واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: روایت کمالوندی از پیشرفت سانتریفیوژهای ایرانی
کد خبر: ۳۹۴۷۵۳
تاریخ انتشار: ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۹ - 21 April 2014
سخنگوی سازمان انرژی اتمی: اکنون سانتریفیوژهایی با توان و ظرفیت تولید ۲۰ برابر نسل قبل در اختیار داریم و در بلندمدت به سمت استفاده از چنین سانتریفیوژهایی خواهیم رفت.
به گزارش واحد مرکزی خبر، بهروز کمالوندی در جمع دانشجویان دانشکده ادبیات، الهیات و زبان های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی افزود: اکنون متوسط سن دانشمندان ما بین 20 تا 30 سال است که این دستاورد سرمایهگذاریهای پس از انقلاب اسلامی است.
وی گفت: ایران با بهره مندی از شاخص های مختلف به یکی از کشورهای قدرتمند و اثرگذار در عرصه بین المللی تبدیل شده است که مطلوب عده ای از قدرت های جهانی نیست به این علت درصدد جلوگیری از پیشرفت یا کاهش قدرت ما هستند و ما را با چالش مواجه می کنند.
کمالوندی، ایدئولوژی و قدرت نرم برای تأثیرگذاری در محیط پیرامونی و ظرفیت های اقتصادی، فناوری و موقعیت جغرافیایی را از مهمترین شاخص های اصلی قدرت ایران برشمرد.
وی با تأکید بر لزوم بالفعل شدن ظرفیت های بالای علمی و فناوری کشور افزود: ایران اکنون دارای شانزدهمین اقتصاد بزرگ دنیاست که با بهره مندی از ظرفیت ها می تواند در رده دهمین اقتصاد برتر دنیا قرار گیرد.
کمالوندی گفت: برای اینکه از این ظرفیت ها استفاده کنیم و در جایگاه شایسته قرار بگیریم باید حصارهایی را که اطرافمان کشیده اند کنار بزنیم و با ایجاد ارتباط با کشورهای دیگر، ظرفیت های خود را بالفعل کنیم به همین علت به مذاکرات هسته ای نیاز داشتیم.
معاون راهبردی سازمان انرژی اتمی در ادامه به پرسش های دانشجویان پاسخ داد.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا طبق توافقنامه ژنو منحصر به استفاده از سانتریفیوژهای نسل یک شده ایم گفت: اولا این توافقنامه نیست بلکه برنامه اقدام مشترک است که از نظر حقوقی با توافقنامه تفاوت دارد.
کمالوندی افزود: طبق این برنامه که ترتیباتی دارد، دو طرف در قبال یکدیگر تعهداتی دارند که طبق آن هر جا طرف مقابل به تعهداتش عمل نکند ما نیز الزامی به عمل کردن به تعهداتمان نخواهیم داشت، ضمن اینکه در هیچ بخش از برنامه اقدام مشترک چنین مطلبی درج نشده است که ما فقط به استفاده از سانتریفیوژهای نسل یک محدود شده باشیم.
وی در ادامه گفت: اکنون هم که تصمیم بگیریم سانتریفیوژ نسل جدید نصب کنیم، نخستین اقدام ما در این زمینه 8 تا 9 ماه بعد به نتیجه می رسد زیرا نمی توان از میان آبشارها یک سانتریفیوژ نسل یک یا دو را با نسل های سه یا چهار جایگزین کرد زیرا آبشارها سری هستند و باید با هم باشند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: پس وقتی در افق برنامه 6 ماهه خود چنین قصدی نداشته ایم امتیازی به طرف مقابل نداده ایم البته آنان نیز می دانند اما درصدد القای این مطلب در فضای داخلی خود هستند که ما را در حد کنونی متوقف کرده اند.
کمالوندی همچنین گفت: در روند فعالیت های سه، چهار سال گذشته، 20 هزار سانتریفیوژ داشتیم که فقط 9000 دستگاه فعال بود و بنا بر تصمیم سیاسی به بقیه، گاز تزریق نمی شد تا تحریک سیاسی ایجاد نشود پس همان روند گذشته درحال استمرار است.
وی افزود: در آن دوره، سال ها سانتریفیوژها نصب بود اما بنا بر مصلحت گاز به آن تزریق نمی شد که اشکالی هم نداشت به ویژه آنکه از ناحیه دیگر در حال پیشرفت بودیم همچنان که در غنی سازی 20 درصد به نتیجه رسیدیم که کار خوبی هم بود؛ اگر اصل را بر برائت بگذاریم مسئله حل می شود.
کمالوندی خطاب به دانشجویان منتقد از توافق ژنو گفت: زمانی که شما متولد نشده بودید ما در پی انقلاب بودیم ما هم کم دلمان نمی سوزد و این گونه نیست که دستاوردهایی که برای کسب آن زحمات بسیار کشیده ایم یک شبه از دست بدهیم.
وی افزود: اکنون سانتریفیوژهایی داریم که از ظرفیت تولید 20 برابر نسل یک برخوردار است و برنامه سازمان انرژی اتمی این است که در بلندمدت به سمت استفاده از چنین سانتریفیوژهایی برود.
کمالوندی گفت: زیاد نگران این نباشید که در 6 ماه پس از توافق ژنو ممکن است از سانتریفیوژهای نسل یک برای جایگزینی استفاده شود زیرا سانتریفیوژهای نسل دو که دو برابر نسل یک ظرفیت تولید دارد سال ها نصب شده بود اما گاز به آن تزریق نمی شد؛ چرا آن زمان چنین پرسش هایی مطرح نمی شد؟
وی در عین حال افزود: البته اگر هم چنین پرسش هایی مطرح می شد پاسخ داشت زیرا مبتنی بر تصمیم سیاسی بود و اشکالی هم نداشت به شرط اینکه از یک سو که توافق میشود، از سوی دیگر پیشرفت کنیم، نه اینکه متوقف بمانیم.
معاون سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که چرا سانتریفیوژهای نسل نو جایگزین قدیمیها نشده است گفت: بابت سه سال پیش از این دولت از قدیمیها بپرسید بعد بیایید تا ما درباره این دو، سه ماه پاسخ دهیم.
کمالوندی افزود: اگر در برنامههای ما تغییرات اساسی ایجاد نشود با این روندی که جلو میرویم به جایی نمی رسیدیم،برنامه سازمان انرژی اتمی میبایست تغییرات اساسی می کرد.
وی گفت: منطق دولت قبل در این زمینه سیاسی بود اما منطق کنونی سیاسی فنی است و بر اساس منطق فنی حتما باید در برنامه غنی سازی کشور تغییرات اساسی ایجاد شود وگرنه با ادامه این مسیر اگر به صد هزار سانتریفیوژ هم گاز تزریق شود توان تأمین نیاز نیروگاه بوشهر را هم ندارد.
در ادامه از سخنگوی سازمان انرژی اتمی پرسیده شد: فناوری هسته ای جزو اولویت های نقشه راه علمی کشور است چرا با اینکه دیگر فناوری ها دارای سند راهبردی مصوب هستند این صنعت هنوز سند راهبردی مصوب ندارد؟ آیا گروه پنج نفره اخراجی در سازمان انرژی اتمی درحال تدوین این سند بودند؟
کمالوندی در پاسخ به این پرسش گفت: سندهای مختلفی وجود دارد اما سند جامع نیست درحال تلاش برای تدوین سند جامع هستیم. چند ماه در این زمینه فعالیت شده است و شاید
تا هفت، هشت ماه آینده تدوین شود.
وی افزود: صنعت نفت در کشور ما حدود 70 سال قدمت دارد اما صنعت هسته ای جوان است که وقتی درحال نهادینه شدن بود انقلاب شد و پس از آن نیز با جنگ تحمیلی مواجه شدیم.
کمالوندی گفت: دشمنان با صنعت نفت کار چندانی نداشتند اما برای مقابله با پیشرفت در صنعت هسته ای با فشارهای سیاسی آنان مواجه شدیم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]