واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: استاد جامعه شناسی:در شرایط کنونی ، مردم نباید کاری جز ثبت نام گسترده برای یارانه می کردند جامعه > آسیبها - تقی آزاد ارمکی استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در روزنامه آرمان نوشت:
گفته میشود اعتماد به دولت کاهش یافته است. به همین دلیل هم است که مردم با درخواست رئیس دولت و گروههای سیاسی و اجتماعی و رسانه ملی در مورد انصراف توانمندان از ثبتنام دریافت یارانه در مرحله دوم مقاومت کردند و اکثریت مردم ایران از جمله ثبتنامکنندگان طرح و درخواستکنندگان برای دریافت یارانهها بودند.
گفته میشود بیاعتنایی مردم به درخواست دولت به معنی کاهش اعتماد عمومی به دولت است. برای فهم این موضوع بهتر است کمی به عقب برگردیم و ببینیم که کِی همه مردم در ایران با درخواستهای دولت موافقت کردهاند؟
کمتر شرایطی داشتهایم که مردم ایران با دولت در انجام کارها یکسان و همسو بودهاند. همیشه نوعی فاصله و تمایز بین دولت و مردم یا مردم و دولت در عرصههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی وجود داشته است. مردم ایران نه دروغگو هستند، نه ضد دولت و نه خیلی هم مدافع دولت. مانند دیگر مردمان دنیا به فکر زندگی خود و ساماندهی آن هستند.
در عوض دولتها در ایران دچار مشکل شده و از ساحت حمایتی به ساحت کنشگری و تعیین سیاست تبدیل میشوند. به سرعت از یاد میبرند که آمده بودند تا به مردم توجه کنند نه به گروه خود و رقیب. اگر توجه به زندگی مردم محور عمل و سیاست دولتها در ایران میشد بسیاری از سیاستگذاریها و برنامهریزیهای صورت گرفته را شاهد نبودیم. اگر دولت به جای تمرکز بر نیروی تازه به قدرت رسیدهاش به وجه مدنی جامعه توجه میکرد، به سرعت دچار چالش عدم مقبولیت و ناکارآمدی نمیشد.
این اصل قضیه است اما یک نکته اساسی در شرایط امروز (بطور خاص بعد از اجرای طرح مرحله دوم یارانهها) به چشم میخورد و همه اعم از سیاستبازان و اصحاب رسانهها به آن دامن میزنند که ببینید اعتماد به دولت دکتر روحانی کاهش یافتهاست. در این مسیر برخی مدعی شدهاند که دولت روحانی دولتی غیرکارشناسی است و صلاحیت ادامه مسیر را ندارد. این خط و جهتگیری بهواسطه گروه مخالف دولت در ایران طراحی شده و بسیاری از رسانهها و گروههای سیاسی و اجتماعی آن را دنبال میکنند.
حتی رسانههای مدافع دولت هم با رسانههای اصولگرا همصدا شده و از کاهش اعتماد به دولت روحانی در زمان حال سخن میگویند. آیا واقعا این داوری درست است؟ آیا دولت روحانی است که در شرایط تصمیمگیری بزرگ دچار کاهش اعتماد مردمی شده است؟ نه اینطور نیست. یادمان باشد وقتی که مرحله اول اجرای یارانهها شروع شد ما با نوع کنترل تام و تمام روبرو بودیم. اگر انتقادهای آن زمان را ببینیم میتوانیم شاهد باشیم که چه اتفاقی روی داده است.
در زمانی کوتاه با افزایش چندین برابری قیمتها روبرو بودیم. درحالی که در شرایط جدید همه لب به انتقاد گشوده و رسانههای کشور اعم از مدافع و مخالف، سیاست اصولگراها را دنبال میکنند. میگویند دولت ناتوان است در حالی که اساسا دولت در ایران ناتوان بوده و ما توهم توانمندی دولت را داشتهایم. دولت جدید تنها در انجام بسیاری از امور ناتوان نیست بلکه همه دولتها در ایران این وضعیت را داشته و دارند. اما چرا؟ چون کاری و سیاستی و وظایفی را بهعهده میگیرند که خارج از قانون است. در این زمینه وجه مدنی جامعه نادیده گرفته شده است. در این شرایط است که کارشناسان و متخصصان کشور در حوزههای متعدد نادیده گرفته شدهاند و اصل اجرای برنامه بوده و بس. کارشناس و متخصص هم کارمند میشود و از شأن و موقعیت فنی و حرفهای و دانشگاهیاش خارج و مردم هم بیپناه میشوند.
به همین دلیل است که مردم ایران نباید در شرایطی که پیش آمد کاری به جز ثبتنام یارانهها میکردند. ثبتنام یارانهها به واسطه مردم در متن و شرایطی که زیست میکنند بهترین تصمیم و عقلانیترین کار بود و دولت هم در ادامه سیاستهای دولتهای قبلی عمل کرد.
تفاوت این دولت با دولتهای قبلی در عدم در اختیار داشتن ابزارهای کنترلی و نظارتی از یک طرف و حضور غیراخلاقی گروه مخالف در تخریب سیاستها و اهداف و کارگزاران دولت از طرف دیگر است. اگر این دو به گونهای دیگر بود، حتی اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها جور دیگری بود و جار و جنجال برپا نمیشد و امروز به جای داوری و نقد برنامهها، شاهد جار و جنجال برای ناکارآمد بودن فقط این دولت نبودیم و در کنه و حاشیه هم تجلیل از دولت احمدینژاد! بدین لحاظ است که باید به مساله کاهش اعتماد دولت در ایران بهگونهای دیگر نگاه کرد. اساس طرح این مساله در دست و سیاست گروه رقیب است و بس.
17302
یکشنبه 7 اردیبهشت 1393 - 06:30:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]