واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۹:۳۹ق.ظ)
ارائه راهکارهاي مقابله با خشکي تالاب هاي ايران با همکاري سازمان ملل سازمان حفاظت محيط زيست و برنامه توسعه ملل متحد راه حل هاي حفاظت تالاب هاي در حال خشک شدن ايران را ارائه مي دهند.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، سازمان حفاظت محيط زيست جمهوري اسلامي ايران و برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) امروز گزارش مشترکي حاوي راه حل هايي براي نجات تالاب هاي در حال خشک شدن ايران را رونمايي نمودند. در حاليکه اين راه حل ها متمرکز بر درياچه اروميه و تالاب هامون است اما توصيه هايي نيز در مورد چگونگي مديريت تالاب هاي ايران به همراه منابع آبي حوزه هاي آبريز مرتبط که براساس پيشبينيهاي اقليمي به همراه اغلب مناطق خاورميانه در درهه هاي آتي گرم تر و خشک تر خواهد شد ارائه مينمايد.
يافته هاي اين گزارش حاصل بحث هاي تخصصي ميزگرد فني بين المللي تالاب ها است که به وسيله سازمان حفاظت محيط زيست و برنامه توسعه ملل متحد در اسفند ماه سال 1392 در تهران برگزار گرديد. اين گزارش دلايل خشک شدن اين دو تالاب وِيژه و اقدام هاي مورد نياز براي حل مشکل آن ها را تجزيه و تحليل مي نمايد. گزارش مزبور همچنين تجارب موفق بين المللي در احياء تالابهاي درحال خشک شدن را نيز دربر مي گيرد. اين گزارش با درنظر گرفتن سياستهاي جاري و ملاحظات سازماني، پشتيباني و بودجهاي، مجموعه اي از گامهاي اجرايي را که براي اجراي سريع قابل ساماندهي هستند را به دولت پيشنهاد مي دهد.
توصيه هاي کلان:
· اين گزارش در سطحي کلان نياز به بسيج ملي آگاهي رساني عمومي و برنامه حفاظت آب را تشريح مي کند.
· توصيه هايي براي اصلاح مديريت کشاورزي در ايران (که 90 درصد منابع آب را مصرف مي کند) جهت حفظ آب ارائه گرديده است.
· به علاوه گزارش توانمندسازي براي پياده سازي مديريت زيست بومي و بهره برداري معقول از تالابهاي را توصيه مي نمايد.
· در دوره طولاني مدتتر (يعني فراتر از دوره دو ساله که اقدامات فوري نياز است) گزارش خواهان اجراي قيمت گذاري آب و بازنگري در برنامه استفاده منابع آب و خاک، مديريت منابع آب همچنين برنامه ملي سد سازي مي شود.
· همچنين اين گزارش از دولت ايران و همسايگان آن مي خواهد که از رويکردهاي تجارب موفق بين المللي در مديريت حوزه هاي آبريز فرامرزي و تالابهاي مشترک پيروي نمايند.
توصيه هاي درياچه اروميه:
· اين گزارش بطور اختصاصي در مورد درياچه اروميه خواهان به روز رساني طرح مديريت جامع درياچه، تاسيس صندوق پايداري درياچه اروميه وهمچنين کاهش برداشت آب حوزه براي مصارف کشاورزي است.
· گزارش خواستاربسيج مردمي براي حفظ آب و بازسازي زيست بومي (بخشي) درياچه يعني فرايندي معروف به "حوزه بندي" با حداقل ساخت وسازو منوط به نتايج ارزيابي هاي زيست محيطي است.
· با اظهار نگراني از تاثير طوفان هاي نمک و گرد وغبار حاصل از بستر خشک شده درياچه گزارش خواستار پياده سازي اقدامات حفاظت از سلامت مردم است.
· همچنين گزارش خواستار توسعه نظام پايش شرايط حوزه و درياچه است که درنتيجه آن بتوان روند پيشرفت اقدامات و احياء درياچه را کنترل نمود.
تالاب هاي هامون:
· در مورد اقداماتي که براي دو سال آتي براي تالاب هاي هامون بايد انجام گيرد گزارش مقدماتي خواستار جمع آوري و اشتراک بهتر اطلاعات مرتبط با ابعاد مسئله است.
· گزارش معتقد است شفاف سازي، ساده سازي و منطقي کردن ساختارهاي نهادي مديريت هامون ضروري است.
· گزارش تاکيد دارد که بايد تصميمي اتخاذ گردد که آب به نحوي به اشتراک گذشته شود تا خدمات حياتي اين زيست بوم تداوم يابد و از مردم و اسکان جمعيت و جوامع در منطقه حمايت شود.
· در اين گزارش قيد گرديده که نياز به تمرکز بيشتري بر بهره وروي آبهاي داخل کشور(در ايران) و مديريت اين منابع آبي با درنظر گرفتن نيازهاي زيست محيطي و کارکردهاي زيست بوم تالابي هامون ميباشد.
· همانند درياچه اروميه اين گزارش براي تالاب هامون نيز خواستار ارتقاء آگاهي عمومي و آموزش در مورد مشکل پيش رو و همچنين بهبود همکاري فرامرزي با افغانستان که منبع همه آب ورودي به هامون است گرديده است.
اطلاعات تکميلي:
در ماه اسفندماه 1392 و بنا به درخواست دولت جمهوري اسلامي ايران و دفتر کشوري برنامه توسعه ملل متحد تعدادي از متخصصان سرشناس بين المللي و ملي دعوت شدند تا تجربيات و راه حل هاي خود را براي کمک به تنظيم مجموعه اي از توصيه هاي عملي ويژه براي اين دو تالاب درحال خشک شدن در ايران به اشتراک بگذارند. اين راه حل ها امروز ارائه شدند.
در سراسر نواحي خشک و نيمه خشک ايران، همچنين آسياي غربي و مرکزي درخواست غير متعارفي براي آب به ويژه جهت کشاورزي وجود دارد. نحوه مديريت اين تقاضا توام با اثرات تغييرات اقليمي از همين الان موجب تنش زيست محيطي در ايران شده است.
سرنوشت درياچه آرال به خوبي ثبت شده است و درحال حاضر بحران هاي مشابهي تالابهاي سراسر منطقه منجمله ايران را تحت تاثير قرارداده است. درحال حاضر بيشترين نگراني در مورد دو نظام تالابي وجود دارد: درياچه اروميه در غرب کشور واقع در آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي و تالاب هاي هامون درسيستان وبلوچستان. اين مناطق ارزشمند درحال حاضر کارکردهاي زيست بومي خود را با اثرات مخربي بر تنوع زيستي، اقتصاد و رفاع اجتماعي از دست داده اند و احياء آنها بسيار چالش برانگيز شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]