واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
به مناسبت سالروز آزادسازی بازی دراز؛ سالروز عملیات مشترک ارتش و سپاه در منطقه بازی دراز شهرری - ایرنا - دوم اردیبهشت سالروز آغاز عملیات مشترک ارتش و سپاه برای آزادسازی ارتفاعات بازی دراز و تسلط بر مواضع دشمن در منطقه سرپل ذهاب و قصرشیرین در غرب کشور بود.
دوم اردیبهشت سالروز آغاز عملیات بازی دراز در سال 60 است که تا 10 اردیبهشت ادامه داشت، این عملیات برای آزادسازی ارتفاعات بازی دراز و تسلط بر مواضع دشمن در منطقه سرپل ذهاب و قصرشیرین و با استعداد دو گردان سپاه و دو گردان ارتش اجرا شد.
بازی دراز با قله های بلند و شیب های تند و بریدگی های ممتد از اهمیت ویژه ای در منطقه مرزی استان کرمانشاه برخوردار است، رشادت های رزمندگان اسلام از جمله شهید خلبان شیرودی در این عملیات باعث شد تا شهید والامقام بهشتی جمله معروف ˈعرفان واقعی خانقاهش بازی دراز است ˈ و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس بازی دراز را خانقاه عشق و عرفان و یادگار شیرودی قهرمان بنامند، بیان کند.
عملیات بازی دراز در دومین روز از اردیبهشت سال 1360 در غرب سرپل ذهاب آغاز شد، جبهه غرب به دلیل طبیعت کوهستانی که دارد ماهیت جنگ در آن متفاوت است در این جبهه (ایلام و کرمانشاه) عراقی ها توانستند با تصرف شهرها و ارتفاعات مرزی ایران یک کمربند دفاعی در برابر دشت بی دفاع بغداد تشکیل دهند.
ارتفاعات بازی دراز در غرب شهر سرپل ذهاب مهمترین ارتفاعی بود که دشمن در جبهه غرب در اختیار داشت زیرا از یک سو بر دشت و شهر سرپل ذهاب و پادگان ابوذر (مهمترین پادگان مرزی جبهه غرب) و راه های ارتباطی آن مسلط شود و از سوی دیگر یک مانع طبیعی عالی برای دفاع عراق از شهرهای قصرشیرین و خانقین بود.
ارتفاعات مذکور به مثابه عرصه بزرگی درون مثلث قصرشیرین - گیلانغرب و سرپل ذهاب واقع شده و بر منطقه تسلط کامل دارد دشمن در روزهای آغازین جنگ از بازی دراز برای دیده بانی استفاده می کرد اما ویژگی های این ارتفاعات موجب شد با فعالیت های مهندسی روی آن، جاده سازی شود و یگان های عراق در آنجا مستقر شده و ضمن افزایش سلطه بر قصرشیرین، سرپل ذهاب را نیز زیر دید خود بگیرند.
به همین دلایل بود که نبردهای سختی برای آزادسازی این ارتفاعات در گرفت که عملیات بازی دراز یکی از مهمترین آنهاست.
در این عملیات که یکی از اولین تجربه های بزرگ همکاری مشترک سپاه و ارتش در سایه بی اعتمادی روز افزون به شخص بنی صدر بود، نیروهای عمل کننده از شمال و جنوب دشت ذهاب به ارتفاعات بازی دراز یورش بردند، واکنش ارتش عراق برای حفظ ارتفاعات منجر به یک نبرد شدید چند روزه شد ولی عاقبت نیروهای ایران موفق به آزادسازی قله های جنوبی ارتفاعات شدند، اما قله های شمالی همچنان در دست دشمن باقی ماند.
عدم آزاد سازی بخش شمالی بازی دراز باعث شد تا نیروهای ایران برای کاهش تلفات از بخشی از غرب دشت ذهاب عقب نشینی کنند، گرفتن این امتیاز مهم از نیروهای عراقی، پس از سه ماه کار نیروهای شناسایی سپاه پاسداران، قرارگاه مقدم غرب سپاه پاسداران و ارتش، نخستین عملیات نیمه گسترده ای را در منطقه طرح ریزی کردند که با نام عملیات ˈبازی درازˈ در تاریخ دوم اردیبهشت سال 60 آغاز شد و پس از هشت روز نیروهای ایرانی و عراقی بارها به تک و پاتک متقابل پرداختند.
دشمن با استفاده از پشتیبانی هوایی یگان های خود را حمایت می کرد اما رزمندگان از جاده و حمایت هوایی کافی و پشتیبانی آتش محروم بودند در نتیجه نتوانستند روی تمام هدف ها مستقر شوند، با وجود این، از بین قله های منطقه، سه قله را تثبیت کردند و تنها در تثبیت قله 1150 و یکی از قله های 1100 ناکام ماندند.
در این عملیات 54 دستگاه تانک و نفربر، سه فروند هواپیما، دو فروند بالگرد، دو دستگاه ادوات مهندسی از تجهیزات دشمن منهدم شد و 12 دستگاه تانک و نفربر، پنج دستگاه ادوات مهندسی به عنوان غنیمت جنگی به دست رزمندگان دلاور مرد کشورمان افتاد، ضمن اینکه یک هزار و 500 نفر از نیروهای دشمن بعثی در این عملیات کشته و زخمی شده و 700 نفر از نیروهای متخاصم بعث نیز به اسارت در آمدند.
عملیات بازی دراز همیشه یاد و خاطره خلبان شهید علی اکبر شیرودی را در یادها زنده می سازد، چرا که این شهید والا مقام در این عملیات به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
همه ساله در سالروز عملیات ˈبازی درازˈ جمع کثیری از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس، کاروان های راهیان نور، بسیجیان سراسر کشور و مردم شهید پرور میهن اسلامی با صعود به ارتفاعات این منطقه یاد و خاطره دلاور مردی های رزمندگان و شهدای این عملیات را گرامی می دارند.
به همین مناسبت در روز جمعه ششم اردیبهشت برنامه صعود سراسری 15 هزار بسیجی تحت عنوان کاروان های راهیان نور از سراسر کشور به منطقه بازی دراز انجام می پذیرد.
687/ 1417/ 699
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
02/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]