واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
انتخابات مصر؛ نمایش ثبات دیکتاتوری یا گذار دموکراتیک
رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری مصر با پایان مهلت ثبتنام که برای روز 20 آوریل تعیین شده بود، کلید خورد.
به گزارش نامه نیوز به نقل از شرق: تنها دو نامزد اصلی «عبدالفتاح السیسی» فرمانده ارتش و رییس دولت موقت- که برای حضور در این رقابت استعفا داده است- و «حمدین صباحی» سیاستمدار سرشناس سکولار و چپگرا که توانستند حدنصاب امضای مردمی برای ثبتنام را فراهم کنند، در این رقابت انتخاباتی به مصاف هم خواهند رفت.
کمیسیون برگزاری انتخابات قبلا حدنصاب 25هزار امضای مردمی را شرط پذیرش شرکت کاندیدا اعلام کرده بود که بنا بر اعلان این کمیسیون، السیسی با امضای 200هزار و صباحی با 30هزار موفق به عبور از این سد اولیه جهت شرکت در رقابت شدند. در وضعیت موجود همین اختلاف بیش از ششبرابری حامیان السیسی نسبت به حامیان صباحی در جمعآوری امضای درخواست بهخوبی نشان میدهد در صورت عدم تغییر شرایط، نتیجه این انتخابات از قبل میتواند قابل پیشبینی باشد. آنچه هماکنون نقش تعیینکننده در جایگاه مردمی هر دو کاندیدای ریاستجمهوری مصر دارد، بیشتر معطوف به عدم موفقیت روند دوران گذار این کشور در فردای سرنگونی رژیم «حسنی مبارک» دیکتاتور این کشور و نقشی است که السیسی در جریان سرنگونی دولت اسلامگرای «محمد مرسی» و مشت آهنین ارتش برای حفظ ثبات سرزمین نیل بازی میکند.
در جامعه سهقطبی مصر که حامیان نظامیان و رژیم دوران گذشته مبارک از یکسو در تقابل با اسلامگرایان حامی «اخوانالمسلمین» قرار دارند و از سوی دیگر در تضاد با انقلابیون «میدان التحریر» که هماینک حمدین صباحی آنان را نمایندگی میکند، در صورت برگزاری یک رقابت سالم و عادلانه اما بسیاری از معادلات موجود میتواند تغییر کند.
هر چند هماکنون تمامی امکانات اقتصادی، امنیتی، دولتی، تشکیلاتی و تبلیغاتی در خدمت السیسی قرار دارد و رقیب وی فاقد حداقلهای امکانات جهت این هماوردی تلقی میشود، اما بسیاری از عوامل دخیل در انتخابات در صورت موفقیت کمپین صباحی برای ارایه یک چهره آلترناتیوی و حامی «آشتی ملی» از وی میتواند شرایط را تا حدودی دگرگون کند.
بدون تردید السیسی و حامیان وی تمام سعی خود را میکنند تا نگاه رایدهندگان را به نقش تعیینکننده وی در سرنگونی رژیم اسلامگرای مرسی و همچنین جایگاه او را در ایجاد ثبات و امنیت در وضعیتی که کشور مصر دچار آشوب و تروریسم است، جلب کنند. در چنین شرایطی رقیب دموکرات وی میتواند با برجستهکردن آرمانهای انقلاب ضددیکتاتوری، مبارزه با فقر گسترده و بازگرداندن ثبات از راه برنامه آشتی ملی در چارچوب تغییرات ساختاری، یک رقابت حساس و غیرقابل پیشبینی را رقم بزند. این واقعیت را نباید فراموش کرد که هر چند گروه اخوانالمسلمین به احتمال زیاد این انتخابات را تحریم میکند، اما طبق معمول جوامع شرقی بخشی از بدنه این جنبش به دلیل تنفر از السیسی با شرکت در انتخابات علیه وی وارد عمل میشوند.
چنانچه حمدین صباحی بتواند بدون اینکه در جایگاه ائتلاف با اسلامگرایان قرار گیرد یک گفتمان آشتی ملی و حمایت از حقوق سلبشده و دموکراتیک اجتماعی به خصوص در مورد بدنه اعتراضی جامعه مصر را نمایندگی کند، قادر به جلب یک بخش از آرای بدنه سنتی و مذهبی هماینک محذوف جامعه، خواهد بود.
در یک رقابت دوقطبی کسی پیروز میدان خواهد بود که بتواند برنامه آلترناتیوی خود را بر اساس حساسیتها و مطالبات بخش عمده جامعه هدف به کارزار رقابت انتخاباتی تحمیل کند. به همین دلیل در موقعیتی که کمپین انتخاباتی السیسی حول دو موضوع اصلی نقش وی در سرنگونی رژیم ناکارآمد اسلامگرایان اخوانی و حفظ ثبات مصر در وضعیت«سلبی» متمرکز خواهد کرد، چنانچه رقیب وی بتواند برنامه حول ثبات سیاسی– اجتماعی کشور در چارچوب دموکراتیزاسیون و عدالت اجتماعی در وضعیت «ایجابی» ارایه دهد، توازن کنونی قدرت تا حدود زیادی دستخوش تغییر خواهد شد.
اینکه انتخابات ریاستجمهوری مصر طی روزهای 26 و 27 ماه می تنها با دو کاندیدای رقیب انجام میگیرد، یک شانس بزرگ برای حمدین صباحی است که به جهت عدم پراکندگی آرا بهدلیل کثرت کاندیدا، از همان ابتدا با در «متن» قرارگرفتن بتواند بسیاری از آرای مردد و اعتراضی را در دوسوی جنبش سکولار و سرکوبشدگان اسلامگرا در سبد رای خود جمع کند.
با توجه به شرایط کنونی مصر از هماکنون نباید السیسی را فاتح بدون چونوچرای انتخابات ریاستجمهوری این کشور دانست و بسیاری از رخدادهای چند هفته آتی تا روز برگزاری انتخابات به فعلیتبخشیدن عواملی بستگی خواهد داشت که به صورت عینی و ذهنی در زیر پوسته اجتماعی مصر نهفته است.
از طرف دیگر انتخابات مصر و فرجام نهایی آن نشان میدهد وضعیت جهان عرب در فردای «بهارعربی» در چه مرحله از پروسه تحولات سیاسی – اجتماعی قرار دارد و زمان سخنگفتن از دوران «خزانعربی» فرا رسیده است یا اینکه هنوز این دورانگذار به حیات و روند طبیعی هر چند به صورت بطئی و متشتت خود ادامه میدهد. مصر بدون شک کشور خط مقدم جبهه عربی در جهان معاصر است و به همین دلیل نباید از تاثیر قدرتهای منطقه و ارتجاع عربی برای سدکردن روند دموکراتیزاسیون آن غافل بود که این عامل یکی از نقاط قوت السیسی و ضعف رقیب وی حمدین صباحی خواهد بود.
1393/2/3
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]