واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رییس انجمن غارشناسی ایران/ حفر تونل در غار قلایچی بوکان آسیب جدی به این اثر طبیعی وارد می کند مهاباد - ایرنا - رییس انجمن غارشناسی ایران گفت: حفر تونل در غار قلایچی بوکان آسیب جدی به این اثر طبیعی کشور که هزاران سال قدمت دارد وارد می کند.
ˈ جواد نظام دوست ˈ ، چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مورد حفاری های اخیر در محوطه غار قلایچی بوکان اظهار کرد: طبق تحقیقاتی که انجمن غارشناسی انجام داده حفر این تونل می تواند آسیب های جدی به محوطه طبیعی این غار وارد سازد.
اخیرا فردی با استفاده از ماشین آلات سنگین اقدام به حفاری و تخریب محوطه اطراف این غار به منظور تغییر وضعیت آن برای استفاده گردشگری کرده است.
وی گفت: ایجاد یک مسیر و دهانه جدید برای این غار از نظر رطوبت و آب موجود در آن، حیات این غار را مورد تهدید جدی قرار می دهد چرا که این غار دارای سفره آب زیر زمینی غنی است که حفر تونل در زیر این غار سبب تغییر اکوسیستم و به تبع آن خشک شدن این سفره آب زیرزمینی می شود.
نظام دوست اظهار کرد: شرایط این غار به گونه ای است که افراد عادی نمی توانند به راحتی به آن وارد شوند از این رو سرمایه گذاری که قصد دارد این غار را تبدیل به جاذبه گردشگری کند وارد عمل شده و اقدام به حفاری در این منطقه کرده است.
وی گفت: با توجه به آنکه بررسی تغییر کاربری غارهای کشور در کار گروه غارشناسی کشور مورد بررسی قرار می گیرد، طرح ارائه شده از سوی سرمایه گذار غار قلایچی که قصد دارد با حفر تونل به داخل غار، دسترسی به آن را تسهیل کند به دلیل تغییراتی که در اکوسیستم محیط زیست این منطقه بوجود می آورد تاکنون رد شده است.
عضو کار گروه غار شناسی کشور ادامه داد: حفاری های خودسرانه و بدون مطالعه می تواند علاوه بر وارد ساختن خسارت های جبران ناپذیر در این غار موجب ریزش برخی از قسمت های آن نیز شود.
نظام دوست افزود: متاسفانه این بهره بردار در ایام تعطیلات نوروز از این فرصت استفاده کرده و اقدام به حفر 40 تا 50 متر از دامنه کوهی کرده است که این غار در آن واقع شده است.
دبیر کار گروه غارشناسی ایران نیز در زمینه تخریب این غار گفت: غار قلایچی یکی از قدیمی ترین غارهای کشور و از جمله غارهایی است که دارای زیباترین قندیل های موجود در ایران است.
ایمان هادی با بیان آنکه تلاش می شود که این غار به عنوان یک اثر طبیعی و ملی معرفی و به ثبت برسد اظهار کرد: حضور گردشگر در این غار به عنوان یک جاذبه گردشگری می تواند به محوطه این غار آسیب رسانده و آنرا از حالت طبیعی بودنش خارج سازد.
وی گفت: با همکاری اداره حفاظت محیط زیست بوکان عملیات حفاری در این غاز متوقف شده و تلاش شده است تا با رایزنی های لازم با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از تخریب آن جلوگیری شود.
هادی در مورد تبدیل شدن این غار به یک منطقه و جاذبه گردشگری افزود: هر نوع تصمیم گیری در این مورد نیازمند انجام بررسی و کار کارشناسی و تخصصی است.
غار قلایچی در فاصله 9 کیلومتری شمال شرقی شهر بوکان و در مجاورت محوطه باستانی تپه قلایچی یکی از مراکز تمدن مانایی ها قرار گرفته که از جمله غارهای طبیعی ایران به شمار می رود که با وجود داشتن دهانه بزرگی به قطر 8 متر تا سال 1381 کشف نشده بود.
در مرحله نخست شناسایی این غار در سال 84 جمعی از کوهنوردان بوکانی به همراه زنده یاد ˈ مقبل هنرپژوه ˈ کوهنورد ملی پوش بوکانی نقشه برداری از یکصد متر آن انجام شد.
7510/584/581/ 1495
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]