واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
بین الملل > ایران در جهان استاد دانشگاه بردفورد در گفتگو با مهر:
مواضع ریاض علیه تهران در صورت توافق ایران و 1+5 شدیدتر می شود/ایران هراسی بخشی از سیاست خارجی عربستان
خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: دکتر افشین شاهی استاد دانشگاه بردفورد انگلستان با تشریح دلایل علت نمایش موشکی عربستان سعودی بعد از 27 سال اقدام این کشور را نشانه آسیب پذیری آن در نتیجه تحولات 3 سال گذشته منطقه خواند.
هفته گذشته در پی نمایش موشک بالستیک DF-37 که دارای 3 هزار کیلومتر برد و قابلیت کلاهک هسته ای است ، از سوی عربستان سعودی در جریان برگزاری بزرگترین مانور نظامی تاریخ این کشور سوالات و ابهامات زیادی را درباره اهداف این کشور به وجود آورده است. در همین راستا خبرنگار خبرگزاری مهر گفتگویی با دکتر افشین شاهی استاد دنشگاه بردفورد انگلیس انجام داده و جویای دلایل انجام چنین عملی از سوی عربستان سعودی در این مقطع زمانی شد. وی در پاسخ به این سوال که چرا این موشک بعد از 27 سال از سوی عربستان به نمایش گذاشته شده است و آیا اساسا چنین چیزی می تواند صحت داشته باشد چنین گفت: سعودی ها بطور تاریخی علاقمندی بسیار زیادی به کسب جایگاه برتر در منطقه را داشته اند به همین دلیل جای تعجب نیست که ببینیم این کشور چهارمین هزینه نظامی در جهان را دارد. عربستان سعودی در اواخر دهه 1980 موشک DF-3 را از روی احتیاط از چین خریداری کرد موشکی که تا 3 هزار و 300 کیلومتر برد دارد و قادر است کلاهکی به وزن 2 تن را حمل کند. شاهی افزود: هرچند گمانه زنی های زیادی درباره توانمندی های موشکی عربستان وجود دارد اما دولت سعودی تا همین اواخر تمایلی به شفافیت درباره زرادخانه موشکی خود نداشته است. وی درباره علت نمایش این موشک در این مقطع زمانی چنین گفت: در سه سال گذشته عربستان سعودی با چالش های زیادی مواجه بوده است و نمایش نظامی اخیر از سوی این کشور نشان دهنده این حقیقت است که این کشور آسیب پذیر است.
شاهی در تشریح چالش های که سعودی ها در منطقه با آن مواجه هستند گفت: در حال حاضر برای همه کاملا آشکار است که مواضع واشنگتن در قبال ایران و سوریه در تضاد با مواضع عربستان در قبال این کشورهاست و عربستان با علم به اینکه آمریکا از سیاست های این کشور در منطقه حمایت نمی کند در تلاش است که ثابت کند به هر طریقی می خواهد حتی بدون حمایت آمریکا منافع ملی خود در منطقه را ارتقاء دهد. وی افزود: با وجود سرمایه گذاری های سنگین عربستان در سوریه اما نگرانی های این کشور متوجه تهران است. همه می دانند که علت درگیری شدید عربستان در سوریه به علت تضعیف ایران با برکناری بشار اسد از قدرت بوده است. بشار اسدی که شریک استراتژیک ایران است. خاندان سعود بسیار نگران نرمش مواضع آمریکا در قبال ایران است و با وجود اینکه تا نزدیک شدن ایران و آمریکا راهی طولانی باقی است اما سعودی ها کاملا شفاف ناخرسندی خود را از این مسئله نشان داده اند. شاهی با اشاره به اینکه اینگونه اقدامات سعودی ها در آینده پایان نخواهد یافت و باز هم ممکن است شاهد این قبیل اقدامات از سوی آنها باشیم تصریح کرد: در واقع نباید از نمایش موشک DF-3 توسط عربستان تعجب کرد و هر قدر که به حل مشکلات ایران با گروه 1+5 از طریق دیپلماسی نزدیک تر شویم باید شاهد اقدامات تعجب برانگیزتری از سوی عربستان باشیم. به عبارتی دیگر هرچه فشارها بر عربستان افزایش یابد ما شاهد اقدامات شدیدتری از سوی سعودی ها خواهیم بود که به نظر من اینگونه اقدامات دارای واکنش های مخربی خواهند بود. آمریکا به دقت اقدامات عربستان را زیر نظر دارد اقداماتی که بی فایده هستند و تنها موجب شکاف بیشتر آمریکا و عربستان خواهند شد. این استاد مطالعات خاورمیانه در پایان تصریح کرد: از زمان روی کار آمدن حسن روحانی، ایران به دنبال برقراری روابط دوستانه با بازیگران منطقه ای بوده است که نتایج خوبی هم داشته است با این حال ایران هراسی بخشی از سیاست خارجی عربستان سعودی باقی خواهد ماند و این امر کار ایران برای نزدیک شدن به نخبگان سیاسی این کشور را سخت می کند. افشین شاهی استاد روابط بین الملل و سیاست خاورمیانه دانشگاه بردفورد انگلستان و استاد پیشین دانشگاه اکستر و دانش آموخته دانشگاه دورهام است. ------------------- گفتگو از پیمان یزدانی
۱۳۹۳/۲/۱۷ - ۱۴:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]