واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
عزم روسیه و پاکستان به نوسازی روابط دیرین مسکو- ایرنا- انتشار اخباری درباره لغو موانع صدور تسلیحات به پاکستان توسط روسیه در روزهای اخیر و اعلام آمادگی مقام های دو طرف برای توسعه همه جانبه مناسبات، از عزم مسکو و اسلام آباد برای نوسازی روابط دیرینه و نیز تلاش روسیه در حفظ توازن قوا با غرب و چین در جنوب آسیا حکایت دارد.
هر چند روسیه و پاکستان در سال های گذشته همواره روابط دوستانه و مبتنی بر همکاری سازنده در سطوح دوجانبه، منطقه ای و بین المللی داشته اند، اما تحولات اخیر در مناسبات مسکو و اسلام آباد به شکل لغو تحریم تسلیحاتی پاکستان توسط روسیه باعث شده است که تحلیلگران مسایل سیاسی از نوسازی در ساختار همکاری های دو طرف سخن بگویند.
تلاش برای ایجاد زمینه های جهش در مناسبات مسکو و اسلام آباد اواسط خردادماه امسال و به دنبال انتشار اخباری مبنی بر لغو تحریم تسلیحاتی پاکستان از سوی روس ها و علاقه مندی کرملین به حضور در بازار پاکستانی ها بر بستر رقابت تسلیحاتی با هند آغاز شد و پس از آن مقام های عالی دو کشور از تمایل برای اجرای طرح های مشترک اقتصادی خبر دادند.
با این رویکرد بود که ˈسرگئی چمزوفˈ رییس شرکت ˈروس تخنولوگیاˈی روسیه اعلام کرد که تحریم فروش تسلیحات به پاکستان از سوی مسکو لغو شده است و در حال حاضر رایزنی ها برای تحویل بالگردهای ˈمی 35ˈ روسی به این کشور انجام می شود.
هر چند انتشار این خبر نگرانی ها و واکنش های مقام های هندی را، به عنوان رقیب دیرینه پاکستانی ها و مشتری قدیمی تسلیحات روسی از دوره جنگ سرد تاکنون، به دنبال داشت اما اظهارات بعدی مقام های اسلام آباد و مسکو نشان داد که دو طرف فارغ از موضع گیری کشورهای ثالث علاقه مند به نوسازی و تقویت مناسبات دوجانبه می باشند.
در این راستا وزارت امور خارجه روسیه دو روز پس از انتشار خبر لغو تحریم تسلیحاتی پاکستان از سوی مسکو با صدور بیانیه ای اعلام کرد صادرات تسلیحات روسی به پاکستان علیه کشور سومی نیست.
در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه گفته شده بود : ˈمذاکرات با شرکای پاکستانی درباره مساعدت روسیه در تقویت امکانات اسلام آباد برای مبارزه با تروریسم و مواد مخدر در چارچوب تحویل محموله بالگردهای ˈمی 35ˈ جریان دارد. بالگردها سابقا نیز به پاکستان تحویل داده می شدند و همکاری نظامی ـ فنی با این کشور در سال های دهه60 قرن بیستم میلادی آغاز شده استˈ.
در بیانیه دستگاه دیپلماسی روسیه همچنین اضافه شده بود: ˈهمکاری روسیه و پاکستان در این زمینه خطر تغییر توازن نظامی ـ راهبردی موجود در منطقه را ایجاد نکرده و علیه کشور سومی نیستˈ.
محتوای این بیانیه به خوبی بیانگر این واقعیت است که روسیه درعین تمایل به تعمیق مناسبات خود با پاکستان، علاقه ای به ایجاد نگرانی در هندوستان، به عنوان یکی از بزرگ ترین مشتریان تسلیحاتی خود، ندارد.
هر چند تصمیم روسیه به لغو تحریم تسلیحاتی پاکستان بازتاب گسترده ای در رسانه های خبری هندوستان داشت اما تنش رسانه ای ناشی از این مساله به زودی فروکش کرد و مقام های مسکو و اسلام آباد از ان به عنوان سکویی برای تشویق شرکت های روسی برای مشارکت در طرح های اقتصادی پاکستان بهره جستند.
می توان مصداق این مساله را در اظهارات ˈیوری سینتورینˈ معاون وزارت انرژی روسیه دید که اعلام کرد پاکستان قصد دارد خصوصی سازی وسیعی در مجتمع های نفت و گاز و صنعت برق خود انجام دهد و شرکت های روسی را به مشارکت در آن دعوت کرده است.
سینتورین افزود: مقام های پاکستانی به این طریق می خواهند مخارج خود را جبران کنند و سرمایه گذاران خارجی را جلب نمایند و فناوری های های جدید به دست آورند.
وی اضافه کرد که پاکستان به روسیه خصوصی سازی چهار شرکت نفت و گاز و به همین تعداد شرکت های انرژی برق را پیشنهاد کرده است.
رفع تحریم تسلیحاتی پاکستان از سوی روسیه و نشانه های مثبت در روند تقویت مناسبات دوجانبه میان مسکو و اسلام آباد موجب شد که وزیر امور خارجه پاکستانی ها هفته گذشته راهی مسکو شود تا با همتای روس خود راه های تحقق این اراده را بررسی کند.
پس از این سفر کارشناسان مسایل سیاسی از تمایل مقام های ارشد روسیه برای حضور فعالتر در بازار تسلیحات و نیز اقتصاد پاکستان سخن گفتند و اعلام کردند که مسکو و اسلام آباد برای ایجاد جهش در همکاری های همه جانبه در آینده نزدیک برنامه ریزی می کنند.
با این نگاه بود که ˈولادیمیر پوتینˈ رییس جمهوری روسیه اعلام کرد که شرکت های روسیه برای اجرای طرح های بزرگ و آتیه دار پاکستان از جمله در عرصه انرژی و فلزسازی آمادگی دارند.
پوتین روز جمعه گذشته در مراسم تقدیم استوارنامه های سفیران کشورهای خارجی با اشاره به این که ˈپی ریزی و توسعه صنایع انرژی و فلزسازی در پاکستان با مساعدت متخصصان روسی صورت گرفته استˈ، گفت : ˈما برای گسترش همکاری های اقتصادی با جمهوری اسلامی پاکستان اهمیت فراوانی قائل هستیمˈ.
رییس جمهوری روسیه همچنین بر اهمیت تعامل دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و گردش غیر قانونی مواد مخدر تاکید کرد و گفت : ˈتعامل دوجانبه در این زمینه مسلما ادامه می یابدˈ.
اظهارات پوتین به عنوان عالیترین مقام روس همچنین حاکی از این واقعیت است که مسکو به دنبال تحکیم جای پای خود در منطقه راهبردی جنوب آسیا در راستای سیاست حفظ توازن قوا با غرب از یک سو و چین از سوی دیگر است و تصمیم سازان روس به اهمیت این موضوع در رقابت های راهبردی به خوبی آگاهند.
بدیهی است که روس ها در تصمیم خود برای لغو تحریم تسلیحاتی پاکستان و تحویل بالگرد های روسی به آنان، نیم نگاهی نیز به مساله مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر به عنوان دو چالش اساسی پیش روی خود در جامعه روس دارند.
اهمیت این مساله زمانی آشکار می شود که بدانیم هم اکنون بیش از پنج میلیون نفر در روسیه به مواد مخدر معتاد هستند و بنا بر اعلام مقام های روس سالانه در این کشور افزون بر ۳۰ هزار نفر جان خود را به دلیل اعتیاد از دست می دهند.
از سوی دیگر مبارزه با تروریسم نیز در سال های پس از فروپاشی شوروی سابق تا به امروز یکی از معضلات اساسی مسکو در مدیریت ساختار جغرافیایی گسترده فدراسیون روسیه به ویژه در منطقه قفقاز شمالی بوده است، به طوری که همه ساله هزاران نفر نظامی و غیرنظامی در درگیری میان جنگجویان مسلح و نیروهای پلیس، بمب گذاری ها و نیز تیراندازی مهاجمان مسلح ناشناس جان خود را از دست می دهند.
در نهایت می توان گفت که تحولات اخیر در روابط روسیه و پاکستان دال بر عزم سران دو کشور برای نوسازی مناسبات دوجانبه بر بستر ساختاری چند بعدی متشکل از فروش تسلیحات نظامی، مشارکت شرکت های روس در طرح های اقتصادی پاکستان و نیز مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر است.
اروپام/۵۱۸**1479 ** 1064
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
09/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]