واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سفر کاروان تدبیر و امید، بهانه ای برای ارزیابی فرصت ها و نیازهای سرزمین آفتاب زاهدان - ایرنا - دو روز حضور کاروان تدبیر و امید در سیستان و بلوچستان کافی بود تا دولتمردان در همین زمان کوتاه نیز با مشکلات و نیازهای مردمان سیستان و بلوچستان از نزدیک و بیش از پیش آشنا شوند.
مشکلات و نیازهایی که بدون شک دولت به تنهایی قادر به حل آنها نیست و مشارکت مردم این استان برای رفع آنها نه ضروری بلکه واجب است.
نیازها و مشکلات سیستان و بلوچستان که در کنار برخی عوامل طبیعی و جغرافیایی محصول کم توجهی و فقدان برنامه ریزی مناسب در دوره های گذشته نیز بوده است، آنقدری هستند که دولت تدبیر و امید کار سختی برای برطرف کردن آنها پیش رو داشته باشد.
دولتمردان از جمله رییس جمهوری در این سفر چندبار تاکید کردند که در این دولت خبری از وعده های محقق نشدنی نیست و باید به هرآنچه که به مردم قول داد، عمل کرد.
تصمیم به اجرای 99 طرح به عنوان پروژه هایی که نیازهای واقعی سیستان و بلوچستان هستند و می توان آنها را اجرا ساخت را می توان دستاورد سفر دولت تدبیر و امید برای مردمان این استان نامید.
طرح هایی شامل پروژه های گازرسانی، عمرانی و زیرساختی، راه و معدن، انرژی و نیروگاه، بهداشت و درمان، کشاورزی و فرهنگی که اجرای آنها می تواند رشد و توسعه را به سیستان و بلوچستان هدیه ببخشد.
با این وجود مردمان سیستان و بلوچستان بویژه جوانان مطالبات و انتظارات دیگری را نیز دارند که البته انجام همه آنها وظیفه دولت نیست اما می توان با حمایت، سیاستگزاری و برنامه ریزی بخش زیادی از آنها را مرتفع ساخت.
** پهناورترین استان ایران بدون حتی یک سینما
بیکاری، گرانی، کمبود امکانات بهداشتی و درمانی، آموزشی و کم آبی از جمله مشکلات مهم سیستان و بلوچستان را تشکیل می دهند که دغدغه و ذهن مردمان این استان را به خود درگیر ساخته است، در کنار این ها باید کمبود مراکز تفریحی و فرهنگی را هم افزود.
سیستان و بلوچستان در حالی عنوان پهناورترین استان کشور را با خود یدک می کشد که حتی از داشتن یک سینما محروم است.
توسعه فضاهای سبز نیز از دیگر خواسته های شهروندان سیستان و بلوچستان است و می تواند تا حدودی از محرومیت چهره شهرها در این استان پهناور بکاهد.
**مدارس کپری، انعکاسی از محرومیت ها
چوب و برگ نخل ها، این همه مصالح به کار رفته در مدارس کپری سیستان و بلوچستان است، جایی برای انعکاس محرومیت ها.
ساخت مدارس در نقاطی که نیازمند جدی به مدرسه هستند را نیز نباید فراموش کرد، شایسته نیست که پس از گذشت سه دهه از عمر نظام جمهوری اسلامی دانش آموزان نقطه ای از این مرز و بوم در مدارس کپری و بدور از ابتدایی ترین امکانات تحصیل کنند و بدخواهان نیز با بزرگ نمایی این محرومیت ها آنها را محصول ناکارآمدی بدانند.
** حق آبه هیرمند، شاهرگ حیات سیستان
معیشت و حیات خیلی از مردمان این استان وابسته به کشاورزی است، کشاورزی هم وابسته آب است، آبی که بودنش حیات است و نبودش ممات، جلای وطن تصمیم سختی است، اما اگر آبی و حیاتی نباشد و خشکسالی امان را ببرد، باید چه کرد؟
حیات بسیاری از کشاورزان سیستان به حق آبه رود هیرمند وابسته است، آبی که اگر باشد معیشت هم هست، زندگی هم هست اما نباشد هیچکدام هم نیست.
به گفته مسوولان و مردم اجرای کنوانسیون 1351 میان ایران و افغانستان که در آن حق آبه دو کشور از هیرمند تعیین شده است از سوی کشور همسایه بدرستی اجرا نشده است تا باعث ایجاد مشکلات زیادی برای کشاورزان سیستانی شود.
اقدامات دیپلماتیک فعال برای پایبند کردن افغانستان به دادن این حق آبه ضروری است.
تزانزیت کالا جایگزین مواد مخدر
اگر تعارف نداشته باشیم خیلی ها وقتی نام سیستان و بلوچستان را می شنوند ذهن شان به سمت قاچاقچیان مواد افیونی می رود، کسانی که امنیت دیار هامون و تفتان را تحت تاثیر فعالیت کثیف و نامشروع خود قرار داده اند و با وجود تلاش های مستمر و فداکارانه مرزبانان و دیگر نیروهای مسلح احساس ناامنی را به مردمان این استان هدیه داده اند.
تجارت پرسودی که به بهای نا امن کردن یک استان و اعتیاد جوانان دنبال می شود و در این راه سردستگان این تجارت کثیف با سوء استفاده از فقر مالی برخی خانواده ها آنان را با خود برای این کار همسو می کنند.
ایجاد مناطق آزاد، بازارچه های مرزی و سازوکاری مناسب برای تجارت مرزنشینان و تشدید کنترل مرزها که از خواسته های مردمان سیستان و بلوچستان است می تواند مرزهای این دیار را از تهدید به فرصت تبدیل کند.
این کار علاوه بر تامین معیشت مرزنشینان می تواند امنیت بیشتری را در شرق کشور تامین و احساس ناامنی برای مردمان این نقطه از میهن سرافرازمان را که مساله ساز شده است، از بین ببرد.
** بانوان سرزمین نخل و آفتاب، کوهی از نیازها
از مطالبات بانوان به عنوان نیمی از جمعیت این استان نیز نمی توان به سادگی گذر کرد، مشکلات و کمبودهای بانوان در حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی که موجب شده تا این قشر طعم محرومیت را بیشتر بچشند.
وجود تعصبات نابه جا و غلط که موجب خانه نشینی اجباری و حضور کمرنگ بانوان در عرصه های اجتماعی شده و فرصت بهره گیری از استعداد و توانمندی های خدادادی را از آنها گرفته را باید یکی از دردآورترین و تلخ ترین این مشکلات دانست.
پهناورترین استان ایران هنوز یک بوستان بانوان ندارد تا در جایی که به خاطر بعضی تعصبات مذهبی افراطی زنان و دختران محکوم به خانه نشینی می شوند.
نیاز به آموزش، بهداشت و تفریح در کنار حق انتخاب شاید از بدیهی ترین حقوق انسان ها در جامعه امروزی باشد اما خیلی از زنان سیستان و بلوچستان از این حق ها محروم و برای گرفتن آنها با مشکلات و مخاطرات زیادی روبرو هستند.
برای حل این مشکلات باید همتی بلند داشت و یک نهضت و کار فرهنگی بزرگ براه انداخت.
سیستان و بلوچستان را باید معدن فرصت ها نامید، فرصت هایی که اگر اراده و همت لازم برای استفاده از آن باشد این استان می تواند به یکی از توسعه یافته ترین نقاط میهن اسلامی تبدیل شود و در همسایگی دو کشور بی ثبات و ناامن پاکستان و افغانستان به امنیتی مثال زدنی دست پیدا کند.
دولت تدبیر و امید که بار سنگینی را برای حل مشکلات کشور و برآورده ساختن مطالبات و نیازهای مردم بویژه در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم پیش رو دارد، بدون شک در پی استفاده از این فرصت ها و رفع تهدیدها از سرزمین نخل و آفتاب است، دولتی که وعده نشدنی نمی دهد اما می کوشد کارهایی که تاکنون انجام نشده اند را انجام دهد.
از: رضا اولادی
7392/2729
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]