واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران: کاهش مصرف و خروج از بازارهای صادراتی با افزایش 30درصدی نرخ لبنیات تهران - ایرنا - مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران گفت: با اعمال نرخ 1440 تومانی شیرخام، به طور قطع قیمت فرآورده های لبنی بین 30 تا 35 درصد افزایش می یابد که این امر به دلیل عدم کشش بازار داخلی و خارجی منجر به سقوط مصرف داخلی و خروج از بازارهای صادراتی می شود.
حسین چمنی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، درخصوص آزادسازی نرخ شیرخام و احتمال گرانی لبنیات، افزود: متاسفانه تصمیم گیران تعیین نرخ شیر خام کشش قیمت در بازار را نادیده گرفته و براساس یکسری داده ها نرخ هر کیلوگرم شیرخام را 1440 تومان تعیین کرده اند که همین امر سبب می شود، صنایع لبنی نیز برای حفظ وضعیت موجود باید 30 تا 35 درصد افزایش قیمت داشته باشند.
وی اظهار داشت: به دلیل عدم توان خرید مردم در بازار داخل نیز به طور حتم با کاهش شدید مصرف داخلی مواجه خواهیم شد به طوری که طبق آمار سال گذشته بانک مرکزی، در مرحله اول اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و تغییرات قیمتی، مصرف شیر داخلی 42 درصد کاهش یافت که این نشانگر سقوط مصرف این ماده پراهمیت در سبد خانوار است.
وی تصریح کرد: به دلیل عدم کشش بازار داخلی و کاهش امکان صادرات با اعمال این قمیت در بازار با مشکلاتی مواجه خواهیم شد چرا که ستاد تنظیم بازار براساس یکسری داده های دامداران و بدون در نظر گرفتن مصرف کنندگان و صنایع فرآوری لبنیات، قیمت غیرمنطقی را برای شیرخام در نظر گرفته که با توجه به شرایط موجود اعمال این نرخ قابل اجرا نیست.
مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران گفت: کارخانه های لبنی، شیر خام را برای عرضه محصولات لبنی خریداری می کنند در صورتی که نتوانیم با این قیمت محصول را تولید و به بازار عرضه کنیم، به طور حتم امکان خرید شیر خام را نیز از دست می دهیم که این امر در نهایت به صنایع لبنی و دامداران و در نهایت دولت خسارت وارد خواهد کرد.
وی اضافه کرد: بنابراین در صورتی که شیر خام تولیدی دامداران نیز کاهش یابد و یا اینکه خریداری نشود، ذخایر ژنتیکی دام شیری کشور نیز به خطر خواهد افتاد چرا که روزانه باید سه نوبت شیر دام دوشیده شود و اگر این اتفاق رخ ندهد دام ها بیمار شده و باید روانه کشتارگاه ها شوند.
وی درباره تاثیر افزایش حداقل 30 درصدی قیمت لبنیات بر بازارهای صادراتی نیز افزود: اگر رقم 1440 تومان برای شیرخام مبنا قرار گیرد هر دو بخش داخلی و صادرات تحت تاثیر منفی قرار می گیرد چرا که ما در بازارهای صادراتی رقبای منطقه ای و جهانی داریم که یک افزایش قیمت 30 درصدی می تواند باعث خروج کشور ما از این بازارها شود.
به گفته چمنی، صنایع لبنی طی 12 سال اخیر با هزینه های زیادی توانسته جایگاه مناسبی در بازارهای جهانی و منطقه ای کسب کنند.
وی ادامه داد: در مرحله اول اجرای هدفمندی یارانه ها و کاهش مصرف شیر و فرآورده های لبنی در داخل کشور، به دلیل وجود امکان صادرات دامداران و صنایع لبنی با مشکل مواجه نشدند، چرا که بحران عدم جذب داخلی با صادرات جبران شد اما هم اکنون با خروج از بازارهای صادراتی به طور قطع دامداران و صنایع متضرر خواهند شد.
وی افزود: با توجه به جایگاه صنعت شیر، دولت باید به این بخش ورود کند چرا که در تمام دنیا بلحاظ اهمیت مصرف این ماده پروتئینی، دولتها به صورت مستقیم و غیرمستقیم در بحث تولید و مصرف شیر وارد شده و یارانه ای به این بخش اختصاص می دهند. حتی برخی از کشورهای مخالف پرداخت هرگونه یارانه، به صنعت شیر به دلیل منافع مصرف کنندگان و تولید کنندگان یارانه پرداخت می کنند.
وی درخصوص افزایش هزینه های درمانی با کاهش مصرف شیر از سبد خانوار، گفت: هزینه های درمانی مترصد بر کاهش مصرف شیر در کشور چندین برابر هزینه هایی است که دولت ممکن است برای جلوگیری از افزایش قیمت و تثبیت این بازار پرداخت کند، بنابراین یک تفکر غیراقتصادی می تواند موجب رهایی صنعت شیر و کاهش مصرف شود که در نهایت هزینه های مترصد بر چنین سیاست غلطی دامن دولت و مردم را می گیرد.
وی اضافه کرد: هم اکنون بخشی از جامعه ما به دلیل پرداخت هزینه های درمانی سنگین زیرخط فقر قرار دارند که در معادلات اقتصادی باید مورد توجه مسئولان و دولتمردان قرار گیرد، متاسفانه در تصمیم گیری ستاد تنظیم بازار مولفه های مذکور لحاظ نشده بنابراین باید مشکلات بازار، صادرات و تبعات کاهش مصرف نیز دیده شود.
چمنی تاکید کرد: اعمال قیمت 1440 تومانی شیرخام و افزایش 30 تا 35 درصدی محصولات لبنی با سیاست های دولت یازدهم در زمینه های کاهش رکود، تورم و سیاست های سلامت محور مغایرت خواهد داشت و به طور حتم هزینه های درمان افزایش چشمگیری پیدا می کند.
وی با اشاره به پائین بودن حاشیه سود صنعت لبنیات نسبت به سایر صنایع، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، توان بازار برای افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی تنها 15 درصد است که در این راستا کارخانجات می توانند شیرخام با کیفیت را با قیمتی بین 1200 تا 1250 تومان از دامداران خریداری و عرضه کنند.
وی گفت: بنابراین انتظار می رود نرخ شیرخام به شکل جدی با حضور تمام بخش های ذینفع همچون دولت، مردم، صنایع لبنی و اتحادیه دامداران مورد بازنگری قرار گیرد تا صنعت لبنیات و مردم دچار مخاطرات جبران ناپذیری نشوند.
اقتصام(4)9186**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
10/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]