واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شرق > کرمان گزارش مهر/
آتش ناآگاهی گردشگران به جان جنگلهای کرمان/ درختانی که انبار باروت شدهاند
کرمان – خبرگزاری مهر: ادامه افزایش دمای هوا در استان کرمان و خشکیدگی بسیاری از باغهای و نخلستانهای استان بر اثر خشکسالی و رها شدن باغها، در کنار رواج گردشگری غیرمسئولانه، جنگلها و منابع طبیعی کرمان در خطر آتش سوزی و نابودی قرار گرفتهاند و تنها طی چند روز گذشته چندین مورد آتش سوزی در جنگلهای شهرستانهای مختلف استان روی داده است.
به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان بزرگترین استان کشور است که نزدیک به 30 درصد این استان در بخش کویری و بیابانی قرار گرفت با این وجود این استان بزرگترین ذخیره گاه جنگلهای از جمله جنگلهای کهور و گز و درختان انار شیطان و بنه در کوهستانها و دشتهای شرق و جنوب کرمان است. هر چند کرمان بر روی کمربند بیابانی واقع شده است اما ذخیرهگاهی از جنگلهای مختلف است و بزرگترین نخلستانهای کشور نیز در استان کرمان قرار گرفته است. همچنین جنگلهای انبوه میوه از جمله بادم وحشی، بنه و میوه های مختلف تابستانی در استان کرمان و مرکبات در جنوب استان وجود دارد که در منطقهای کویری مانند کرمان بسیار ارزشمند و گنجینه ای طبیعی است اما هر سال با آغاز فصل تابستان شاهد افزایش میزان تخریب جنگلهای استان کرمان هستیم. با گرم شدن هوا میزان آتش سوزی ها در جنگلهای کرمان افزایش چشمگیر می یابد و به دلیل عدم وجود تجهیزات مناسب برای امحای آتش و دور افتادگی بسیاری از جنگلها در مقابل وسعت کم جمعیتی استان کرمان در صورت بروز آتش سوزیها بخش قابل توجهی از جنگلها در آتش میسوزد. از ابتدای سال جاری نیز چندین بار در شهرستانهای مختلف استان از جمله جنوب کرمان، بافت، شهر بابک شاهد بروز آتش سوزی بوده ایم.
از سوی دیگر خشکسالیهای متوالی در استان کرمان بسیاری از باغها و نخلستانها و حتی جنگلهای طبیعی را خشکانده است و مراتع نیز در گرمای 50 درجه ای دشتهای استان کرمان به انبار علوفه ای تبدیل می شوند که تنها منتظر یک جرقه هستند تا به انباری از باروت تبدیل شوند. فاجعهای زیست محیطی که گردشگران ایجاد میکنند وزش بادهای گرم و خشک شدن درختان زمینه بروز آتش سوزی را فراهم میکنند و در نهایت فاجعه زیست محیطی ایجاد میشود. در کنار عوامل طبیعی شاهد حضور گسترده گردشگران نیز در جنگلها و مراتع استان کرمان هستیم. در شرایطی که دمای هوا هر روز بیشتر میشود گردشگران برای فرار از گرمای شدید هوا به سایه درختانی پناه میبرند که خود در برابر آتشهای نیمه افروخته گردشگران بی پناه هستند. مهمترین عامل بروز آتشسوزیها طبق گفته کارشناسان امداد و نجات عدم مسئولیت گردشگران است که درنهایت منجر به سرایت آتش و از بین رفتن مراتع و جنگلها میشود چیزی که در سال جاری بارها در شهرستانهای مختلف استان کرمان روی داده است و هکتارها از جنگلها را طعمه حریق کرده است. مردم محلی در ترویج گردشگری مسئولانه تلاش کنند کاووس محمودی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: خوشبختانه به دلیل گستردگی فعالیت اعضای هلال احمر در مناطق مختلف هم اکنون هلال احمر حتی در دور افتاده ترین مناطق نیز اعضای فعال دارد که میتوانند در زمان بروز حوادث تاثیرگذار باشند. وی تصریح کرد: یکی از اتفاقهایی که در ایام گرم سال در کرمان بارها شاهد بروز ان هستیم آتش سوزی در جنگلها است که عموما دور افتاده هستند و بخشی از جنگلها و منابع طبیعی را در معرض خطر قرار داده اند و به همین منظور در چنین ایامی آمادگی لازم برای خاموش کردن آتشسوزیها وجود دارد. هلال احمر آماده مقابله با آتش سوزیها است محمودی ادامه داد: در سال جاری نیز چندین مورد عملیات اطفای آتشسوزی انجام شده است که نیرویهای هلال احمر با تلاش چندین ساعته موفق به کنترل آتش سوزیها شده اند. وی گردشگران را یکی از دلایل بروز این حوادث دانست و گفت: از گردشگران میخواهیم احساس مسئولیت بیشتری در قبال طبیعت داشته باشند. وی تصریح کرد: خوشبختانه مردم بومی در چنین مواقعی از حساس مسئولیت بالایی برخوردار هستند و همکاری بسیار خوبی برای کنترل آتش سوزیها دارند و به نظر می رسد که همین افراد می توانند بهترین عامل در اگاه سازی مسافران باشند. فرهنگ گردشگری مسئولانه ترویج شود محمد جهانشاهی مسئول اکوتوریسم و فعال گردشگری استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: استان کرمان گنجینه ای از مواهب طبیعی است که می تواند به هزاران هکتار جنگل موجود در استان کرمان اشاره کرد. وی افزود: آتش سوزی یکی از مهمترین تهدیدهای جنگلهای کرمان محسوب می شود گرمای هوا موجب خشکیده شدن علفها و درختچه های کوچک می شود و بسیاری از درختان نیز به دلیل بی آبی خشک شدهاند در چنین شرایطی گرمای هوا نیز افزایش مییابد و با وزش کوچکترین بادی و سایش درختان و شاخه ها به یکدیگر احتمال بروز جرقه بسیار زیاد است همچنین در نخلستانها نیز به دلیل جمع آوری نشدن شاخههای خشیده درختان شرایط برای آتش سوزی مهیا است و تنها به یک جرقه نیاز دارد تا به آتشی بزرگ تبدیل شود. وی ادامه داد: در کنار این مسئله گردشگران نیز وجود دارند که معمولان با آتش افروزی موجب بروز خسارات فراوانی در جنگلهای می شوند هر چند گاها این آتشها محدود است اما میتوانند خسارتهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشند.
جهانشاهی گفت: ما نباید تنها به توسعه گردشگری به خصوص اکوتوریسم فکر کنیم و کار اصلی توسعه فرهنگ اکوتوریسم و گردشگری در طبیعت است. وی گفت: باید طبیعت را برای نسلهای بعد نگاه داریم و این وظیفه تک تک گردشگران است در غیر این صورت گردشگری غیر مسئولانه به طبیعت صدمه غیر قابل جبران خواهد زد. وی با اشاره به آتش سوزیهای ایجاد شده در کرمان گفت: بسیاری از این جنگلها منحصر به فرد و در استان کرمان از ارزش بسیار بالایی برخوردار هستند. جهانشاهی گفت: متاسفانه وضعیت گردشگری مسئولانه در کشور از شرایط مناسبی برخوردار نیست و پس از اینکه منطق بکر گردشگری معرفی می شوند در مدتی کوتاه شاهد حضور گردشگران و تخریب طبیعت هستیم. وی گفت: از رها کردن زباله تا آتشافروزی و در نهایت از بین رفتن رستنیها از جمله مشکلاتی است که گردشگران ایجاد میکنند و به همین دلیل رسانهها و آژانسهای گردشگری در ابتدا باید فرهنگ گردشگری را مهیا کنند بعد به فکر بردن مردم در طبیعت باشند. 3.1 میلیون هکتار جنگل در کرمان وجود دارد محمد کسمایی، فعال محیط زیست استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: بسیاری تصور این را دارند که کرمان بیابانی و کویر است در صورتیکه این استان دارای اقلیمهای مختلفی است و 3.1 میلیون هکتار جنگل در استان کرمان وجود دارد. وی گفت: این جنگلها از مناطق کویری ریگان تا غرب و جنوب و شمال کرمان گسترده شده اند و مکانی مناسب برای پرورش جانوران مختلف هستند. کسمایی گفت: به طور مثال بزرگترین ذخیره گاه جنگلهای انار شیطان که از زیباترین درختان ایران است در جنوب کرمان قرار گرفته است. وی ادامه داد: جنگلهای کهور کهنوج نیز از مهمترین جنگلهای کشور محسوب میشود و بسیاری از این جنگلها جزو منطق محافظت شده هستند اما گردشگران با حضور در این مناطق لطمه های جبران ناپذیری به طبیعت میزنند که میتوان به آتش سوزی هفته گذشته جنگلهای بافت اشاره کرد. به نظر میرسد در چنین شرایطی تجهیز پایگاههای محیط زیست به تجهیزات اطفا حریق و به خصوص اطفاء حریق هوایی و همچنین فرهنگ سازی در بین گردشگران از اهمیت به سزایی برای حفاظت از جنگلهای کرمان برخوردار است. ................................. گزارش: اسما محمودی
۱۳۹۳/۴/۲ - ۱۵:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]