واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رشد 18 درصدی شکایت از دستگاه های دولتی در دیوان عدالت اداری تهران - ایرنا - رییس دیوان عدالت اداری گفت: در سال 92 نسبت به سال 91 ، 18 درصد رشد شکایات از دستگاه ها و نهادهای دولتی در دیوان ثبت شده است .
به گزارش خبرنگار حقوقی - قضایی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین محمد جعفر منتظری روز (سه شنبه) در نشست خبری به مناسبت هفته قوه قضاییه با گرامیداشت سالگرد شهادت شهید بهشتی افزود: مجموع ورودی ها در سال 92 بیش از 127 هزار پرونده بود که عمدتا مربوط به امور استخدامی، بازنشستگی، شهرسازی و شهرداری ها و کار و کارگری است.
وی از رشد شکایات هر ساله خبر داد و گفت: شکایات نه تنها متوقف نمی شود و رشد منفی ندارد بلکه هر ساله این شکایات متاسفانه رو به افزایش است که این رشد ثبت شکایات هم آسیب جدی برای دستگاه های اجرایی و هم خود دیوان عدالت وارد می سازد و هم موجب دردسر برای مردم می شود.
وی توقف رشد را منوط به همکاری دستگاه های اجرایی دانست و از مسوولان اجرایی خواست تا با اتخاذ تمهیدات لازم جلوی رشد این شکایات را بگیرند.
رییس دیوان عدالت اداری یکی از جهات اطاله دادرسی را دستگاه های اجرایی عنوان و بیان کرد: دستگاه های اجرایی که طرف شکایت هستند به موقع و به جا همکاری و مساعدت لازم را ندارند.
وی ادامه داد: گاهی آنها در ارسال پاسخ و تبادل لایحه کوتاهی می کنند که این امر نیز باعث تضییع حقوق مردم می شود.
منتظری اذعان کرد: برای پیشگیری از ورود شکایات، مطالعات جامعی انجام داده ایم و براساس این مطالعات با دستگاه های اجرایی تعامل ویژه ای برقرار کرده ایم.
رییس دیوان عدالت اداری در ادامه خاطر نشان کرد، امروز تجدید نظر خواهی از رای صادر شده در شعب بدوی دیوان عدالت اداری به کمتر از 30 درصد کاهش یافت.
سه تغییر و تحول قابل توجه سال گذشته در دیوان عدالت اداری ایجاد شد.
تغییر قانون دیوان عدالت اداری یکی از تحولاتی بود که رییس دیوان عدالت اداری به آن اشاره کرد و افزود: با تلاش مجلس این قانون در سال گذشته به تصویب نهایی رسید.
وی تحول دوم را راه اندازی دفاتر نمایندگی دیوان در مراکز استان ها عنوان کرد و گفت: دفاتر نمایندگی دیوان در کلیه استان ها در سال گذشته راه اندازی شد که این دفاتر در تسهیل امور مردم بسیار تاثیرگذار است و آثار مثبتش را کاملا شاهد هستیم.
منتظری اضافه کرد: مراجعات مردم از شهرستان ها به تهران کاهش محسوسی پیدا کرده و علاوه بر این مردم می توانند از مشاوره مراکزی به نام معاضدت برای نوشتن دادخواست یا موارد دیگر استفاده کنند.
رییس دیوان عدالت اداری ضمن عذرخواهی از مراجعه کنندگان به این دیوان به خاطر اطاله دادرسی پرونده ها اظهار کرد: می دانیم شایسته است در کوتاه ترین زمان یعنی سه ماه به پرونده های وارده به دیوان باید رسیدگی شود اما به خاطر کثرت ورودی، سنگینی کار دیوان و محدودیت های جذب قاضی این رسیدگی متاسفانه تا یک سال و نیم طول می کشد.
منتظری با بیان اینکه هر ماه 200 تا 250 فقره ارجاعی در هر شعبه داریم، گفت: قضات دیوان علاوه بر اشتغال شعبه در کارهای دیگر مانند حضور در جلسه شورای عمومی، جلسه تخصصی و آموزش دستگاه های اجرایی نیز از آنها استفاده می شود.
منتظری خاطر نشان کرد: برخی مراجعان می گویند که کارشان به این پرونده ها بستگی دارد و بنده برای تضییع نشدن حقوق این مردم به ندرت از اختیار محدودی که دارم استفاده می کنم و از قضات می خواهم تا رسیدگی به این پرونده ها خارج از نوبت انجام شود.
اجتمام**9317**ن.س**1436
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]