محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826552047
سياستهاي سنجيده براي رکودزدايي
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۹:۵۱ق.ظ)
دنياي اقتصاد: سياستهاي سنجيده براي رکودزدايي
به گزارش خبرگزاري موج، دنياي اقتصاد نوشت:هنگامي که 9 ماه پيش دولت تدبير و اميد کار را به دست گرفت، اقتصاد کشور در بدترين شرايط ممکن در سالهاي اخير بود و چشمانداز روشني هم در برابر آن وجود نداشت. از آنجا که در سالهاي قبل واردات بيرويه، واحدهاي توليدي داخلي را در مقابل رقابت نابرابر خارجي تضعيف کرده بود شوک وارد بر بخش عرضه ناشي از تشديد تحريمها و جهش بيسابقه نرخ ارز اثر فلجکنندهاي بر بخش توليدات صنعتي گذاشت و سقوط فعاليتهاي اقتصادي را موجب شد. از سوي ديگر سياستهاي انبساطي پولي و مالي ناشي از اجراي طرحهاي نسنجيدهاي مانند مسکن مهر و اجراي نامناسب قانون هدفمندي يارانهها تورم بالايي را بر اقتصاد کشور تحميل کرد. در حالي که تحريمهاي فراگير فروش نفت و منابع ارزي کشور را کاهش داده بود و تشديد محدوديتهاي مبادلات مالي بينالمللي دسترسي به منابع مالي و تجارت خارجي را بهشدت پرهزينه ساخته بود، منابع اندک مالي دولت بهجاي آنکه صرف زيرساختها و طرحهاي عمراني يا کمک به بخشهاي توليدي شود، صرف پرداخت يارانه عليالسويهاي ميشد که هيچ منطق صحيح اقتصادي نداشت. بهطور خلاصه، اقتصاد ايران در وضعيت رکود تورمي مشکلي گرفتار آمده بود که سياستهاي اقتصادي دولت بهجاي تخفيف آن را تشديد ميکرد و به همين دليل نيز مردم با انتخاب آقاي دکتر روحاني راي به تغيير آن سياستها دادند. اکنون در کمتر از 9 ماه پس از تصدي دولت يازدهم چشمانداز متفاوتي در برابر ما قرار دارد.
در حاليکه توافقهاي هستهاي افق روشني از لغو تحريمها و افزايش صادرات نفتي و غيرنفتي را پديدار کرده است، نرخ کاهنده تورم نويد بخش ثبات اقتصادي و کاهش ريسک سرمايهگذاريها است. وضع مالي دولت بهبود يافته و با منطقيتر شدن نرخهاي سود بانکي جريان پساندازها به بانکها افزايش و عرضه منابع سرمايهگذاري بيشتر شده است. دولت مرحله دوم هدفمندي يارانهها را شروع کرده و درصدد است از يک طرف قيمت حاملهاي انرژي را بهتدريج به سطح قيمتهاي بينالمللي برساند تا بدون وارد کردن شوک قيمتي بر خانوارها و صنايع، قيمتها را اصلاح و کارآيي انرژي را در کشور افزايش دهد و از سوي ديگر با تمرکز بر پرداخت يارانههاي نقدي به خانوارهاي کمدرآمد ضمن اصلاح توزيع درآمدها، بخشي از درآمد حاصل را صرف کمک به بخش توليد، حملونقل عمومي، خدمات بهداشتي و غيره کند. بهطورکلي مجموعه سياستهاي اقتصادي اتخاذشده در سطح کلان سازگار و متناسب با شرايط اقتصادي کشور بوده و دستاوردهاي مثبتي هم داشته است؛ بنابراين آن را بايد ادامه داد و تقويت کرد تا به نتيجه رسيد.
کاهش سود بانکي؟
حال که تورم نرخ کاهندهاي يافته است، سوالي که در روزهاي اخير مطرح شده است آن است که چگونه ميتوان جريان خروج از رکود اقتصادي را تسريع کرد؟ آيا بهتر نيست نرخ سود بانکي را کاهش دهيم تا سرمايهگذاريها تشويق و رشد اقتصادي تسريع شود؟ پاسخ منفي است. کاهش دستوري نرخ سود بانکي در شرايط کنوني که نرخ تورم بالاتر از نرخ سود بانکي است نه تنها دستاورد کنترل تورم را آن هم در شرايطي که قيمت حاملهاي انرژي افزايش پيدا ميکند، بهخطر مياندازد بلکه جريان سپردههاي سرمايهگذاري را به سوي بازارهاي غيررسمي پول با ريسک و نرخ بهره بالا و نيز بازارهاي ارز و طلا و زمين سوق ميدهد و بار ديگر به معاملات سوداگرانه دامن خواهد زد.
شيوه درست، کاهش دستوري نرخ بهره نيست، بلکه بهبود شرايط کسب و کار، بهکارگيري مشوقهاي مالياتي و نهايتا کاهش چند درصدي قيمت خوراک صنايع پتروشيمي است تا اين بخش از صنايع کشور بهخصوص براي افزايش حجم صادرات غيرنفتي تقويت شوند و با سودآور شدن آنها سرمايهگذاران تشويق به خريد سهام شوند. در مقابل بايد اجازه داد نرخ سود بانکي خود پس از کاهش نرخ تورم و با افزايش جريان پساندازها به نظام بانکي کاهش يابد تا در اين فاصله منابع محدود سرمايهگذاري به پربازدهترين سرمايهگذاريها تخصيص يابد و به رشد واقعي ارزش افزوده بخشهاي اقتصاد کمک کند.
برنامه کوتاهمدت رشد اقتصادي در سطح کلان
به طور کلي راهبرد صحيح خروج از رکود اقتصادي در شرايط کنوني نه بهخطر انداختن دستاورد باثباتسازي اقتصادي با کاهش دستوري نرخ ارز، بلکه طرح و اجراي يک برنامه کوتاهمدت رشد اقتصادي است. چنين برنامهاي ميتواند شامل مولفههاي زير باشد:
1- ادامه سختگيري پولي و نرخ سود رقابتي: ادامه سياست پولي اصولي براي استمرار کاهش نرخ تورم تا دستيابي به نرخ تورم تکرقمي. چنان سياستي بهخصوص در شرايط افزايش قيمت حاملهاي انرژي شامل کنترل رشد نقدينگي و عرضه پول از طريق انضباط اکيد مالي و تعيين نرخهاي تعادلي سود بانکي است. براي دستيابي به نرخهاي بهره تعادلي بهتر است بهجاي تعيين اداري نرخ سود بانکي اجازه داده شود اين نرخها در جريان رقابت بين بانکها و موسسات مالي و با توجه به نرخ تورم و ريسک قابل انتظار سرمايهگذاريها مشخص شود.
2- تخصيص بهينه منابع و حذف 2 ميليون به بالاها: افزايش تخصيص منابع دولت، از محل درآمدهاي مالياتي، صادرات نفت و نيز افزايش قيمت حاملهاي انرژي در طرحهاي زيربنايي و بخشهاي اجتماعي مانند بهداشت و درمان و نيز کمک به توسعه حملونقل عمومي و واحدهاي توليدي بهخصوص براي ارتقاي کارآيي انرژي در بخشهاي با شدت انرژي بالا. براي اين منظور توصيه ميشود دولت حذف خانوارهاي با درآمد ماهانه 20 ميليون ريال به بالا را از فهرست دريافتکنندگان يارانههاي نقدي مورد توجه قرار دهد.
3- رقابت بينالمللي بانکها: اجازه به بانکهاي خارجي براي افتتاح شعب در مناطق آزاد براي رقابتي کردن نظام بانکي، افزايش سرمايه بانکهاي تخصصي و نيز کاهش نرخهاي ذخيره قانوني به منظور افزايش منابع اعتباري دردسترس بهخصوص براي تامين سرمايه در گردش بنگاههاي متوسط و کوچک که دچار محدوديت نقدينگي شده و زير ظرفيت خود توليد ميکنند.
4- سرمايهگذاري منابع صندوق بازنشستگي: تشويق و رفع موانع بهکارگيري منابع مالي صندوقهاي بازنشستگي و صندوق توسعه ملي در طرحهاي پربازده بهخصوص در بخشهاي نفت و گاز و پتروشيمي و صنايع با رويکرد صادراتي براي تضمين بازگشت وامهاي ارزي صندوق توسعه به اسعار خارجي.
5- افزايش تعرفه وارداتي: اصلاح تعرفههاي وارداتي بهمنظور حمايت از توليدات داخلي در مقابل رقابت غيرمنصفانه صادرکنندگان خارجي.
6- افزايش نرخ ارز: اجازه به افزايش تدريجي نرخ اسمي ارز متناسب با تورم موجود در کشور براي تشويق صادرات و کنترل واردات با توجه به اينکه هدف سياستگذار پولي براي کمک به تعادل همزمان در بخشهاي داخلي و خارجي بايد حفظ نرخ برابري واقعي و نه اسمي ارز باشد.
برنامه کوتاهمدت رشد اقتصادي در سطح بخشي
1- توسعه صادرات: حمايت از بخشهاي صادراتي بهخصوص به منظور متنوع کردن کالاها و نيز مقاصد صادراتي براي کاهش آسيبپذيري اقتصاد کشور در مقابله با شوکهاي بيروني.
2- حمايت از توريسم: حمايت از توسعه صنعت توريسم و ورود گردشگران به کشور بهخصوص از کشورهاي همسايه به منظور ايجاد اشتغال و تحصيل ارز از طريق صدور خدمات گردشگري و فروش کالاهاي داخلي به بازديدکنندگان از کشور.
3- حملونقل عمومي: کمک به بخش حملونقل و صنايع انرژيبر براي جذب شوک ناشي از افزايش قيمت حاملهاي انرژي از طريق کمک به توسعه حملونقل عمومي و ارتقاي کارآيي انرژي در اين صنايع.
برنامه کوتاهمدت رشد اقتصادي در سطح خرد
1- حمايت از توليديها، اما نه هر حمايتي: حمايت از واحدهاي توليدي که نه به دليل ناکارآيي؛ بلکه به دليل شوکهاي ناشي از تحريمها و افزايش ناگهاني نرخ ارز دچار ضرر و زيان شده و ميتوانند مجددا سودآور شده و کمکهاي بخش عمومي را در مدت زمان قابل قبولي بازپرداخت کنند.
2- چتر حمايتي کمدرآمدها: افزايش حمايت از خانوارهاي با درآمدهاي پايين بهخصوص در مناطق محروم کشور با مجموعهاي از پرداختهاي پولي و کمکهاي غيرپولي.
در خاتمه از آنجا که باثباتسازي اقتصادي و کنترل تورم با نرخ بالا يك گام ضروري براي موفقيت در بازگرداندن رشد اقتصادي و ايجاد فرصتهاي اشتغال مولد است بايد دقت کرد با نرم کردن سياستهاي پولي و سست کردن انضباط مالي قبل از حصول نتيجه اين فرصت تاريخي از دست نرود.
دکتر مهدي عسلي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]
صفحات پیشنهادی
ستاری اعلام کرد تغییر در سیاستهای بنیاد ملی نخبگان به سمت توانمندسازی
ستاری اعلام کردتغییر در سیاستهای بنیاد ملی نخبگان به سمت توانمندسازیمعاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به تغییر در سیاستهای بنیاد ملی نخبگان به سمت توانمندسازی گفت از طریق 12 صندوق مستقر در پارکهای علم و فناوری تا سقف 300 میلیون تومان تسهیلات به اختراعات و طرحها اعطاستاندار مرکزی: روانسازی دستورالعملها از محورهای سیاستهای توسعه اقتصادی است
شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۰ استاندار مرکزی با اشاره به اینکه فرمانداران در توسعه اشتغال در شهرستانها باید پاسخگو باشند خواستار روانسازی و تسهیل در انجام امور اداری شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه مرکزی محمد حسین مقیمی استاندار مرکزی در جلسه کارگروهبرنامهها و سياستهاي شهرداري قم در جهت توانمندسازي و تعالي منابع انساني
۳۰ فروردين ۱۳۹۳ ۱۷ ۱۵ب ظ برنامهها و سياستهاي شهرداري قم در جهت توانمندسازي و تعالي منابع انساني معاون برنامهريزي و توسعه سرمايه انساني شهرداري قم در نخستين همايش همانديشي مديران شهرداري قم در سال جاري ضمن توضيح برنامههاي سال ۱۳۹۳ شهرداري قم محورهاي كلي اين سياستها را تشرضرورت مشارکت مردم در اجرای سیاستهای اصل 44
وزیر اقتصاد تاکید کرد ضرورت مشارکت مردم در اجرای سیاستهای اصل 44 وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه هیات عالی واگذاری با اشاره به همراه شدن سال 93 با سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری درخصوص اقتصاد مقاومتی ابراز امیدواری کرد زمینه ای فراهم شود تا اقدامات خوبی در مسیر تحقق شرایطیک فعال سیاسی: مدیرانی که از سیاستهای دولت تدبیر و امید تخطی نمیکنند، حفظ شوند
شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۸ یک فعال سیاسی اصلاح طلب گفت مدیرانی که با سیاستهای دولت تدبیر و امید پیش میروند باید حفظ شوند ناصر آملی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان با بیان اینکه بخشی از ستاد اصلاح طلبان دکتر روحانی با استاندار خراسان رضکارنی: آمریکا تغییری در سیاستهای خود در قبال ایران نداده است
کارنی آمریکا تغییری در سیاستهای خود در قبال ایران نداده است سخنگوی کاخ سفید در سخنانی بر تداوم سیاستهای آمریکا درباره ایران به رغم مذاکراتهستهای با این کشور تاکید کرد به گزارش نامه نیوز جی کارنی سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به پرسشی مبنی بر امکان تغییر رویکردها در ایران پس ازاظهار نگرانی از روابط بین ایران و روسیه دخالت آشکار در امور داخلی و سیاستهای کشور است
حقیقتپور در گفتگو با باشگاه خبرنگاران اظهار نگرانی از روابط بین ایران و روسیه دخالت آشکار در امور داخلی و سیاستهای کشور است عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت اظهار نگرانی از روابط بین ایران و روسیه دخالت آشکار در امور داخلی و سیاستهای کشور است و ما به هسیاستهای بندر بن سلطان برای ایالات متحده ویرانگر بود
تحلیلگر امریکایی سیاستهای بندر بن سلطان برای ایالات متحده ویرانگر بود نویسنده کتاب تاریخ پنهان صهیونیسم در گفتگو با شیکه پرس تی وی گفت سیاست های بندر بن سلطان رئیس سابق سرویس اطلاعاتی عربستان برای امریکا ویرانگر بود به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران پرس تی ونخستين دوره آموزشی سیاستهای اقتصاد مقاومتی و راهکارهای سازمانی برگزار شد
توسط مرکز آموزش مدیریت دولتی نخستين دوره آموزشی سیاستهای اقتصاد مقاومتی و راهکارهای سازمانی برگزار شد اولین دوره آموزشی آشنایی با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و راهکارهای سازمانی ـ مدیریتی تحقق آن توسط مركز آموزش دولتي برگزار گرديد به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگارانسیاستهای ابلاغی، طب سنتی را در نظام سلامت نهادینه میکند
سیاستهای ابلاغی طب سنتی را در نظام سلامت نهادینه میکند دکتر خدادوست با بیان اینکه سیاستهای ابلاغی طب سنتی را در نظام سلامت نهادینه میکند گفت با اجرای این سیاستها میتوانیم طب سنتی را در کشور احیا کنیم به گزارش نامه نیوز دکتر محمود خدادوست معاون طب سنتی وزارت بهداشت گفتسیاستهای مقام معظم رهبری در نظام سلامت نشان از کارشناسی قوی علمی دارد
رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی سیاستهای مقام معظم رهبری در نظام سلامت نشان از کارشناسی قوی علمی دارد بسیاری از سیاستهای نظام سلامت که از سوی انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی پیگیری شده و یا اجرای آن را آغاز نمودهایم دکتر بهزاد پوپک رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی در گفتگوپشت کردن مسقط به سیاستهای ریاض علیه تهران
پشت کردن مسقط به سیاستهای ریاض علیه تهران کد خبر ۳۹۵۰۸۰ تاریخ انتشار ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸ ۳۶ - 22 April 2014 رسانه آمریکایی بلومبرگ با اشاره به همکاری گازی عمان با ایران نوشت عمان به سیاست های ضد ایرانی عربستان پشت کرده است به گزارش خبرگزاری مهر رسانه آمریکایی بلورگ با درج گزمشاور دبیرانجمن خودروسازان:اظهارات نسنجیده بر ضد صنعت خودرو قابل پیگیری است
مشاور دبیرانجمن خودروسازان اظهارات نسنجیده بر ضد صنعت خودرو قابل پیگیری است اقتصاد > صنعت - مشاور دبیرانجمن خودروسازان با بیان اینکه بسیاری از اظهارنظرات بی پایه از سوی برخی از مسئولان باعث بروز مشکلات متعددی در بازارهای داخلی و خارجی خودروسازان شده است از امکان شکایقوه قضائيه در تحقق سياستهاي كلان اقتصاد مقاومتي نقش پيشگيرانه و مقابلهگرايانه دارد
سراج در مراسم توديع و معارفه بازرس كل استان اردبيل قوه قضائيه در تحقق سياستهاي كلان اقتصاد مقاومتي نقش پيشگيرانه و مقابلهگرايانه دارد رئيس سازمان بازرسي كل كشور در آيين توديع و معارفه بازرس كل استان اردبيل گفت قوه قضائيه در تحقق سياستهاي كلان اقتصاد مقاومتي و شعار سال نقش نظتبیین نقش نظارت در تحقق سیاستهای کلی سلامت
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۸ معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان بازرسی کل کشور در دیدار با وزیر بهداشت نقش نظارت را در تحقیق سیاستهای کلی سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری تشریح کرد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا محمدحسین یعقوبی معاون نظارت و بازرسیاعمال سیاستهای تشویقی برای بازگشت پولهای در دست سرمایهگذاران/مخالفت سیف با طرح
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۱ یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به تصویب کلیات طرح تسهیل تسویه بدهی ارزی واحدهای تولیدی به حساب ذخیره ارزی در جلسه این کمیسیون گفت که در صورت تصویب نهایی این طرح در مجلس سیاست تشویقی برای برگشت پولهای در دست سرمایهگذاران اعمال خواهد شوظایف خود را در زمینه سیاستهای کلی سلامت انجام میدهیم
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۳ رییس قوه قضاییه گفت دستگاه قضایی وظایف خود را در زمینه سیاستهای کلی سلامت که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است انجام میدهد به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا آیتالله صادق آملیلاریجانی در حاشیه مراسم افتتاح کلینیک فوق-
گوناگون
پربازدیدترینها