واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۳:۶ب.ظ)
مديرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار از تعيين هيات موسس کارخانه فولاد چابهار خبر داد مديرعامل سازمان منطقه آزاد تجاري- صنعتي چابهار با اعلام اين خبر گفت: کارخانه فولادسازي با توليد شمش و فولاد، با مشارکت و همکاري گروه هاي اقتصادي بانک هاي ملت و سپه، شرکت ايميدرو و سازمان منطقه آزاد چابهار در اين منطقه احداث مي شود.
به گزارش خبرگزاري موج، مبارکي در ادامه افزود: گروه اقتصادي بانک ملت با 31 درصد، گروه اقتصادي بانک سپه 30 درصد، 25 درصد شرکت ايميدرو و مابقي منطقه آزاد چابهار در حال گسترش و توسعه تجاري، حمل و نقل ترانزيتي زميني و دريايي با ساير کشورها ميباشد و بي گمان اين مهم از دستاوردهاي دولت تدبير و اميد و اثرات مثبت سفر رياست محترم جمهور به منطقه است.
وي همچنين تسهيل صادرات و واردات کالا از طريق چابهار، افزايش ظرفيت بنادر اين منطقه، فراهم کردن زمينه تبادلات تجاري در کوتاهترين زمان از مزيت هاي اين منطقه مي باشد.
وي ادامه داد: از دغدغه هاي مسئولان نظام و دولت مردان فعال سازي ترانزيت چابهار است، متحول شدن دالان ترانزيتي در چابهار موجب تحول منطقه خواهد شد و بندر چابهار پتانسيل فراواني جهت فعاليت هاي اقتصادي به ويژه براي تجار افغاني و آسياي ميانه دارد تا با استفاده از کوتاه ترين و اقتصادي ترين مسير کالاهاي خود را از اين بند ترانزيت نمايند.
حامدعلي مبارکي افزود: اساسا در همين راستا بندر و منطقه آزاد چابهار به واسطه قرار گرفتن در منطقه راهبردي ساحل مکران از اهميتي خاص برخوردار مي باشد به طوري که سفارشات مقام معظم رهبري (مدظله) و رياست محترم جمهوري نيز گوياي اين مهم مي باشند.
به نقل از روابط عمومي و امور بين الملل سازمان منطقه آزاد تجاري- صنعتي چابهار وي همچنين از پيشنهاد منطقه جهت تصويب پلاک منطقه آزاد چابهار براي کاميونهاي ترانزيتي جهت تردد تا ميلک (در مرز افغانستان) (براي 300 دستگاه) و همچنين پيشنهاد 1000 دستگاه جديد جهت تردد تا ميلک و 500 دستگاه جهت تردد تا سرخس و ساير خروجي هاي واقع در مناطق مرزي استان هاي خراسان جنوبي و خراسان رضوي خبر داد و در خاتمه گفت: هدف ما از اين نشست، هم انديشي و هم افزايي در جهت يافتن راهکارهايي براي فعال سازي و توسعه حمل و نقل و ترانزيت در محور شرق با استفاده از حداکثر ظرفيت ها و امکانات موجود آن با يک عزم ملي و مديريت جهادي در جهت تحقق اقتصاد مقاومتي مي باشد.
ما براي توسعه حمل و نقل و ترانزيت، به عنوان يکياز پايه هاي محکم اقتصاد مقاومتي، از طريق منطقه آزاد چابهار و مناطق ويژه اقتصادي بيرجند، دوغارون و سرخس و در آتي مناطق ويژه اقتصادي ميلک و ميرجاوه نيازمند ايجاد هم پيوندي داخلي و نيز تقويت همکاري ها با استانداران استان هاي سيستان و بلوچستان و خراسان جنوبي و خراسان رضوعي هستيم.
اميدواريم با حمايت هاي مسوولان محترم دبيرخانه شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي و همت و جديد شما مسوولان محترم مناطق ويژه اقتصادي واقع در محور شرق با يک برنامه عملگرايانه بتوانيم هرچه سريع تر کريدور شرق و محور ترانزيتي چابهار- بيرجند- دوغارون و سرخس را با امکانات موجود و توسعه آن راه اندازي نماييم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]