واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: انتخابات هیات رییسه مجلس؛ رقابت بر سر صدرنشینی در پارلمان
نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار است یکشنبه چهارم خرداد ماه صدرنشینان مجلس را برای سومین سال فعالیت مجلس نهم انتخاب کنند؛ انتخاباتی که گرچه فی المجلس انجام می شود اما رقابت ها برای آن از چند هفته گذشته در پارلمان آغاز شده است.
، آفتاب: با آغاز هر دوره مجلس و اتمام رقابتهای انتخابات پارلمانی، رقابتی درون مجلس برای انتخابات هیات رییسه شکل میگیرد؛ تیمی که قرار است برای یک سال اداره مجلس را در دست داشته باشد.
طبق آییننامه داخلی مجلس، انتخابات هیات رییسه در آغاز دوره مجلس برگزار میشود و اعضای هیات رییسه برای یک سال انتخاب میشوند و بعد از گذشت یک سال نمایندگان مجددا اقدام به انتخاب رییس و اعضای هیات رییسه برای یک سال آینده میکنند.
قطعا در این میان انتخابات هیات رییسه در سال اول فعالیت آن دوره از مجلس مهمتر و موثرتر است چراکه نشان میدهد جو غالب پارلمان به نفع کدام جریان سیاسی است و در واقع کدام یک از جریانات راه یافته به مجلس، کرسیهای بیشتری را در اختیار دارند.
مهمتر از اینها، انتخاب رییس مجلس است که معمولا در سال اول فعالیت یک دوره مجلس، رقابت تنگاتنگی برای کسب این کرسی وجود دارد اما در سالهای بعد، به طور معمول، همان کسی که در سال اول به کرسی ریاست دست یافته، در این صندلی ابقا میشود.
شاید برخی تصور کنند که انتخابات هیات رییسه در مجلس یک رقابت درونسازمانی در پارلمان است، در حالی که تحرکات جریانات سیاسی صاحب کرسی در مجلس برای کسب کرسیهای بیشتر در هیات رییسه نشان میدهد موضوع از یک رقابت درونسازمانی فراتر میرود و میتواند تابعی از سهم آن جریانات در فضای سیاسی کشور باشد.
اولین انتخاب هیات رییسه در مجلس نهم؛ رقابت لاریجانی و حداد عادل
اردیبهشتماه سال 91 در حالی که چند هفته از انتخابات مجلس نهم گذشته بود و البته هنوز نمایندگان جدید در پارلمان مستقر نشده بودند، دو فراکسیون اصولگرایان و رهروان ولایت اعلام موجودیت کردند؛ اولی به رهبری حداد عادل و دیگری با حمایت معنوی علی لاریجانی.
پیش از این در دوره هشتم مجلس و در حالی که حداد عادل و علی لاریجانی هر دو در مجلس حضور داشتند، اصولگرایان مجلس تحت عنوان فراکسیون واحدی به نام «اصولگرایان» فعالیت میکردند، اما ظاهرا قرار بود در مجلس نهم فضا شفافتر و مرزبندیها روشنتر شود.
در زمان آغاز به کار مجلس نهم، رقابت تنگاتنگی بین حداد عادل و علی لاریجانی – دو چهره اصولگرا که هر کدام سابقه یک دوره ریاست مجلس را در ادوار هفتم و هشتم داشتند – برای کسب کرسی ریاست قوه مقننه شکل گرفت و نهایتا علی لاریجانی با کسب 177 رای در مقابل 89 رای حداد عادل توانست عنوان «رییس مجلس» را از آن خود کند.
انتخاب علی لاریجانی به ریاست مجلس، کافی بود تا نشان دهد فراکسیون «اصولگرایان» به ریاست حداد عادل، در دوره هشتم در اقلیت قرار گرفته و فراکسیون «رهروان ولایت» که مشی معتدلتری دارد و نزدیک به تفکرات علی لاریجانی است، کرسیهای بیشتری را در پارلمان در اختیار گرفته است.
در سال اول فعالیت مجلس، علاوه بر انتخاب ابوترابی و باهنر به عنوان نواب رییس اول و دوم مجلس، عبدالرضا مصری، سیدشریف حسینی، محمد آشوری، حسین سبحانینیا، علیرضا منادی سفیدان، شاهین محمدصادقی، محمدحسین فرهنگی، جواد جهانگیرزاده و محمد دهقان نیز به عنوان اعضای هیات رییسه انتخاب شدند که اکثر آنها عضو فراکسیون رهروان ولایت هستند.
انتخاب دومین هیات رییسه مجلس نهم
هفتم خرداد 92 در اولین سالگرد آغاز به کار مجلس نهم، نمایندگان در آخرین روز از بررسی بودجه 92 – آخرین بودجه دولت احمدینژاد – انتخابات هیات رییسه را برای سال دوم مجلس در دستور کار داشتند. در این دوره حداد عادل که درگیر رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری بود و هنوز از کاندیداتوری در یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری انصراف نداده بود، در انتخابات هیات رییسه مجلس نیز کاندیدای ریاست نشد و نمایندگان از بین علی لاریجانی و احمد بخشایش نماینده اردستان، با 213 رای، لاریجانی را برای ششمین سال متوالی به عنوان رییس مجلس انتخاب کردند.
در سال دوم فعالیت مجلس نهم، اعضای هیات رییسه مجددا از سوی نمایندگان انتخاب شدند و تنها ضرغام صادقی از اعضای فراکسیون اصولگرایان مجلس جایگزین جواد جهانگیرزاده شد.
به گزارش ایسنا، انتخابات هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در سومین سال از فعالیت مجلس نهم، قرار است یکشنبه چهارم خردادماه در صحن علنی مجلس برگزار شود. فراکسیون رهروان ولایت قائل به ابقای علی لاریجانی در سمت ریاست مجلس است و همچنین فراکسیون اصولگرایان نیز گفته که گزینهای برای ریاست ندارد و حداد عادل نیز عنوان کرده کاندیدای ریاست مجلس نخواهد شد.
با این اوصاف پیشبینی میشود علی لاریجانی برای هفتمین سال متوالی، بر کرسی ریاست مجلس تکیه بزند. اما در مورد سایر اعضای هیات رییسه، از مدتی پیش تحرکاتی در پارلمان اتفاق افتاده است؛ فراکسیون اصولگرایان بنا دارد تعداد بیشتری از کرسیهای هیات رییسه را از آن خود کند و فراکسیون «اعتدال» که البته هنوز اعلام موجودیت نکرده و ظاهرا متشکل از نمایندگان مستقل و اصلاحطلب است، به دنبال حضور نمایندگان اصلاحطلب در هیات رییسه مجلس است. البته خبرهایی هم از هماندیشی نمایندگان عضو «رهروان ولایت» و اعضای فراکسیون«اعتدال» برای فرستادن چهرههای جدید به هیات رییسه به گوش میرسد.
گزارش از خبرنگار پارلمانی ایسنا: الهه حمیدیکیا
تاریخ انتشار: ۰۲ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]