واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: جرم سیاسی؛ جرمی است با انگیزه شرافتمندانه
در حال حاضر جرایم امنیتی در دادگاه با یک قاضی تشکیل می شود اما در طرحی که داده ایم دادگاه برای بررسی جرم سیاسی با 5 قاضی برگزار می شود. هیئت منصفه باید تشکیل شود که مشمول قانون مطبوعات می شود. یکسری امتیازاتی را متهم جرم سیاسی برخوردار می شود.
کد خبر: ۴۰۱۳۲۶
تاریخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۱ - 18 May 2014
از ديرباز مفهوم جرم سياسي در اذهان عمومي و تشخيص آن از جرايم ديگر بدون آنكه تعريفي از آن شده باشد قابل درك بوده است. بزهكاران سياسي در ترازوي قضاوت مردم با بزهكاران عادي كه تحت تأثير انگيزه هاي فردي و اغراض پليد مرتكب جرم مي شدند هيچ گاه برابر نبوده اند .
به گزارش «تابناک»، امروزه نيز بزهكاران سياسي كه عموماً به سائقه ميهن پرستي و دفاع از آرمانهاي انساني با قطامهاي حكومتي مخالفت مي ورزيدند و سرانجام خواهان استقرار حكومتي موافق رأي و نظر خود هستند برخلاف بزهكاران عادي كه مورد انزجار و نفرت عموم اند شأن و منزلتي گاه ستايش آميز دارند ولي در وراي فهم عام، هنگامي كه از نظر علمي نوبت به تعيين حدود و ثغور جرايم سياسي و تمييز آنها از جرايم ديگر مي رسد دشواري كار رفته رفته نمايان مي شود مشكل اساسي كه همواره ذهن جرم شناسان و حقوقدانان را به خود مشغول ساخته يافتن ضابطه اي براي شناسايي مجرم سياسي از ساير مجرمان است.
اما با این وجود سالهات که در کشور ایران تعریفی برای جرم سیاسی نشده است، به همین منظور مجلس شورای اسلامی چند وقتی است که پیگیر این موضوع شده است و امروز توانستد در کمیسون حقوقی و قضای مجلس تعریف مشخصی برای جرائم سیاسی ایجاد نمایند.
محمدعلی اسفنانی سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی خانه ملت با اعلام اینکه در جلسه امروز این کمیسیون جرم سیاسی تعریف و به تصویب رسید، گفت: این اقدام برای اولین بار پس از انقلاب و بعد سالها صورت میگیرد.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی خانه ملت ماده یک این طرح را که به تعریف جرم سیاسی اختصاص دارد اینگونه بیان کرد: «ماده1-هر یک از جرایم مصرح در ماده2 این قانون چنانچه با انگیزه اصلاح امور کشور علیه مدیریت و نهادهای سیاسی و یا سیاستهای داخلی یا خارجی کشور ارتکاب یابد، بدون آنکه مرتکب قصد ضربه زدن به اصل نظام را داشته باشد «جرم سیاسی» محسوب میشود».
ابولفضل ابوترابی طراح این طرح در گفت و گو با تابناک در خصوص این موضوع و در پاسخ به این سوال که جرم سیاسی در کشور ما تعریف نشده بود در حالی که افراد زیادی به عنوان جرم امنیتی در زندان هستند. بین جرم سیاسی و امنیتی تفکیکی نشده و در این زمینه عدم شفافیت وجود دارد. در طرح اخیری که نوشته اید جرم سیاسی را چگونه تعریف کرده اید چه زمانی به قانون تبدیل خواهد شد؟
از این نظر که تعریف جرم سیاسی نداریم در نتیجه حکمی به معنای جرم سیاسی نداریم. چون جرم سیاسی تعریف نشده مجرم سیاسی هم نداریم. اما اصل 167 قانون اساسی مغفول واقع شده و به آن توجه نشده است. با کمک دوستان کارهایی انجام شده و مطالعات بسیاری در این زمینه انجام شده است و بالاخره طرح آن را به مجلس دادیم.
وی افزود: تعداد اندکی از کشورها جرم سیاسی را تعربف کرده اند و برخی مصداق جرم سیاسی را گفته اند. ما بین تعریف جرم سیاسی و مصداق آن هر دو را با هم انجام دادیم. جلسات متعددی داشتیم و نتیجه این شد که بین جرم سیاسی و جرم امنیتی تفکیک قائل شده ایم. جرم سیاسی جرمی است که با انگیزه سیاسی انجام شود. انگیزه سیاسی انگیزه شرافتمندانه ای است که شخص منفعت شخصی نمی برد. همچنین جرایم خشونت بار مشمول جرم سیاسی نیست.
در حال حاضر جرایم امنیتی در دادگاه با یک قاضی تشکیل می شود اما در طرحی که داده ایم دادگاه برای بررسی جرم سیاسی با 5 قاضی برگزار می شود. هیئت منصفه باید تشکیل شود که مشمول قانون مطبوعات می شود. یکسری امتیازاتی را متهم جرم سیاسی برخوردار می شود. اگر فرد محکوم شد جرایمش تفاوتی با جرایم دیگر نمی کند اما می تواند دیدار روزانه داشته باشد اینترنت و روزنامه و تلویزیون و ... می تواند داشته باشد و ...
در جلساتی که در کارگروه داشتیم از وزارت کشور و قوه قضائیه و وزارت اطلاعات و ... بودند و همچنین از اساتید نیز حضور داشتند. قوه قضائیه از این نظر که تعریف جرم سیاسی تکلیف قانون اساسی است، نمی تواند مخالفت کند. پیشنهادات خوبی داشتند. اراده کمیسیون قضایی است که این کار انجام شود و قوه قضائیه فرصت خواسته است تا پیشنهاداتش را بدهد. هر کارشناسی می تواند نظرش را به کمیسیون بدهد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]