تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 28 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خوشا به سعادت كسى كه عمرش طولانى و كردارش خوب باشد. چنين كسى عاقبتش خوب است؛ ز...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

ایمپلنت دندان سعادت آباد

موسسه خیریه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806907270




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شاعر و ادیبی سیاستمدار


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

به مناسبت درگذشت ملک الشعرای بهار؛ شاعر و ادیبی سیاستمدار تهران- ایرنا- نخستین روز اردیبهشت سالروز درگذشت محمدتقی بهار تصنیف سرا و ملک الشعرای این دیار است؛ روزنامه نگاری که بزرگترین آرمانش دستیابی جامعه به آزادی محسوب می شد و این آرزو شعرها و دلنوشته هایش نمایان بود.


محمدتقی بهار در نیمه ی دوم آذر 1265 هجری خورشیدی در محله سرشور مشهد دیده به جهان گشود. پدرش میرزا محمد کاظم صبوری، ملک الشعرای آستان قدس رضوی در زمان
ناصر الدین شاه بود. بهار در کودکی به مکتب رفت و به دلیل هوش سرشاری که داشت در 6 سالگی فارسی و قرآن را به خوبی
آموخت و ادبیات را نزد پدرش فراگرفت، وی توانست نخستین شعر خود را در این دوره بسراید.
بهار با وجود مخالفت پدرش به محفل شاعران معاصر وارد شد و با علاقه و استعداد درونی که داشت به سرودن شعرهای نغز و بدیع پرداخت. وی 18 ساله بود که پدرش را از دست داد و پس از آن به دستور مظفرالدین شاه به مقام ملک الشعرایی آستان قدس رضوی رسید.
این ادیب فرزانه در 20 سالگی با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی آن زمان و اندیشه استبدادستیزی و آزادی خواهانه ای که داشت به صف مشروطه خواهان خراسان پیوست و با سرودن شعرهای سیاسی با محتوای ضداستبدادی به انجمن این شهر راه یافت. نخستین اثرهای ادبی- سیاسی او در روزنامه خراسان بدون امضا به چاپ رسید.
بهار با شعرهایی که می سرود، فضای سیاسی و اوضاع و احوال آن دوره را به تصویر می کشید و در حقیقت مردم را به حضوری فعال در امور سیاسی و اجتماعی دعوت می کرد. شعرهای بهار بسیار پرشور و بیانگر مبارزه با سیاست های استعماری بود.
وی در سال های پایانی قاجار روزنامه نوبهار را با موضوع سیاسی -اجتماعی منتشر کرد. این روزنامه پس از مدتی به دلیل مخالفت با حضور نیروهای روسیه در ایران و انتقاد از سیاست های استعماری این دولت، به دستور کنسول روس تعطیل شد. او روزنامه تازه بهار را بنیان نهاد، این روزنامه نیز به دستور وثوق الدوله وزیر امورخارجه تعطیل و بهار دستگیر و به تهران تبعید شد.
اما با به ثمر نشستن انقلاب مشروطه، محمدتقی بهار از زندان آزاد شد و به عنوان نماینده ی مجلس فعالیت های سیاسی خویش را ادامه داد. پس از آن در شهریور 1320 هجری خورشیدی به مدت چند ماه عهده دار وزارت فرهنگ شد.
این روزنامه نگار فرهیخته در مجلس پنجم همراه با سید حسن مدرس در صف مخالفان جمهوری رضاخانی قرار گرفت.
ملک الشعرای بهار در تیر 1305 هجری خورشیدی به عضویت شورای عالی معارف درآمد و تا 1322 هجری خورشیدی در این شورا فعالیت کرد.
محمدتقی بهار پس از 6 دوره نمایندگی مجلس در 1307 هجری خورشیدی، سیاست را کنار گذاشت و به فعالیت علمی و آموزشی روی آورد و به مطالعه متن ها و تحقیق های ادبی پرداخت و تصحیح اثرهای با ارزشی مانند مجمل التواریخ و القصص، تاریخ بلعمی و منتخب جوامع الحکایات عوفی را آغاز کرد.
ملک الشعرای بهار دستاوردهای علمی و ادبی زیادی را در قالب های مختلف از جمله آثار متنوع منثور و منظوم، انواع شعرهای سنتی و محلی، تصنیف و ترانه، مقاله ها و سخنرانی های سیاسی و انتقادی، رساله های تحقیقی، نمایشنامه، اخوانیات و مکتوبات، تصحیح انتقادی متون، ترجمه های متون پهلوی، سبک شناسی نظم و نثر، دستور زبان، تاریخ احزاب، مقدمه بر کتاب ها و حواشی بر متون به خصوص شاهنامه فردوسی از خویش به یادگار نهاده است.
این شاعر نامدار ایران زمین آثار گرانبهایی را به رشته تحریر درآورده است که از آن جمله می توان به منظومه چهار خطابه، زندگانی مانی، گلشن صبا، فتحعلی خان صبا، احوال فردوسی، منتخب جوامع الحکایات، سبک شناسی، تاریخ مختصر احزاب سیاسی، شعر در ایران، تاریخ تطور در شعر فارسی، فردوسی نامه بهار و رساله در احوال محمدبن جریر طبری اشاره کرد، دیوان اشعار بهار سرآمد آثار اوست.
وی با مطالعه دقیق در فنون ادبی و تحقیقی توانست به پایه ای از جامعیت ادبی دست یابد، اکنون بسیاری از محققان زمان با توجه به آشنا بودن وی به زبان عربی، فرانسه و انگلیسی به گفته ها و نوشته های او استناد می کنند.
بهار دلکش، باد صبا بر گل گذر کن، ای شکسته دل، گر رقیب آید، ایران هنگام کار، ز من نگارم، پرده ز رخ برافکن، عروس گل و مرغ سحر و از تصنیف ها و ترانه های زیبا و دلنشین این شاعر معاصر است.
سرانجام این ادیب سیاستمدار با یادگار گذاشتن آثاری گرانبها برای مردم این مرز و بوم، یکم اردیبهشت 1330 هجری خورشیدی بر اثر بیماری چهره در نقاب خاک کشید و نام خود را در تاریخ ادبیات این کشور جاودان ساخت.
برگزیده ای از تصنیف مرغ سحر ملک الشعرای بهار:
مرغ سحر ناله سر کن
داغ مرا تازه تر کن
زآه شرربار این قفس را
برشکن و زیر و زبر کن
بلبل پربسته! ز کنج قفس درآ
نغمه آزادی نوع بشر سرا
وز نفسی عرصه این خاک توده را
پر شرر کن

با الهام از: کتاب زندگی نامه و آثار محمد تقی ملک الشعرای بهار
گروه اطلاع رسانی
پژوهش**9165**2059**9131
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]




01/02/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن