واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
تسلط شورشيان مورد حمايت روسيه بر 12 شهر در شرق اوکراين
شورشیان مورد حمایت روسیه همچنان به تسلط خود بر 12 شهر در شرق اوکراین ادامه می دهند.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ این شورشیان بدون توجه به توافقات بین المللی برای کاهش تنشها در اوکراین، کناره گیری دولت اوکراین از قدرت را خواستار شده اند.
این چالش درست چند ساعت بعد از مذاکرات چهار جانبه بین کیف، مسکو، واشنگتن و اتحادیه اروپا در ژنو برای دست یابی به راه حلی بر سر بحران اوکراین به وجود آمده است.
دولت آمریکا تهدید کرده است چنانچه این توافق به نتیجه نرسد فورا تحریمها را علیه روسیه تشدید خواهد کرد چرا که روسیه را مسئول حمایت از جدایی طلبان و تشدید بحران اوکراین می داند. رهبران اوکراین و غرب بیم آن دارند این مذاکرات چهار جانبه به شکست بینجامد.
در این نشست بر خلع سلاح «همه گروههای مسلح غیرقانونی» تاکید و از آنها خواسته شده است ساختمانها دولتی و مناطقی را که تصرف کرده اند، ترک کنند در مقابل نیز این گروههای مسلح به خاطر اقداماتی که طی دو هفته گذشته انجام دادند و اوکراین را در آستانه جنگ داخلی قرار دادند، مورد عفو قرار خواهند گرفت.
این در حالی است که مردان مسلح در دونتسک هنوز ساختمانهای دولتی را در تصرف خود دارند و توافق اخیر را نادیده گرفته اند.
دنیس پوشیلین از رهبران معروف مخالفان دولت موقت اوکراین که به طور یکجانبه این منطقه را جمهوری خودمختار دونتسک نام گذاری کرده اند اعلام کرد با تخلیه ساختمانها موافق است اما رهبران اوکراینی نیز در کیف که به دنبال کوتادی غیر قانونی فوریه بر سر کار آمده اند باید ساختمانهای دولتی را در این شهر ترک کنند.
این شورشیان در شهر اسلاویانسک نیز بدون توجه به هشدارها با تصرف یک پاسگاه پلیس شش نیروی پلیس در آن حضور دارند همچنان در خیابانها به سر می برند.
دولت اوکراین و بسیاری از کشورهای غربی معتقدند که اشغال این ساختمانهای دولتی با حمایت فعال واحدهای ویژه نظامی روسیه صورت گرفته است ادعایی که روسیه به شدت آن را رد کرده است.
اوکراین همچنین برای تقویت این ادعای خود اعلام کرده است که ده «جاسوس» روسیه را که برای ناآرامیها به این کشور وارد شده اند، بازداشت کرده است. دولت اوکراین همچنین ورود اتباع مرد روس با سنین بین 16 تا 60 را به اوکراین ممنوع اعلام کرده است.
اما در کیف معترضان مورد حمایت غرب تاکید کردند که خواهند ایستاد. رهبران اوکراینی نیز درباره به توافق رسیدن آمریکا و روسیه درباره اینده اوکراین ابراز تردید کرده اند.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نیز بعد از مذاکرات ژنو بر بحران اوکراین گفت:« من فکر می کنم نمی توان در حال حاضر درباره هیچ چیزی مطمئن بود.»
آرسنی یاتسنیوک نخست وزیر اوکراین نیز روز جمعه به نمایندگان پارلمان این کشور گفت وی امید زیادی به این توافق ندارد.
اواباما در صورت عدم پیشرفت بر سر مسئله اوکراین، روسیه را با عواقب بیشتر و در راس آن تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا تهدید کرده است.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد نیز اوضاع را بسیار شکننده خواند و از همه طرفها خواست اراده جدی خود را برای اجرای توافقات درباره اوکراین، به نمایش بگذارند.
اگر چه دیپلماتهای روسیه از توافق مقدماتی ژنو استقبال کردند اما ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هیچ واکنش فوری از خود نشان نداد.
پوتین روز پنچشنبه هشدار داد بحران اوکراین بسیار عمیق است و ابراز امیدواری کرد مجبور نشود دهها هزار تن از نیروهای خود را به مرزهای اوکراین اعزام کند.
پوتین با سرزنش کردن رهبران موقت اوکراین به خاطر اوضاع پیش آمده مداخله نیروهای ویژه روسیه برای حمایت از شورشهای شرق اوکراین را رد کرد.
تحلیلگران معتقدند که اگر این توافق اجرایی شود می تواند راه حلی برای روسیه باشد تا خود را از این مخمصه تا حدی نجات دهد.
به گفته یک تحلیلگر اوکراینی در کیف از آنجا روسیه خود را در استانه تحریمهای بیشتر می بیند بنابراین مجبور است گامی به عقب بنشیند.
آناتولی گریتشنکو وزیر دفاع سابق اوکراین که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ماه آینده اوکراین محسوب می شود در پایگاه اینترنتی خود نوشت:« آیا توافق ژنو اوضاع را در اوکراین آرام خواهد کرد؟ جواب من منفی است. این توافق به تمامیت ارضی اوکراین و پایان اشغال شبه جزیره کریمه توسط روسیه نپرداخته است.»
بعلاوه هیچ جدول زمانی برای اجرای این توافق تعیین نشده است.
آندره دشیتسا وزیر امور خارجه اوکراین نیز اعلام کرد با نمایندگان سازمان امنیت و همکاری اروپا در کیف دیدار خواهد کرد. این نمایندگان وظیفه نظارت بر اجرای این توافق چهار جانبه را بر عهده دارند.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]