تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):در پاسخ به كسى كه عرض كرد: من در عمل ناتوانم و نماز و روزه كم به جا مى آورم اما ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830919194




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

موسسات اعتباري غيرمجاز و چالش‌هاي بانک‌مرکزي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۰:۵۴ق.ظ)
دنياي اقتصاد: موسسات اعتباري غيرمجاز و چالش‌هاي بانک‌مرکزي
به گزارش خبرگزاري موج، دنياي اقتصاد نوشت: براساس قانون پولي و بانکي سال 1351 ايجاد بانک‌ها و موسسات اعتباري بايد با مجوز بانک‌مرکزي ايران باشد. اين قانون هنوز هم معتبر است و تاسيس همه بانک‌ها و موسسات اعتباري بايد طبق ضوابط و مجوزهاي قانوني از طرف بانک‌مرکزي صورت گيرد. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي کليه بانک‌هاي «خصوصي»، «ملي» اعلام و سپس در يکديگر ادغام شدند و تعداد بانک‌ها به چهار بانک تخصصي و پنج بانک تجاري کاهش يافت. بعدها بانک توسعه صادرات هم تاسيس شد و تعداد بانک‌ها به 10 بانک رسيد. در سال 1378 مجوز تاسيس موسسات اعتباري خصوصي و در سال 1380 مجوز تاسيس بانک‌هاي خصوصي داده شد. در نتيجه تعداد بانک‌ها افزايش پيدا کرد و به 17 بانک رسيد. متاسفانه عده‌اي از خلأ قانوني در رابطه با تاسيس موسسات اعتباري استفاده کردند و مجوز تاسيس صندوق‌هاي قرض‌الحسنه را از وزارت کشور دريافت کردند که تعداد آنها تا 1000 صندوق نيز برآورد مي‌شود. برخي از اين صندوق‌ها اقدام به ايجاد شعبه و توسعه فعاليت خود در سراسر کشور کردند.
عده‌اي ديگر از طريق وزارت تعاون اقدام به اخذ مجوز موسسه اعتباري تعاوني کرده و عملا فعاليت بانکي گسترده‌اي را در سراسر کشور آغاز کردند که نه تنها به اعضاي تعاوني، بلکه به همه مردم خدمات ارائه مي‌کردند و اين فعاليت‌ها با نظارت بانک‌مرکزي نبود. اين نوع موسسات چون خود را تابع بانک‌مرکزي نمي‌دانستند عملا مقررات و ضوابط بانک‌مرکزي را در مورد سپرده قانوني، نرخ سود سپرده‌ها و تسهيلات، مقررات بانکي، نسبت‌هاي تسهيلات، سرمايه و ... رعايت نمي‌کردند و به عبارت ديگر، بدون رعايت ضوابط قانوني و مقرراتي بانک‌ها، کارهاي بانکي را انجام مي‌دادند.
برخي از آنها در سال‌هاي گذشته دچار مشکلات عديده‌اي شدند که منجر به اعتراض و نگراني مردم در مورد سپرده‌هايشان شد و اين در حالي بود که بانک‌مرکزي نمي‌توانست هيچ‌گونه حمايت قانوني را انجام دهد. وابستگي تعدادي از اين موسسات به برخي نهادها و موسسات عملا امکان نظارت بانک‌مرکزي را غيرممکن ساخت. آزادي بي‌حـد و حساب آنها در جمع‌آوري سپرده‌ها و دادن تسهيلات با نرخ‌هاي سرسام‌آور (به‌رغم اينکه برخي خود را موسسه قرض‌الحسنه مي‌دانستند)، بانک‌مرکزي را بر آن داشت که اقدام به سامان‌دهي و نظارت بر آنها کند. با توجه به قانون مصوب مجلس شوراي اسلامي در سال 1384، مجوز تاســيس هرگونه موسسه اعتباري و مالي توسط بانک‌مرکزي بايد صـادر شود و هيچ سازمــان و وزارتخانه‌اي حق دادن مجوز در اين رابطه را ندارد.
تعدادي از اين موسسات اقدام به گرفتن مجوز براي ادامه فعاليت خود به صورت «موسسه اعتباري» يا «بانک» از بانک‌مرکزي کردند و ملزم شدند که ضوابط بانک‌مرکزي را رعايت کنند وتعدادي از آنها متعهد شدند که در يکديگر ادغام شوند و به عنوان موسسه اعتباري تحت نظارت بانک‌مرکزي درآيند. متاسفانه به‌رغم اين تعهد، اين موسسات هنوز ضوابط بانک‌مرکزي را در مورد مقررات بانکي و اعتباري به‌طور کامل رعايت نمي‌کنند و در نتيجه از اعتماد مردم به خود که ناشي از اعلام اين موضوع است که تحت نظارت بانک‌مرکزي هستند، سوء‌استفاده مي‌کنند و براي جذب سپــرده مردم نرخ‌هاي سپرده‌هاي خود را به شدت افزايش داده‌اند و وارد رقابت شديد و ناعادلانه‌اي با بانک‌هاي رسمي مي‌شوند. اين امر بانک‌ها را مجبور کرد که نرخ‌هاي سپرده را براي جذب نقدينگي افزايش دهند. اين رقابت غيرمنطقي و غيرمنصفانه بانک‌مرکزي را بر آن داشت که اعلام کند اين موسسات حق ندارند از اعتبار بانک‌مرکزي سوء‌استفاده کنند و از عنوان «تحت‌نظارت بانک‌مرکزي» در تبليغات خود در رسانه‌ها استفاده کنند.
اين اقدام بانک‌مرکزي هر چند با تاخير انجام شد، ولي اقدام درست و صحيحي بود؛ هر چند کافي نيست. بانک‌مرکزي بايد با قاطعيت بيشتر با موسسات متخلف برخورد کند و اجازه ندهد برخلاف مقررات و قوانين پولي و بانکي کشور عمل کنند. مسلما خطرات تخلف از مقررات پولي و بانکي کشور بر مسوولان روشن است. اين مساله با توجه به شرايط حساس سياسي و اقتصادي کشور در اين برهه زماني خطر ورشکستگي، عدم ايفاي تعهدات مالي و در نتيجه بحران اجتماعي – اقتصادي را در بر دارد. اين خطر جدي است و در شرايط بحران اقتصادي سال‌هاي گذشته در اروپا و آمريکا، بانک‌هاي مرکزي را مجبور کرد براي حمايت از سپرده‌گذاران ميلياردها دلار را جهت نجات موسسات مالي در معرض ورشکستگي از جيب ماليات‌دهندگان صرف کنند.
در ايران هرچند به علت کوچک بودن حجم فعاليت‌هاي بانکي اين موسسات، امکان بحران به صورت وسيع وجود ندارد؛ ولي با توجه به زنجيره‌اي بودن بحران‌هاي مالي، مقامات بانک‌مرکزي بايد با هوشياري بيشتري فعاليت‌هاي اين موسسات را تحت‌نظارت و کنترل قرار دهند و موسسات غيرمجاز را تعطيل و از ايجاد هرج و مرج در فعاليت‌هاي بانکي و مالي که در کليه کشورها بايد با نظارت مقامات رسمي کشور انجام شود جلوگيري کنند. در شرايط فعلي بانک‌مرکزي با استفاده از ابزارهاي قانوني بايد اقداماتي را در جهت ادغام اين موسسات اعتباري و تعطيلي برخي انجام دهد و مردم را از عواقب سپرده‌گذاري در چنين موسساتي آگاه کند. در شرايط کنوني اين موسسات اقدام به افزايش شديد نرخ سود سپرده‌هاي خود و تبليغات گسترده براي جذب نقدينگي کرده که اين امر در آينده به ايجاد بحران‌هاي شديد پولي و بانکي منجر خواهد شد. البته نظارت و کنترل بانک‌مرکزي نبايد منجر به اقداماتي در جهت محدود شدن فعاليت موسسات اعتباري رسمي و تحت‌نظارت بانک‌مرکزي شود که در اين صورت بحران شديدتر و منجر به امتياز بيشتر براي موسسات غيرمجاز مي‌شود.
دکتر احمد مجتهد













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن