تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هيچ جلسه قرآنى براى تلاوت و درس در خانه‏اى از خانه‏هاى خدا برقرار نشد، مگر اين...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844274679




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگین میراث دوره صفوی در چرخه مخروبه شدن/ روزگار بد بناهای تاریخی فرح آباد


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > شمال > مازندران مهر بررسی می کند؛
نگین میراث دوره صفوی در چرخه مخروبه شدن/ روزگار بد بناهای تاریخی فرح آباد
ساری - خبرگزاری مهر: شهر تاریخی فرح آباد که روزگارانی با روم و قسطنطنیه همتراز و نگین میراث دوره صفویه به شمار می رفت، اکنون به مخروبه ای تبدیل شده و روزگار خوشی ندارد انگار این شهر باستانی در تاریخ گمشده است.



به گزارش خبرنگار مهر، مسجد و کاروانسرای تاریخی فرح آباد به عنوان نگین میراث دوره صفوی با گذشت چهار قرن از زمان ساخت آن روزگار خوشی ندارد و به مخروبه تبدیل شده است. شرایط اقلیمی خاص منطقه، قرارگیری در در کنار ودخانه تجن، خطر طغیانهای دائمی، رطوبت طبیعی منطقه و عوامل مخرب انسانی سبب تسریع در روند مخروبه شدن بناهای تاریخی دوره صفوی در مرکز مازندران شده است. کاوش و مرمت مسجد تاریخی فرح آباد ساری نیازمند تامین اعتبار لازم است تا با مرمت و احیا، این اثر تاریخی و اسلامی از تخریب نجات یابد و به خاطره ها نپیوندد. مرمت مسجد فرح آباد آغاز شد/ اعتبار نداریم دلاور بزرگ نیا مدیرکل میراث فرهنگی مازندران در باره مرمت مسجد تاریخی فرح آباد به خبرنگار مهر می گوید: مرمت این مسجد با حضور گروه مرمت آغاز شد و حدود 30 تا 40 درصد پیشرفت کار دارد.

وی گفت: نگاه ما در میراث فرهنگی، حفظ، بعد مرمت و مهمترین آن احیا است و اگر موفق شویم با حمایت مسئولان اعتبارات لازم را جذب کنیم، تمامی نقشه های مرمتی تهیه شده تا مسجد تاریخی به مدرسه و مسجد تبدیل شود. وی از فرح آباد، به عنوان شهر قدیمی و نگین دوره صفوی یاد کرد و گفت: بهشهر و فرح آباد از جمله شهرهایی است در دوره شاه عباس صفوی ساخته شده است و بخشی از حمام و سایر بناهای ملحق به شهر تاریخی هنوز وجود دارد. مدیرکل میراث فرهنگی مازندران با بیان اینکه، برای مرمت جدی و کلی مسجد تاریخی دوره صفوفیه فرح ابادساری، اعتباری نداریم گفت: امیدواریم با کمک کمیسیون فرهنگی مجلس اعتبار چند میلیارد تومانی برای مرمت مسجد تخصیص داده شود.

وی عنوان کرد: حداقل برای اینکه مسجد تاریخی فرح آباد احیا و به شکل مسجد و مدرسه تعریف شود به پنج میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. فرح آباد همپای میدان نقش جهان اصفها ساخته شد عبدالمطلب شریفی مدیر پروژه مرمت و احیای مسجد فرح آباد نیز گفت: فاصله بین شهر و دریا دو کیلومتر است و شهر فرح آباد در 28 کیلومتری شمال ساری واقع شده است. وی به پیشینه ساخت شهر تاریخی فرح آباد اشاره کرد و اظهار داشت: در سال 1321 شاه عباس صفوی همزمان با میدان نقش جهان اصفهان، تاریخی فرح آباد را  شکل داد. وی گفت: قبل از اینکه شهر فرح آباد شکل گیرد، نامش روستایی به نام " طاهان " بود و دلیل ساخت شهر، مسائل امنیتی بود زیرا می خواست از هجوم اقوامی نظیر ازبک ها جلوگیری کند. وی تجاری و بازرگانی بودن را دلیل دیگر ساخت شهر فرح آباد بیان کرد و گفت: شاه عباس از ریشه مادری به مازندران وصل می شد و در این راستا، بناهایی مثل چشمه عمارت، باغ عباس آباد و مجموعه فرح آباد ساری را احداث کرده است.

شریفی بیان داشت: عظمت شهر فرح آباد آنقدر گسترده بود که با شهر روم وقسطنطنیه همتراز بود ولی متاسفانه با حمله قزاقها در سال 1668 به آتش کشیده شد که در کاوشهای باستان شناسی لایه های سوخته شهر مشخص شده است. وی گفت: شهر شامل مسجد، کاخ، پل، حمام و سایر تاسیاست شهری بوده و رودخانه تجن محور اصلی ساخت شهر بوده است. وی با بیان اینکه یکی از پل ها نسبتا سالم مانده است و مجموعه تاریخی فرح آباد در سال 1355 به ثبت ملی رسیده  گفت: کارهای مرمتی آن از سال 1341 شروع شده است. شریفی بیان داشت: پایگاهی که در حال حاضر به عنوان پایگاه تاریخی شهر فرح آباد معروف است از سال 1388 شکل گرفته و کاوشهای باستان شناسی آن در منطقه کاخ جهان نما شکل گرفته است. به گفته وی، تاکنون توانستیم، معابر، مجموعه برج قابوس ، پل و غیره را پیدا کنیم و بخشی از ساخت و سازهای جهان نما، برج و باروهای کنار پل ترکمنها، در کاووش ها، شناسی شده است. شریفی گفت: کاخ جهان نما دارای دو قسمت اندرونی و بیرونی است و لایه اصلی که روی خاک بیس قرار دارد مربوط به دوره صفوی است.

پژوهشگر فوق دکترای باستان شناسی نیز گفت: فرح آباد شهری است که در چرخه متروک شدن هر دو نوع فرآیندهای فرهنگی و طبیعی را پشت سر گذاشته است، شهری ک در فرآیندهای سیاسی ساخته شده و در فرآیندی مشابه نیز نابود شده است و از عرصه تاریخ حذف شده است. لیلا پاپلی ادامه داد: با این حال در یک فرآیند کلی، بناهای مقدس یک استثنا در فرآیندهای متروک شدن هستند و از اینرو مسجد شهر به حیات خود ادامه می دهد. وی تصریح کرد: داده های تاریخی و مادی و روایتهای شفاهی و نوشتارها، قطعه ای از معماری این شهر گمشده هستند که در فرآیندهای مطالعاتی چینش شان می تواند با بازسازی فرآیندهای زیستن مردم این شهر، زندگی دوباره را در برگه های کتابهای تاریخی به آن بازگرداند. به گزارش مهر، در حال حاضر جز لایه های باستان شناختی زا کلیت شهر تاریخی فرح آباد چیزی باقی نمانده است و کاوش هایی در آینده می تواند داستان زندگی را به شکلی بیطرفانه برای ما بازگو کند و اهمیت بازسازی فرآیندهای گذشته بر فرح آباد نه فقط اهمیتی از منظر تاریخی که امکان تعمیم آن به شهرهای جدیدی است که در امروز ایران ساخته می شود و ممکن است در فرآیند دراز مدت با سرنوشتی در کلیت مشابه به فرح آباد مواجه شوند.


۱۳۹۳/۴/۹ - ۱۳:۳۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن