واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ (۹:۱۰ق.ظ)
شرق افغانستان؛ مردمسالاري در اغما
به گزارش خبرگزاري موج، شرق چنين نوشت:
درخواست توقف شمارش آرا در افغانستان از سوي نامزد پيشرو دور اول انتخابات، آينده سياسي اين کشور را بار ديگر با ابهام و مخاطره جدي روبه رو کرده و شمارش معکوس براي آغاز ناگوار ترين سناريوهاي ممکن را کليد زده است. ادعاي تقلب هاي سازمان يافته و فراگير در مرحله دوم انتخابات و عدم دريافت پاسخ هاي سريع و منطقي از سوي مقام هاي مسوول اعم از قواي دولتي، کميسيون مستقل انتخابات و کميسيون بررسي به شکايات باعث شد دکتر عبدالله ارتباط ستاد خود با مراجع انتخاباتي را به طور رسمي قطع و تقاضاي توقف شمارش آرا را ارايه کند.
اين توقف نه تنها يک بن بست انتخاباتي تلقي مي شود، بلکه به باور کارشناسان بن بستي براي مردمسالاري، امنيت و آينده افغانستان خواهد بود و مي تواند تلاش هاي 13سال اخير و نتايج آن را به ورطه نابودي بکشاند. تاريخ نيم قرن اخير افغانستان نيز نشانگر اين واقعيت تلخ است که نمي توان ضرورتا فرآيند تحولات سياسي را بر مبناي قاعده آينده، بهتر از امروز و امروز؛ روشن تر از ديروز پنداشت.
نتايج مرحله اول انتخابات هر چند نشانگر مشارکت فعال و هوشمندانه مردم افغانستان بود و طليعه آينده بهتر در سايه مردمسالاري را نويد مي داد، اما موکول شدن انتخابات به دور دوم اين نگراني را دامان زد که بار ديگر گرايشات قومي مبناي دسته بندي ها قرار خواهد گرفت و منافع ملي متاثر از احساسات و هيجان هاي نژادي و فرقه اي خواهد شد. تجربه تلخ پنج سال پيش در زمان دور دوم انتخابات نيز خود مويد اين پيش بيني بود. کارزار انتخاباتي و ائتلاف هاي جديد کانديداهاي به جامانده با دو کانديداي اصلي در دور دوم، اولين زنگ خطر تحريکات قومي و نژادي را به صدا درآورد و شيوه و شور تبليغاتي دور دوم اين آتش را بيش از پيش مشتعل کرد تا زمينه هاي ايجاد و ادعاي تقلب انتخاباتي به صورت گسترده فراهم شود.
اخبار و شايعات منتشره در قبل و بعد از انتخابات در کنار کليپ هاي متعدد منتشره در سايت هاي اجتماعي که مدعي تقلب گسترده بود همراه با پاسخ هاي کند و غيردقيق مسوولان مربوطه باعث شد که درخواست توقف فرآيند شمارش آرا صادر و شمارش معکوس مردمسالاري نوپاي افغان ها در تلاطم موج هاي سنگين تضادهاي قومي بار ديگر آغاز شود. با بحران پديدآمده؛ هر سناريو پيشرو با هزينه هاي جدي براي نظام نوپاي افغانستان همراه است. بدترين سناريو ممکن، رودررويي گروه هاي قومي و نژادي به بهانه حمايت از دو نامزد خواهد بود به نحوي که انسجام و اداره امور جاري کشور با بن بست روبه رو شده و طالبان نيز به اين بحران امنيتي قطعا دامن خواهند زد. خوشبينانه ترين سناريو، تفاهم و توافق کانديداها به ادامه روند شمارش خواهد بود.
حتي در اين صورت نيز کانديداي پيروز همواره با اعتراضات و انتقادات اپوزيسيون خود روبه رو خواهد بود و هيچ گاه نمي تواند با اقتدار کامل سکان هدايت کشور را بر عهده گيرد. هر چند دو نامزد اصلي اين مرحله مواضع کاملا متفاوتي در قبال تحولات از خود نشان مي دهند، اما مواضع دولت حاکم در قبال تحولات اخير يکسان است. اين مواضع حتي برخي از تحليلگران را بر اين داشته که ضمن اذعان به تاريخي بودن اين مشکل، دولت موجود را صحنه گردان اين بحران معرفي و تاکيد کنند از اين طريق؛ نهايتا، همه جناح هاي داخلي و خارجي جهت حفظ امنيت و يکپارچگي کشور به ادامه عمر دولت حامد کرزاي راي خواهند داد. بديهي است ادامه چنين روندي نه تنها يک بن بست سياسي تلقي مي شود، بلکه اميد به مردمسالاري و فرداي بهتر را در دل مردم افغانستان نيز به يأس تبديل خواهد کرد.
نويسنده:
محمدحسين عمادي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]