تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 22 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اى على هر كس حلال بخورد، دينش صفا مى‏يابد، رقّت قلب پيدا مى‏كند، چشمانش از ترس خدا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828656548




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رنگ و بوی رمضان در استان کردستان


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: رنگ و بوی رمضان در استان کردستان خبرگزاری پانا:ماه رمضان که از راه می رسد، در کردستان ندای مرحبا مرحبا با اهنگ و وزن خاصی در محله ها به گوش می رسد اوازی که فرا رسیدن ماه برکت و رحمت را به مردم شهر ندا می دهد .
۱۳۹۳ دوشنبه ۹ تير ساعت 09:22



به گزارش خبرگزاری پانا،ماه رمضان در فرهنگ های مختلف با تشریفات خاصی همراه است و باورها و اعتقادات خاصی در این زمینه در مناطق مختلف کشور وجود دارد.
با فرارسیدن ماه رمضان، شهر‌ها و روستاهای مناطق کردنشین، حال و هوای دیگری به خود می‌گیرد. در کردستان، مومنان با غبار روبی مساجد و پاک کردن شیشه پنجره‌ها، شستن فرش و قالی و سجاده‌ها و پاشیدن عطر و گلاب فضای مساجد را معطر و آن را روحانی و عرفانی می‌کنند.

قبل از حلول ماه مبارک رمضان و برای ورود خالصانه به این ماه مبارک و به دور از هرگونه کینه و ناراحتی از برادر دینی خویش رسم است که ریش سفیدان و کسبه با سابقه بازار سنندج برای آشتی دادن افرادی که در طول سال با هم کدورتی داشته‌اند پیش قدم شده و سعی می‌کنند جوی سرشار از همدلی و بدور از هرگونه کدورت را در بین بازاریان حاکم کنند.

در قدیم کردستانی‌ها از دهل و سرنا برای اعلام ماه مبارک رمضان استفاده می‌کردند و گاهی نیز مرسوم بود توپی به تپه‌های اطراف شلیک می‌کردند.

شلیک توپ در سنندج توسط مردم بر روی تپه بلند شهر به نام شیخ محمد صادق و نظام آباد فعلی انجام می‌شد که از زمان پهلوی مردم عادی حق شلیک توپ را نداشتند و حتما باید یک نظامی و ارتشی توپ رمضان را شلیک می‌کرد.

درقدیم مرسوم بود فردی با کوبیدن بر طبلی مخصوص وقت فرارسیدن سحری که در زبان کردی پارشیو گفته می‌شود را هشدار می‌داد که امروزه زنگ هشدار تلفن همراه جایگزین این رسم شده است. هم غذای سحری و هم افطاری که در زبان کردی به آن «بربانگ» می‌گویند با توجه به فصل‌هایی که ماه رمضان در ان واقع می‌شود متغییر است و اکثرا در فصل گرما استفاده از لبنیات بیشتر است زیرا استفاده از آن عطش روزهای گرم تابستان را قابل تحمل می‌کند.

” بلند شدن آواز مرحبا و الوداع در شب‌های ماه رمضان به ویژه در ساعاتی قبل از اذان صبح از دیگر برنامه‌های ویژه این ماه است که توسط هنرمندان و آوازخوانان مشهور اجرا می‌شود “
معمولا مراسم افطاری را مفصل‌تر از سحری برگزار می‌کنند و حتی در بسیاری از خانواده‌ها غذاهای باقیمانده از افطاری را در سحری می‌خورند.

مردم کُرد بر این باورند که خداوند در این ماه خیر و برکت را به آن‌ها ارزانی می‌دارد، فعالیت‌های خود را متوقف نمی‌کنند و مانند ماه‌های دیگر به کار و تلاش مشغول هستند.

در کردستان روال بر این بوده که در مساجد بعد از نماز عصر روحانیان شروع به سخنرانی مذهبی می‌کنند که بیشترین موضوعات آن درباره رمضان است این سخنرانی‌ها از بلندگوی مساجد پخش می‌شود.

در قدیم در روستاهای کردستان مرسوم بود که یک ساعت قبل از افطار روزه داران با بقچه‌هایی پر از خرما و یک نوع نان مخصوص (کولیره) به مسجد می‌رفتند و در مسجد مراسم افطاری را برگزار می‌کردند اما امروزه این رسم تقریبا به دست فراموشی سپرده شده است و کمتر کسی برای مراسم افطاری به مسجد می‌رود.

بیشتر خانواده‌های طبقه متوسط و بالای کردستان در ماه رمضان کولیره می‌پزند و میان مردم محل یا افراد نیازمند توزیع می‌کنند. به طوری که در روز ۲۶ و ۲۷ ماه رمضان، تقریبا تمام خانواده‌های استان کردستان روزه‌شان را با کولیره و ماست باز می‌کنند.

بعد از افطاری و خواندن نماز عشاء، خانواده‌هایی که وسعشان می‌رسد، کولیره‌های زیادی را به مسجد می‌برند و همراه با ماست در میان نمازگزاران توزیع می‌کنند.

شب‌ها بعد از خوردن افطار، مرد‌ها و زنان برای نماز عشاء دوباره به مسجد رفته و نماز تراویح و و‌تر را نیز اقامه می‌کنند افراد می‌انسال و پیر که نمی‌توانند به مسجد بروند این نماز‌ها را در خانه به صورت فرادی انجام می‌دهند.
در فصولی که شب طولانی‌تر است مرد‌ها و زنان از مسجد به خانه‌های همدیگر می‌روند که به آن «شونشینی» می‌گویند و در این شب‌شینی میزبان از میهمانان خود با میوه و شیرینی و خشکبار که به آن «شوچره» می‌گویند پذیرایی می‌کند.

در برخی مناطق، این شونشینی به صورت چرخه‌ای بوده و هر شب تصمیم می‌گیرند که فردا شب به خانه کی بروند و به طور کامل تا پایان رمضان به تمامی خانه‌ها سر می‌زنند.

سفره افطاری با شام تفاوت دارد در سفره افطاری معمولا شربت، پنیر، ماست، نوعی نان مخصوص به نام «برساق»، «کولیره»، «نان سنگک»، «بامیه»، «خرما»
” مرد‌ها به صورت دسته جمعی به در خانه‌های همدیگر رفته و از هم حلالیت می‌خواهند و اگر در بین دو نفر در قبل عداوتی بود به احترام این روز با هم آشتی می‌کنند. “
و «سبزی» تزیین می‌شود.

مرسوم است که خانواده‌هایی که در ماه رمضان نذر ونیازی دارند هنگام افطاری با درست کردن نان محلی برساق و یا حلوا ان را ادا کرده و به در خانه‌ها برده و پخش می‌کنند.

گفتنی است در شهرستان سنندج نیز همچون دیگر مناطق اهل سنت کردستان مراسم‌های ویژه و آداب و سنن مختلفی در طول ماه رمضان اجرا می‌شود که از جمله می‌توان به شب خوانی یا سحر خوانی که در اصطلاح محلی به آن «هلا گفتن» می‌گویند اشاره کرد.

بلند شدن آواز مرحبا و الوداع در شب‌های ماه رمضان به ویژه در ساعاتی قبل از اذان صبح از دیگر برنامه‌های ویژه این ماه است که توسط هنرمندان و آوازخوانان مشهور اجرا می‌شود و به این قرار است که آواز مرحبا به معنی خیرمقدم گفتن به ماه مبارک رمضان از روز اول تا پانزدهم رمضان با مضمون: «مرحبا مرحبا یا شهرالرمضان مرحبا مرحبا یا شهر الخیر و البرکتی و الاحسان مرحبا مرحبا یا شهر التسبیح و التلاوت القرآن» قرائت شده و از پانزدهم تا آخر ما رمضان الوداع را می‌خوانند یعنی به جای مرحبا، الوداع می‌گویند.

ختم قرآن و هدیه دادن ثواب آن برای شادی روح اموات و به قصد عبادت و تقرب به خدا و اقامه نماز تراویح و نماز و‌تر به همراه مراسم اعتکاف در ۱۰ روز آخر رمضان و همزمان با ایام مبارک شب قدر و جشن نزول قرآن کریم در این ماه مبارک از دیگر برنامه‌ها سنت‌هایی است که هم‌اکنون علی رغم گذشت زمان‌های طولانی و مشغله‌های فراوان برای افراد جامعه به صورت جدی توسط روزه داران سنندجی و کردستانی‌های متدین دنبال می‌شود.

در غروب آخرین روز رمضان، مرد‌ها بر بالای بام‌ها رفته و هلال ماه را در افق نگاه می‌کنند و در قدیم رسم بود که اگر در روستایی این هلال مشاهده می‌شود چند نفر به روستاهای اطراف رفته و خبر رویت را به آن‌ها می‌گفتند و فردای آن روز جشن بود.

در این روز فعالیت‌های مردم تعطیل می‌شود و مردان و زنان صبح زود برای نماز عید به مسجد رفته و پس از اقامه نماز مردم به صورت دسته جمعی به قبرستان رفته و برای شادی روح اموات خود فاتحه می‌خوانند.

در روستا‌ها بعد برگشتن از قبرستان، مرد‌ها به صورت دسته جمعی به در خانه‌های همدیگر رفته و از هم حلالیت می‌خواهند و اگر در بین دو نفر در قبل عداوتی بود به احترام این روز با هم آشتی می‌کنند.











این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[مشاهده در: www.pana.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن