واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
همکاری محیط زیست و سازمان ملل برای حفاظت تالاب های ایران تهران -ایرنا - سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه ملل متحد (undp) همکاری مشترکی برای نجات تالاب های ایران خواهند داشت.
به گزارش ایرنا از مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد، این دو نهاد گزارش مشترکی حاوی راه حل هایی برای نجات تالاب های در حال خشک شدن ایران را رونمایی کردند. در حالیکه این راه حل ها متمرکز بر دریاچه ارومیه و تالاب هامون است اما توصیه هایی نیز در مورد چگونگی مدیریت تالاب های ایران به همراه منابع آبی حوضه های آبریز مرتبط که براساس پیش بینی های اقلیمی به همراه اغلب مناطق خاورمیانه در دهه های آتی گرم تر و خشک تر خواهد شد ارایه می نماید.
یافته های این گزارش حاصل بحث های تخصصی میزگرد فنی بین المللی تالاب ها است که به وسیله سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه ملل متحد در اسفند ماه سال 1392 در تهران برگزار شد. این گزارش دلایل خشک شدن این دو تالاب ویژه و اقدام های مورد نیاز برای حل مشکل آنها را تجزیه و تحلیل می نماید. گزارش مزبور همچنین تجارب موفق بین المللی در احیای تالاب های در حال خشک شدن را نیز در بر می گیرد. این گزارش با در نظر گرفتن سیاست های جاری و ملاحظات سازمانی، پشتیبانی و بودجه ای، مجموعه ای از گام های اجرایی را که برای اجرای سریع قابل ساماندهی هستند را به دولت پیشنهاد می دهد.
توصیه های کلان:
- این گزارش در سطحی کلان نیاز بسیج ملی آگاهی رسانی عمومی و برنامه حفاظت آب را تشریح می کند.
- توصیه هایی برای اصلاح مدیریت کشاورزی در ایران (که 90 درصد منابع آب را مصرف می کند) جهت حفظ آب ارایه شد.
- به علاوه گزارش توانمندسازی برای پیاده سازی مدیریت زیست بومی و بهره برداری معقول از تالاب های را توصیه می نماید.
- در دوره طولانی تر (یعنی فراتر از دوره دو ساله که اقدامات فوری نیاز است) گزارش خواهان اجرای قیمت گذاری آب و بازنگری در برنامه استفاده منابع آب و خاک، مدیریت منابع آب همچنین برنامه ملی سد سازی می شود.
- همچنین این گزارش از ایران و همسایگان آن می خواهد که از رویکردهای تجارب موفق بین المللی در مدیریت حوضه های آبریز فرامرزی و تالاب های مشترک پیروی نمایند.
توصیه های دریاچه ارومیه:
- این گزارش به طور اختصاصی در مورد دریاچه ارومیه خواهان به روز رسانی طرح مدیریت جامع دریاچه، تاسیس صندوق پایداری دریاچه ارومیه و همچنین کاهش برداشت آب حوضه برای مصارف کشاورزی است.
- گزارش خواستار بسیج مردمی برای حفظ آب و بازسازی زیست بومی (بخشی) دریاچه یعنی فرایندی معروف به «حوضه بندی» با حداقل ساخت و ساز و منوط به نتایج ارزیابی های زیست محیطی است.
- با اظهار نگرانی از تاثیر طوفان های نمک و گرد و غبار حاصل از بستر خشک شده دریاچه گزارش خواستار پیاده سازی اقدامات حفاظت از سلامت مردم است.
- همچنین گزارش خواستار توسعه نظام پایش شرایط حوضه و دریاچه است که در نتیجه آن بتوان روند پیشرفت اقدامات و احیای دریاچه را کنترل نمود.
تالاب های هامون:
- در مورد اقداماتی که برای دو سال آتی برای تالاب های هامون باید انجام گیرد گزارش مقدمتا خواستار جمع آوری و اشتراک بهتر اطلاعات مرتبط با ابعاد مساله است.
- گزارش معتقد است شفاف سازی، ساده سازی و منطقی کردن ساختارهای نهادی مدیریت هامون ضروری است.
- گزارش تاکید دارد که باید تصمیمی اتخاذ شود که آب به نحوی به اشتراک گذاشته شود تا خدمات حیاتی این زیست بوم تداوم یابد و از مردم و اسکان جمعیت و جوامع در منطقه حمایت شود.
- در این گزارش قید شده است که نیاز به تمرکز بیشتری بر بهره وری آب های داخل کشور (در ایران) و مدیریت این منابع آبی با در نظر گرفتن نیازهای زیست محیطی و کارکردهای زیست بوم تالابی هامون است.
- همانند دریاچه ارومیه این گزارش برای تالاب هامون نیز خواستار ارتقای آگاهی عمومی و آموزش در مورد مشکل پیش رو و همچنین بهبود همکاری فرامرزی با افغانستان که منبع همه آب ورودی به هامون است شده است.
اطلاعات تکمیلی:
در اسفندماه 1392 و بنا به درخواست ایران و دفتر کشوری برنامه توسعه ملل متحد تعدادی از متخصصان سرشناس بین المللی و ملی دعوت شدند تا تجربیات و راه حل های خود را برای کمک به تنظیم مجموعه ای از توصیه های عملی ویژه برای این دو تالاب در حال خشک شدن در ایران به اشتراک بگذارند. این راه حل ها امروز ارایه شدند.
در سراسر نواحی خشک و نیمه خشک ایران، همچنین آسیای غربی و مرکزی درخواست غیر متعارفی برای آب به ویژه جهت کشاورزی وجود دارد. نحوه مدیریت این تقاضا توام با اثرات تغییرات اقلیمی از همین الان موجب تنش زیست محیطی در ایران شده است.
سرنوشت دریاچه آرال به خوبی ثبت شده است و در حال حاضر بحران های مشابهی تالاب های سراسر منطقه من جمله ایران را تحت تاثیر قرار داده است. در حال حاضر بیشترین نگرانی در مورد دو نظام تالابی وجود دارد: دریاچه ارومیه در غرب کشور واقع در آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و تالاب های هامون در سیستان و بلوچستان. این منطقه های ارزشمند در حال حاضر کارکردهای زیست بومی خود را با اثرات مخربی بر تنوع زیستی، اقتصاد و رفاه اجتماعی از دست داده اند و احیا آنها بسیار چالش برانگیز شده است.
علمی** 1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
16/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]