واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
دورانی که تکرار نشدنی است
فطرت دور پاک و بیآلایش، استعداد و نشاط، خودجوشی و خودباوری، خلاقیت و ابتکار، خستگی ناپذیر، از خصوصیات دوران جوانی هستند که برنامهریزی صحیح و استفاده درست و به موقع از آنها میتواند جامعه انسانی را به فلاح و سعادت برساند.
منیره غلامیتوکلی، کارشناس مسائل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران یکی از بزرگترین و تلخترین ویژگی های د وره جوانی را، کوتاه بودن آن دانست و گفت: اما با این وجود هر اندازه از آن بهرهمند شویم در آینده نیز برخوردار خواهیم بود.
این کارشناس مسائل اجتماعی به محدوده سن جوانی اشاره کرد و گفت: در علم روانشناسی محدوده سنی 15 تا 30 سالگی را سن جوانی مینامند، اما در کشورهای مختلف در تعیین محدوده سنی دوره جوانی، نگرشهای متفاوتی وجود دارد در کشور ما از 17 تا 29 سالگی را دوران جوانی مینامند.
وی تشریح کرد: اهمیت دوره جوانی را میتوان از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار داد، در تعریف جوامع نیز میتوان ردپایی از جوانی را دید. کشورهایی که دو سوم جمعیت آنها بین 17 تا 30 سالگی قرار داشته باشند، کشورهایی با جمعیت جوان میگویند.
غلامیتوکلی، نیروی جوانی را موتور محرک جامعه دانست و تصریح کرد: در امر دفاعی، تولیدات اقتصادی و علمی، حرکتهای سیاسی و فرهنگی این جوانان هستند که با نیروی جوانی پیش قراولان خواهند بود.
وی همچنین افزود: جوانی ظرفیت بینظر و بیبدیلی است که پیشرفت هر کشور در گرو استفاده درست از پتانسیلهای آن است.
این کا رشناس امور اجتماعی گفت: اگر چه شاید یک کشوری بتواند پیشرفتهای خود را در عرصههای مختلف باجمعیت میان سال نسبت به سایر کشورها بخصوص کشورهای تازه توسعه یافته، همچنان در رأس هرم تولیدات و فنآوری و ... قرار دهد اما باز هم در فرآیندهای مختلف پیشرفت و توسعه نیازمند وارداتی است که به راحتی هم قابل تجارت نیست و آن وارد کردن نیروی جوان یا نیروی کاری است.
منیره غلامیتوکلی تصریح کرد: در وارد کردن نیروی جوان لازم است تا مغزهای متفکر و دستان قدرتمند، جوانان را با وعدهها و امکانات بسیار زیادی خریداری کنند در حالیکه اگر این نیروی جوان، از مردمان همان کشور بود نیاز به این همه سرمایهگذاری نداشت.
وی گفت: یکی دیگر از راههای جبران نیروی جوان در یک کشور مهاجر پذیر بودن آن کشور است و این در حالی است که وقتی یک کشور، مرزهای آبی، خاکی و هوایی خود را برای پذیرش مهاجر از سایر کشورها باز میگذارد در این صورت مرزهای فرهنگی، قومی و در نهایت عرق ملی آن کشور تحت تأثیر قرار میگیرد.
به طوری که کمتر میتوان گمان داشت، مهاجران عرق و تعصب و وطنپرستی برای دفاع از کشور میزبان و دولتمردان آن به خرج دهند و این کشور را در شرایط بحرانی بسیار ملموس یاری دهند.
غلامیتوکلی، در ادامه گفت: با وجود تمامی این اطلاعات و آگاهی از اهمیت نسل جوان در یک کشور متأسفانه چند سالی است که با برنامهریزیها و سیاستگذاریهای غلط، چنان میزان موالید در ایران کاهش یافته است که سازمان ملل پیشبینی کرده است ایران بعد از کشورهای امارات و بحرین، رتبه سوم جهان از نظر سرعت پیر شدن جمعیت را دارد.
این کارشناس مسائل اجتماعی به سخن علیاکبر محزون، مدیر کل جمعیت، آمار و اطلاعات جمعیتی اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر، جمعیت کشورمان از مرحله جوانی به میانسالی گذر کرده، اکنون 40 درصد جمعیت کشور را میانسالان، 31 درصد را نیز جمعیت جوان بین 15 تا 29 سال تشکیل میدهند.
وی تأکید کرد: اگر سیاستهای جمعیتی را به درستی به کار نگیریم، جمعیت کشور در آینده نزدیک به سمت سالمندی خواهد رفت. اکنون نرخ موالید در دنیا 2/19 و در ایران 5/18 درصد است علاوه بر این، میتوانیم بگویم ایران از لحاظ جمعیتی سومین کشور در منطقه است، ولی از لحاظ نرخ موالید در بین کشورهای همسایه در جایگاه هشتم هستیم.
منیره غلامیتوکلی، گفت: کشوری با جمعیت میانسال یا سالخورده نیز برای خود نگرانی در مورد رشد اقتصادی، تولیدات علم و فن گرفتاریهایی دارد که مهمترین آنها آوری، کاهش نیروی کاری و عدم توسعه فرهنگی و اجتماعی است از طرف دیگر هزینههای تحمیلی جمعیت سالخورده بر سیستم بهداشت و درمان، تأمین حقوق بازنشستگان و خدمات و تأمین رفاه سالمندان به راحتی از عهده کشور سالمند برنمیآید.
وی افزود: اهمیت نیروی جوان در اقتدار، قدرت ملی و دفاعی نیز قابل توجه است.
دفاع و امنیت یک کشور با اکثریت جمعیت جوانش است، کشوری با جمعیت جوان از خودش بهتر میتواند دفاع میکند چرا که نیروی جوانی نیروی مبارزه با ناحقی و باطل است در حالیکه یک کشور با اکثریت جمعیتی میانسال و پیر در این زمینه دچار مشکل است.
این کارشناس مسائل اجتماعی تصریح کرد: در دنیای سیاست و در عرصه بینالمللی فراوانی جمعیت به حدی قابل اهمیت است که آن را یکی از مؤلفههای قدرت نامیدهاند به طور مثال کشور چین با هندوستان به خاطر فراوانی جمعیت دارای حق وتو و یا قدرت بالای منطقهای هستند.
غلامیتوکلی، در ادامه گفت: این مسئله برای کشور و نظام ما که دشمنان عدیدهای دارد باید از جایگاه اهمیتی بیشتری برخوردار باشد که در طول هشت سال دفاع مقدس همین نسل جوان و جمعیت محدوده سنی 13 تا 30 ساله بود که بیشترین رزمندگان و مدافعان خطوط مقدم را تشکیل میداد در حالیکه فرماندههان و طراحان عملیاتهای مهم چون شهید علمالهدی، شهید باقری، شهید زینالدین، شهید وزوایی و سردار شهید متوسلیان ... در محدوده سنی جوانی قرار داشتند.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۳:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]