدهمین مراسم بین المللی سازمان بین المللی استاندارد در ارمنستان معرفی شد.
وی با بیان اینکه به اعتقاد کارشناسان جنگ آینده دنیا برسر آب خواهد بود گفت: ایران کشوری خشک و نیمه خشک است و برای تامین آب مورد نیاز خود به ویژه در چند سال اخیر با مشکلات زیادی مواجه شده و به مرور زمان بیشتر هم خواهد شد.
اسدی ادامه داد: از سال ها پیش استفاده بی رویه از آب سرعت گرفته است و استفاده از سفره های زیر زمینی نیز بسیار بیشتر از حد استاندارد آن انجام می شود، به عنوان مثال در استان های کم آب مانند یزد از سال 1357 تا 1360 بیش از 3 هزار حلقه چاه و در محدوده شهرستان های اطراف کرمان بیش از 300 حلقه چاه غیر مجاز حفر شده است که ادامه این روند موجب خشک شدن کامل سفره های زیر زمینی خواهد شد.
عضو کمیته فنی 207 سازمان بین المللی استاندارد افزود: اکنون دنیا به سمت استفاده از فناوری های نو برای دست یافتن به آب گوارا و حفظ منابعی که در اختیار دارد پیش می رود ازاین رو به نظر می رسد استفاده از دستگاه های تولید آب می تواند کمک بزرگی به حفظ و احیای اکوسسیتم های آبی کشوری خشک مانند ایران باشد.
وی گفت: حفظ دریاچه ارومیه از اهمیت زیادی برخوردار است بنابراین کارشناسان و محققان با بررسی وضعیت این دریاچه برآورد کرده اند که با نصب 300 دستگاه در اطراف دریاچه ارومیه در مدت 50 ماه می توان 7 میلیارد لیتر آب تولید و به دریاچه سرازیر کرد.
وی گفت: محیط دریاچه ارومیه 295 کیلومتر است بنابراین اگر در هر یک کیلومتر یک دستگاه نصب شود با تولید تقریبی روزانه 15 هزار لیتر می تواند در مدت 50 ماه هفت میلیارد لیتر آب تولید کند که این میزان آب با هزینه ای حدود 100 میلیارد تومان اعتبار امکان پذیر است ، مبلغی که معمولا برای احداث یک نیروگاه کوچک یا متوسط هزینه می شود.
اسدی گفت: با شهرداری خرمشهر و شرکت نفت صحبت کردیم و قرار است از این دستگاه استفاده کنند.
وی در پاسخ به این سوال که این دستگاه به مرور زمان رطوبت اطراف را کاهش نمی دهد و موجب خشک شدن محیط نمی شود اظهار کرد: این طور نیست، این دستگاه حتی در کویر 50 درجه هم قادر به فعالیت است اما قطعا میزان بازدهی و خروجی آن کمتر خواهد بود.
عضو کمیته فنی 207 سازمان بین المللی استاندارد گفت: هزینه هر دستگاه در ابعاد صنعتی آن 110 هزار دلار است. هزینه نوع خانگی آن 800 دلار است که قادر است روزانه 24 تا 35 لیتر آب تولید کند.
داود رضا عرب سخنگوی کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه نیز در این باره به خبرنگار علمی ایرنا گفت: تاکنون استفاده از دستگاه های مشابه تولید کننده آب به این کارگروه پیشنهاد شده است، اما این روش از نظر علمی و عملی امکان پذیر نیست.
وی افزود:گفته می شود این دستگاه می تواند در مدت 50 ماه هفت میلیارد لیتر یعنی هفت میلیون متر مکعب آب تولید کند در حالی که برای نجات دریاچه ارومیه به 20 میلیارد متر مکعب آب نیاز داریم حال اگر میزان نیاز آبی خود برای نجات ارومیه را 10 میلیارد متر مکعب هم در نظر بگیریم و میزان آب تولید شده این دستگاه در مدت 50 ماه 10 میلیون لیتر هم حساب کنیم، این میزان حدود یک دو هزارم نیاز آبی دریاچه ارومیه است.
وی تاکید کرد: بنابراین چنین راه حل هایی برای حوضه آبی با وسعت دریاچه ارومیه جوابگو نیست، این فناوری شاید در روستاهای کم جمعیت و یا منازل کاربرد داشته باشد اما راه حل مناسبی برای نجات ارومیه نیست.
عرب اظهار کرد: اگر هم دستگاهی بتواند آب مورد نیاز حوضه آبی مانند ارومیه را تامین کند قطعا به مرور زمان رطوبت منطقه را گرفته و تبخیر را دراین حوضه بالا می برد و به همین دلیل بر روی اکوسیستم طبیعی منطقه تاثیر خواهد گذاشت.
وی گفت: همچنین این دستگاه باید شبانه روز کار کند که این روند حرارت منطقه را بالا می برد.
*** نحوه فعالیت دستگاه
کارکرد این دستگاه به گونه ای است که هوا به داخل آن مکیده و فیلتر می شود سپس برای تبدیل به آب به سیستم مربوط هدایت و آب تولیدی جهت عملیات یو وی پمپ و از آنجا به مخزن ذخیره هدایت می شود.
میزان تولید آب بسته به میزان رطوبت موجود در هوا متفاوت است اما به طور میانگین نمونه های خانگی و صنعتی آن به ترتیب قادر به تولید حدود 24 لیتر و 11 هزار لیتر آب در روز هستند.
علمی ( 5 ) **9014**1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
11/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]