واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چشمك بازارهاي نفت به ايران
«اعتماد به نفت ايران» عبارتي كه اين روزها در بازار نفت نهادينه شده است و فعالان بازار، نفت ايران را قابل اطمينانتر از ساير كشورهاي نفتي بهويژه عراق ميدانند.
به گزارش «جوان»، مهمترين عامل در انعقاد قراردادهاي تجارتي نفت و فرآوردههاي نفتي، ثبات سياسي كشورهاي طرفين است كه همين مورد باعث شده تا كشورهايي كه از اين شاخص برخوردارند، علاوه بر كسب بازارهاي سنتي و اختصاصي خود نقش مهمي را در تامين امنيت انرژي جهان ايفا خواهند كرد. به عنوان نمونه كشورهايي مانند ليبي، نيجريه، آنگولا، كلمبيا، اكوادور و. . . به دليل عدم ثبات سياسي و درگيريهاي داخلي با مشكلات عديدهاي دست به گريبان شدهاند كه بازارهاي آنها يا از دست رفتهاند يا قيمت نفتي كه به فروش ميرسانند با تخفيفهاي نامتعارفي همراه است.
با خارج شدن ليبي از توليدكنندگان بزرگ نفت، عراق هم دچار مناقشات داخلي و جنگ با گروه داعش شده است تا پايگاههاي خبري غربي و كارشناسان اقتصاد انرژي، ايران و نفت آن را مطمئنتر از عراق بدانند و به شركتهاي خريدار نفت توصيه ميكنند براي برطرف كردن نيازهاي خود با ايران وارد معامله شوند.
در همينباره پايگاه خبري اكونوميك تايمز با اشاره به افزايش صادرات نفت ايران در ماههاي اخير نوشت ناآراميهاي اخير عراق باعث شده خريداران به تامين نفت از سوي ايران اطمينان بيشتري پيدا كنند.
اين پايگاه خبري آورده است: واردات نفت خام چين از ايران در ماه مي بيش از يك سوم افزايش يافت و به دومين سطح بيسابقه رسيد كه كمك كرد، مجموع صادرات نفت ايران بالاتر از سطح مجاز بر اساس توافق هستهاي ژنو قرار گيرد.
اطلاعات نفتكشها و آمار دولتي نشان ميدهد، بزرگترين خريداران نفت ايران شامل چين، هند، ژاپن و كرهجنوبي روي هم رفته در ماه گذشته روزانه يك ميليون و 260 هزار بشكه نفت از ايران خريداري كردند كه نسبت به دوره مشابه سال قبل هشت درصد افزايش يافته است.
در پنج ماه اول سال 2014 متوسط واردات نفت اين چهار كشور از ايران روزانه يك ميليون و 250 هزار بشكه بوده كه نسبت به دوره مشابه سال گذشته 3/25 درصد افزايش يافته و باعث شده كه صادرات نفت ايران بالاتر از روزانه يك ميليون بشكه توافق شده براساس توافق هستهاي ژنو باشد.
ميزان خريد مشتريان آسيايي نفت ايران از ماه ژانويه تاكنون دائماً بالاتر از يك ميليون و 100 هزار بشكه در روز(بدون احتساب واردات تركيه و سوريه) بوده كه نشان ميدهد هدفگذاري توافق شش ماهه مبني بر صادرات يك ميليون بشكهاي ايران در دوره شش ماهه ژانويه تا ژوئيه محقق نخواهد شد.
واردات نفت خام هند از ايران در ماه ميبا 6/0 درصد كاهش نسبت به سال قبل به روزانه 255 هزار و 200 بشكه رسيد، اما واردات اين كشور در پنج ماه اول امسال هنوز با 7/37 افزايش نسبت به سال قبل روزانه 310 هزار و 500 بشكه بوده است.
واردات نفت خام كره جنوبي از ايران در ماه ميبا 3/43 درصد كاهش نسبت به سال قبل روزانه 66 هزار و 500 بشكه بوده است. همچنين واردات نفت ژاپن از ايران در ماه ميبا 7/23 درصد كاهش روزانه 181 هزار و 892 بشكه بوده است.
همچنين وزارت اقتصاد و تجارت ژاپن در جديدترين گزارش خود از افزايش230 درصدي واردات نفت اين كشور از ايران در مي2014 نسبت به ماه قبل از آن خبر داد. بر اساس آمارهاي اين وزارتخانه، خريد نفت ژاپن از ايران در ماه مي2014 به 200 هزار بشكه در روز رسيد. ژاپن در ماه آوريل تنها 60 هزار بشكه در روز نفت از ايران وارد كرده بود. واردات نفت ژاپن از ايران در اين ماه به شدت كاهش يافته بود.
رويترز هم گزارش داد با توجه به مشكلات به وجود آمده در كشورهاي نفتي جهان، مصرفكنندگان آسيايي تمايل بيشتري به ايران پيدا كردهاند و خواهان انعقاد قراردادهاي نفتي با كشورمان شدهاند. پالايشگاههاي آسيايي اعلام كردند كه به دليل نگراني از فعاليت گروهك تروريستي داعش در عراق و احتمال گسترش آن به مناطق توليد و صادرات نفت در حال اجتناب از خريد نفت خام عراق در بازار هستند. آسيا عمدتا نيمي از توليد نفت عراق را وارد ميكند و چين وهند در سال 2014 تاكنون بزرگترين خريداران نفت عراق بودهاند.
نویسنده : وحيد حاجيپور
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]