محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844598808
دورنمای روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دورنمای روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا تهران- ایران- روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا به دلیل منافع متقابل و دوسویه می تواند به دور از فضای سیاسی، مسیر ثبات و گسترش را بپیماید.
روابط اقتصادی و تجاری ایران با اتحادیه اروپا و همچنین کشورهای عضو این اتحادیه در طول 2 دهه گذشته کمتر دچار نوسان و تغییر بوده است. به عبارت دیگر، می توان گفت روابط اقتصادی و تجاری ایران و اروپا طی سال های گذشته روندی ثابت داشته است.
پیشینه روابط تجاری و اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا به پیش از انقلاب اسلامی بر می گردد. ایران در زمره اولین کشورهایی است که با امضای موافقتنامه تجاری در سال 1963 میلادی(1342 خورشیدی) روابط نهادینه ای را با امتیازات محدود در مورد اقلام سنتی صادراتی خود با جامعه اروپا برقرار کرد. این موافقتنامه در سال 1972 تمدید شد و در سال 1977 میلادی (1356) به حالت تعلیق درآمد.
روابط تجاری ایران و اروپا طی 10سال گذشته 2 بار با افت شدید روبرو شده است؛ نخستین بار بحران مالی جهان باعث شد که میزان کالاهای صادر شده از ایران به اتحادیه اروپا از 16میلیارد یورو در سال2008 به کمتر از 10میلیارد یورو در سال2009 م برسد. بهبود اقتصاد جهان در سال های پس از بحران به بهبود روابط تجاری 2 طرف انجامید؛ به گونه ای که بار دیگر در سال2011م ارزش کالاهای صادر شده از ایران به اتحادیه اروپا از مرز 16میلیارد یورو گذشت اما این بار موضوع هسته ای ایران بود که باعث شکل گیری تحریم ها علیه ایران و کاهش شدید روابط تجاری 2 طرف شد، تا جایی که ارزش کالاهای صادر شده از ایران به اتحادیه اروپا در سال2012 به کمتر از 6میلیارد یورو رسید و به گزارش تارنمای «یورواستات» وابسته به کمیسیون اروپا در سال 2013، صادرات اتحادیه اروپا به ایران 271/2 میلیارد یورو و واردات این اتحادیه از ایران 181/4 میلیارد یورو بود.(1)
با توافق ایران و 6 قدرت جهانی بر سر موضوع هسته ای ایران در آذرماه 1392، روابط سیاسی و البته اقتصادی ایران و اروپا وارد مرحله تازه ای شد؛ نشانه های بهبود این روابط را نیز می توان در سفر هیات های پارلمانی و تجاری اروپایی به ایران مشاهده کرد. این در حالی است که ارزش میزان تجارت ایران و اتحادیه اروپا پیش از شدت گرفتن تحریم ها به 27میلیارد یورو رسیده و ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی اتحادیه اروپا در ایران نیز از 3میلیارد یورو فراتر رفته بود.
اگر بهبود روابط سیاسی ایران و غرب به شیوه فعلی ادامه یابد، آنگاه می توان انتظار داشت در آینده ای نه چندان دور سطح روابط اقتصادی و تجاری ایران و اروپا نیز بار دیگر به سطح گذشته بازگردد و حتی از آن فراتر برود.
**تحلیل
جایگاه اتحادیه اروپا در نظام بین المللی و همچنین نقش و جایگاه منطقه ای و راهبردی جمهوری اسلامی ایران، ضرورت های متقابلی را برای برقراری یک رابطه تقویت شده میان جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا به وجود می آورد. از یک سو، به دلیل جایگاه اتحادیه در نظام بین المللی و همچنین نقش و جایگاه ژئواستراتژیک منطقه ای و منابع گسترده انرژی ایران، ضرورت های متقابلی برای حفظ روابط در یک مسیر و چارچوب مناسب بین 2 طرف وجود دارد.
در این قالب، روابط اقتصادی میان 2 طرف که از پیشینه مستحکم تری برخوردار بوده، اهمیت گسترده ای دارد.
پس از انقلاب اسلامی در ایران، روابط جمهوری اسلامی ایران با جامعه اقتصادی اروپا (EEC)، بیشتر در قالبی اقتصادی جریان داشت و طرفین که با امضای موافقتنامه همکاری اقتصادی در سال 1963(1342شمسی) روابط اقتصادی خود را سازماندهی کرده بودند، با پایان اعتبار این قرارداد در سال 1978 (1357 شمسی) و از آن پس، طرف اروپایی با توجه به تحولات ایران، تمایلی به تمدید آن از خود نشان نداد. طی سال های پس از آن نیز روابط سیاسی 2 طرف شکل نهادینه شده خاصی نداشت و در چارچوب سنتی خود (مذاکره سیاسی با تک تک کشورهای اروپایی ) دنبال می شد.
اما پس از پایان جنگ تحمیلی در سال 1367 خورشیدی همزمان با گسترش روابط سیاسی، روابط اقتصادی نیز شکل گسترده تری به خود می گرفت. طی آن سال ها، روابط اقتصادی ایران و کشورهای اروپایی در یک روند روبه رشد قرار گرفته بود؛ به طوری که در سال 1368، میزان صادرات نفتی ایران به اروپا 60 و نیم درصد از کل صادرات نفتی ایران را به خود اختصاص داده بود.(2)
طی این سال ها با وجود فراز و نشیب در روابط سیاسی، اروپا بزرگ ترین شریک تجاری ایران محسوب می شد.
در سال 1376 با روی کار آمدن دولت تازه در ایران، فضای مثبتی میان ایران و اتحادیه اروپا ایجاد شد. در دوران اصلاحات نیز با وجود اختلاف در برخی حوزه های سیاسی، روابط اقتصادی و تجاری ایران و اتحادیه اروپا رشد قابل توجهی را نشان می داد. ارزش مبادلات تجاری ایران با اتحادیه اروپا در سال 2001 میلادی (1380 خورشیدی) بیش از 13 میلیارد یورو اعلام شد.(3)
با روی کار آمدن دولت ˈمحمود احمدی نژادˈ در سال 1384، همزمان با پیگیری سیاست نگاه به شرق از سوی دولت اصول گرا، موضوع هسته ای و تحریم ها نیز در مرکز توجه مناسبات میان ایران و اتحادیه اروپا قرار گرفته و این روابط سیر کمینه ای به خود گرفت. در این زمینه، «منوچهر متکی» وزیر امورخارجه وقت ایران، با اشاره به کاهش مراودات اقتصادی با اتحادیه اروپا نسبت به دولت گذشته عنوان کرد: ما نخواستیم همه تخم مرغ هایمان را در یک سبد قرار دهیم. او ادامه داد: 40درصد مبادلات تجاری ایران، امروز با اروپا است، در حالی که در آغاز کار دولت نهم این مبادلات حدود 60 درصد بود. وی اضافه کرد: ما با آسیا و سایر مناطق وارد معاملاتی شدیم و آنها را دخیل کردیم برای این که مناسبات خارجی مان متوازن شود اما این هرگز به معنای فقدان تعامل با دیگران نیست.
مطابق آمارها حجم مبادلات 2 طرف از 26 میلیارد و 831 میلیون یورو در سال 2011 به 11میلیارد و 810 میلیون یورو به استناد اطلاعات پایگاه اطلاع رسانی آماری اتحادیه اروپا در سال 2012 میلادی کاهش یافت. (4)
با برگزاری انتخابات 24 خرداد 1392 و انتخاب ˈحسن روحانیˈ به عنوان رییس جمهوری اسلامی ایران، گسترش روابط با اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی بار دیگر مورد توجه هر 2 طرف قرار گرفت. در این زمینه سفر مقام های اتحادیه اروپا و طرح بستن قرارداد همکاری های اقتصادی و استقبال اتحادیه اروپا از آن را می توان به عنوان یکی از اولین دستاوردهای سیاست خارجی دولت تدبیر و امید نام برد.
**دورنما
دولت اعتدال از زمان روی کار آمدن در یک سال گذشته تلاش داشته در یک فضای تعادل و توزان روابط خود را با اتحادیه اروپا گسترش دهد. در این چارچوب به نظر می رسد که دولت اعتدال برای ایجاد ثبات در روابط اقتصادی و ایجاد شرایط برد- برد و کاهش نوسان ناشی از اختلاف سیاسی می تواند در مسیر تازه ای گام بردارد چراکه تجربه گذشته نشان داده روابط اقتصادی ایران و کشورهای اروپایی بسیار زیر تاثیر مولفه سیاسی است و با چرخش های سیاسی این روابط نیز تا حدودی دچار تغییراتی می شود.
بر این پایه می توان شاخص های زیر را برای ایجاد یک چارچوب مبتنی بر وضعیت برد- برد مورد توجه قرار داد:
1.گفت و گوهای تازه «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران با «کاترین اشتون» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران و سفر نمایندگان شرکت های اروپایی به ایران را می توان به عنوان یکی از اولین دستاوردهای سیاست خارجی یک سال نخست ریاست جمهوری حسن روحانی ارزیابی کرد. از این دید این مهم را می توان نقطه عطف و آغاز دورانی تازه در روابط ایران و اتحادیه اروپایی با محوریت همکاری های اقتصادی و تجاری دانست. براین پایه گفت و گوهای سیاسی – اقتصادی میان ایران و اتحادیه اروپا در سطوح بالا بایستی ادامه پیدا کند.
2. برطرف سازی و یا گام برداشتن در مسیر برطرف ساختن مشکلات سیاسی میان ایران و اتحادیه که می تواند مهمترین اقدام برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری تلقی شود.
3.گسترش عملی روابط اقتصادی و تجاری ایران با اتحادیه اروپا نیز می تواند در 2 مرحله مورد توجه قرار گیرد: مرحله نخست، امضای یک قرارداد تجاری – اقتصادی کلان، نظام یافته و دارای ضمانت اجرا برای افزایش اعتبار اقتصادی ایران نزد کشورهای عضو اتحادیه و سرمایه گذاران و صاحبان صنایع، سرمایه و خدمات اروپایی؛ مرحله دوم؛ فراهم کردن زمینه ارتباط بخش های خصوصی ایران و اتحادیه اروپا برای عملی کردن مفاد قرارداد فوق.(5)
3. همچنین جمهوری اسلامی ایران می تواند با اطلاع رسانی دقیق و شفاف از تحولات مثبت سیاسی و اقتصادی و همچنین افزایش ذخایر ارزی کشور در بانک های خارجی، به تحقق همکاری های اقتصادی با اتحادیه اروپا سرعت بخشد.
در فرجام به نظر می رسد که گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و اتحادیه اروپا به دلیل وجود منافع اقتصادی برابر بایستی به نحوی در مسیر گسترش حرکت کند که حتی به عنوان وزنه ثبات دهنده حوزه سیاسی نیز عمل کند؛ چراکه تجربه وابستگی متقابل در حوزه اقتصادی نشان داده که فضای همکاری های اقتصادی می تواند ثبات دهنده و گسترش دهنده همکاری های سیاسی نیز باشد.
منابع
1. http://khabaronline.ir/detail/336305/Economy/world-economy
2. داود آقایی،(پاییز 1386)، «جایگاه اتحادیه اروپایی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره سازندگی»، دوره 37، شماره 3، ص 24
3. http://hamshahrionline.ir/details/242512
4. http://irna.ir/fa/News/81218797/
5. http://www.irdc.ir/FA/content/28443/default.aspx
از سهراب انعامی- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**2040**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
10/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
تأکید بر نقش اتحادیه اروپا در توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی با ایران
در دیدار لاریجانی و سفیر هلند مطرح شد تأکید بر نقش اتحادیه اروپا در توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی با ایران رئیس مجلس شورای اسلامی گفت ارتباطات دیرینه تاریخی میان ایران و هلند میتواند بستر مناسبی برای توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی بویژه روابط پارلمانی فیمابین باشد به گزارش حوزتاکید رییس مجلس بر نقش اتحادیه اروپا در توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی با ایران
تاکید رییس مجلس بر نقش اتحادیه اروپا در توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی با ایران خبرگزاری پانا رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این که ظرفیت های فراوان اقتصادی و تجاری در ایران وجود دارد گفت اتحادیه اروپا می تواند نقش مفیدی در توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران الاریجانی در دیدار با سفیر هلند: اتحادیه اروپا نقش سیاسی و اقتصادی خود در رابطه با ایران ایفا کند
لاریجانی در دیدار با سفیر هلند اتحادیه اروپا نقش سیاسی و اقتصادی خود در رابطه با ایران ایفا کند سیاست > دیپلماسی - ایسنا نوشت یوهانس دوما سفیر هلند در تهران عصر روز گذشته دوشنبه با دکتر علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتوگو کرد لاریجانی در ابتدتوافق هسته اي موانع توسعه روابط اقتصادي اروپا و ايران را رفع مي کند
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ ۹ ۳۵ق ظ سفير هلند در ديدار با لاريجاني توافق هسته اي موانع توسعه روابط اقتصادي اروپا و ايران را رفع مي کند يوهانس دوما سفير هلند در تهران با ابراز اميدواري از روند مثبت مذاکرات 1 5 با ايران گفت توافق فراگير طرفين مي تواند موانع توسعه ي روابط تجاري و اقتصادي راتاکید لاریجانی بر نقش اتحادیه اروپا در توسعه مراودات سیاسی _ اقتصادی ایران و اروپا
تاکید لاریجانی بر نقش اتحادیه اروپا در توسعه مراودات سیاسی اقتصادی ایران و اروپا خبرگزاری پانا یوهانس دوما سفیر هلند در تهران عصر روز گذشته دوشنبه با دکتر علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتوگو کرد ۱۳۹۳ سه شنبه ۲۷ خرداد ساعت 09 19 به گزارش خبرگزاری پانا لاریجانلاریجانی: بستر توسعه روابط سیاسی و اقتصادی ایران و هلند فراهم است
لاریجانی بستر توسعه روابط سیاسی و اقتصادی ایران و هلند فراهم است تهران- ایرنا- رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار سفیر هلند در ایران گفت که بستر لازم برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی ایران و هلند فراهم است به گزارش خبرنگار ایرنا از اداره اخبار و رسانه های گروهی مجلس شورای اسلامیشورای روابط خارجی اروپا: باید برای لغو تحریم ها علیه ایران بدون توجه به آمریکا پیشقدم شد
شورای روابط خارجی اروپا باید برای لغو تحریم ها علیه ایران بدون توجه به آمریکا پیشقدم شدتاریخ انتشار پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۸ ۳۳ شورای روابط خارجی اروپا به عنوان مرکز پژوهشی اتحادیه اروپا در جدیدترین گزارش خود درمورد ایران به دولت های اروپایی توصیه کرده است که از فرصت ایجانشست سه جانبه ايران، آمريکا و اتحاديه اروپا
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ ۱۰ ۷ق ظ نشست سه جانبه ايران آمريکا و اتحاديه اروپا نشست سه جانبه ظريف اشتون و نماينده آمريکا در هتل کوبورگ وين برگزار شد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج محمد جواد ظريف وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران پس از صرف نهار کاري با کاترين اشتون که در محلهمايش بررسي راهکار هاي توسعه روابط اقتصادي ايران و ترکيه
همايش بررسي راهکار هاي توسعه روابط اقتصادي ايران و ترکيه | عکس مهدي کاو هاي | ۲ تير ۱۳۹۳ ۹ ۲۸ق ظ دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکساوکراین، گرجستان و مولداوی با اتحادیه اروپا قرارداد همکاری اقتصادی امضا کردند
اوکراین گرجستان و مولداوی با اتحادیه اروپا قرارداد همکاری اقتصادی امضا کردند مسکو - ایرنا- اوکراین گرجستان و مولداوی روز جمعه قرارداد همکاری اقتصادی با اتحادیه اروپا امضا کردند به گزارش ایرنا به نقل از ریانووستی این قرارداد را پتر پوروشنکو رییس جمهوری اوکراین یوری لیانکهتاکید بر لزوم گسترش مناسبات اقتصادی ایران و کوبا به موازات روابط سیاسی دو کشور
سرمدی در دیدار با مارسلینو مدینا گونزالس مطرح کرد تاکید بر لزوم گسترش مناسبات اقتصادی ایران و کوبا به موازات روابط سیاسی دو کشور قائم مقام وزیر روابط خارجی کوبا بر لزوم گسترش مناسبات اقتصادی به موازات روابط سیاسی و همکاریهای دو کشور در سایر زمینهها تاکید کرد به گزارش حوزه سیکنفرانس مشترک وزرای خارجه روسیه و صربستان بلگراد: عضویت صربستان در اتحادیه اروپا به معنای تضعیف روابط با مسکو
کنفرانس مشترک وزرای خارجه روسیه و صربستانبلگراد عضویت صربستان در اتحادیه اروپا به معنای تضعیف روابط با مسکو نیستوزیر امور خارجه روسیه از افزایش نقش سازمان امنیت و همکاری اروپا در حل بحران در اوکراین حمایت کرد و وزیر خارجه صربستان نیز تاکید کرد که عضویت بلگراد در اتحادیه اروپا هرکاهش روابط اتحاديه اروپا با تايلند/ تقاضاي تايلند براي تجديدنظر در تصميم اتحاديه
۴ تير ۱۳۹۳ ۸ ۵۶ق ظ کاهش روابط اتحاديه اروپا با تايلند تقاضاي تايلند براي تجديدنظر در تصميم اتحاديه وزراي خارجه اتحاديه اروپا روز دوشنبه دوم تيرماه اشغال نظامي در تايلند را محکوم کردند و اقدامات تنبيهي را مبني بر کاهش سطح روابط اتحاديه با تايلند را در دستور کار قرار دادند بهتظاهرات ایتالیایی ها در مخالفت با سیاست های اقتصادی دولت و اتحادیه اروپا
تظاهرات ایتالیایی ها در مخالفت با سیاست های اقتصادی دولت و اتحادیه اروپا رم - ایرنا - مردم ایتالیا بار دیگر و در آستانه ریاست دوره ای این کشور در اتحادیه اروپا وارد میدان شده و علیه دولت متئو رنتزی نخست وزیر و سیاست های ریاضتی اتحادیه اروپا دست به تظاهرات زدند به گزارش ایرناسفیر روسیه: ارتباط با اتحادیه اروپا تاوان خسارات اقتصادی اوکراین را نمیدهد
شنبه ۷ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۴ سفیر دایم روسیه در اتحادیه اروپا گفت ارتباط و معاشرت با اتحادیه اروپا تاوان خسارات اقتصادی به اوکراین را نمیدهد و توافقنامه همکاری با این اتحادیه نمیتواند چنین خسارتی را جبران کند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از صدای روسیه ولادیمیآغاز فصلی تازه در روابط ایران و اروپا
آغاز فصلی تازه در روابط ایران و اروپا رابطه ایران و اروپا بیتوجه به دولت حاکم در ایران یا سیاست خارجی حاکم بر کشورهای قاره سبز همواره با فراز و فرودهای زیادی همراه بوده و در دورهای مثل این روزهای تابستان گرم و در روزهایی چون میانه ماه بهمن سرد بوده است چه بهتر است ماجرا رارایزنی ایران و بزرگترین بانک اروپا برای از سرگیری روابط مالی
رایزنی ایران و بزرگترین بانک اروپا برای از سرگیری روابط مالیتاریخ انتشار سه شنبه ۳ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۴ ۴۵ مقامات ایران و بزرگترین بانک اروپا در انگلستان وارد مذاکره شدهاند تا مبادلات مالی مرتبط با معاملات اقلام بشر دوستانه از سر گرفته شود به گزارش تسنیم به نقل از رویترز ایر-
گوناگون
پربازدیدترینها