واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
نماینده پیشین ایران در سازمان ملل: به جنجال رسانهای بر سر ابوطالبی پایان دهید/ باید موضوع گروگانگیری میان ایران و آمریکا حل و فصل شود
علی خرم» در گفتوگو با ابتکار تأکید کرد که روحانی در انتخاب ابوطالبی برای حضور در این سمت مرتکب اشتباه شده است و به دور از جنجال رسانهای باید گزینهی دیگری را انتخاب و معرفی کند. وی همچنین معتقد است که تندروی ها در تهران و واشنگتن مانع رسیدن دوطرف به توافق در برخی از زمینه هاست.
به گزارش نامه نیوز، روی کار آمدن دولت یازدهم در 24 خرداد سال 92، نوید بخش رویکردی نو در عرصه تعاملات خارجی ایران و به طور ویژه با غرب بود. روابط ایران و غرب که در 35 سال گذشته افتان و خیزان سپری شده بود در دولتهای نهم و دهم فصل خزانی را تجربه کرد به گونه ای که در این دوران شورای امنیت سازمان ملل متحد تحت فشار آمریکا و متحدانش بیش از 3 قطعنامه را علیه ایران تصویب کرد. کنگره آمریکا نیز در اعمال طرحهای مختلف تحریمی در بخشهای مختلف بانک، اقتصاد و نفت علیه ایران کم نگذاشت تا اغلب کارشناسان و تحلیلگران سیاسی بهبود روابط ایران و غرب و حل پرونده ی هسته ای ایران را در گرو بهبود روابط تهران-واشنگتن بدانند. در سه دهه گذشته، پالسهای متفاوتی از سوی ایران و آمریکا جهت بهبود روابط برداشته شد که هیچ گاه از سوی طرفین جدی قلمداد نشد، مذاکرات و دیدارهای مقامات دو طرف نیز در این مدت زمان بر سر موضوعات مختلف در خفا و پنهانی برگزار شد تا دولت یازدهم گامی مهم در این عرصه برداشته و به طور جدی در صدد برداشتن موانع از سر راه پرونده هسته ای ایران برآید. پس از گفت وگوی تلفنی 20 دقیقه ای رؤسای جمهور ایران و آمریکا در نیویورک و دیدار ظریف و کری در چارچوب مذاکرات ایران و 1+5 اما صفحه ای جدید در عرصه روابط تهران و واشنگتن گشوده شد تا در نهایت کلید روحانی در قفل مذاکرات هسته ای بچرخد و توافق هسته ای پس از ده سال مناقشه صورت بگیرد. در این بین تندروها در تهران و واشنگتن هیچ گاه از مانع تراشی و ایجاد تنش در بحبوهه ی مذاکرات مهم هسته ای و خارج از آن فروگذار نبودند. هرگاه که ظن آن میرفت یخ روابط در حال آب شدن است، طرحی ارائه کردند و اعلام موضع و مانع تراشی میکردند. اکنون و در حالی که ایران و 1+5 در آستانه تهیه و تدوین پیش نویس توافق جامع و نهایی هستند، انتخاب حمید ابوطالبی از سوی ایران برای حضور در سازمان ملل حرف و حدیثهای فراوانی را در واشنگتن به دنبال داشت و تک و پاتک تهران و واشنگتن را به همراه داشت تا جایی که همگان از نگرانی خود از تأثیر این انتخاب بر روند مذاکرات هسته ای بگویند. «علی خرم» نماینده پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در گفتوگو با ابتکار تأکید کرد که روحانی در انتخاب ابوطالبی برای حضور در این سمت مرتکب اشتباه شده است و به دور از جنجال آفرینی رسانه ای باید گزینه ی دیگری را انتخاب و معرفی کند. وی همچنین معتقد است که تندروی ها در تهران و واشنگتن مانع رسیدن دوطرف به توافق در برخی از زمینه هاست.
مشروح این مصاحبه را در ادامه میخوانید:
انتخاب آقای ابوطالبی به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل متحد و مانع تراشی واشنگتن تا چه حد در مسیر روابط دو کشور در موضوع هسته ای و دیگر موضوعات میتواند نگران کننده باشد ؟
ما اکنون با دو موضوع متفاوت مواجه هستیم، از طرفی بحث روابط ایران و آمریکا مطرح است که با رویکردهای متفاوت تهران و واشنگتن وارد عرصه جدیدی شده است که نتایج آن را در مذاکرات هسته ای شاهد بودیم از سوی دیگر با موضوع امنیت ملی کشوری مانند آمریکا. عدم ارائه ویزا به نماینده ی جدید ایران در سازمان ملل از سوی واشنگتن به دلیل مشارکت وی در حمله به سفارت آمریکا در تهران یک موضوع مرتبط با امنیت ملی این کشور است و نباید با دیگر مسائل مرتبط شود و نباید انتظار آن را داشت که موضوعی تا این حد مهم با گذر زمان از ذهن و افکار آمریکاییها پاک شود بلکه باید با مذاکره و صحبت در جهت حل این موضوع گامهایی برداشته شود و اگر لازم بود عذرخواهی صورت بگیرد و یا سوء تفاهامات برطرف شود.
با این وجود پس میتوان گفت که دیوار بی اعتمادی همچنان میان تهران و واشنگتن بلند است و با وجود گامهای مثبتی که تاکنون برای برطرف کردن این بی اعتمادی برداشته شده است اما موثر نبوده؟
بله، معتقدم بی اعتمادی میان طرفین همچنان ادامه دارد آن هم به این دلیل که مسائل حل نشده بسیاری باقی مانده است که در هر زمان و در هر موقعیتی به مانع و حاشیه ای تبدیل میشود و بر موضوعات مهم سایه میاندازد. معتقدم همانطور که در موضوع کودتای 28 مرداد رئیس جمهور و وزرای آمریکا عذرخواهی کردند و به اشتباه خود اذعان کردند انتظار میرود که از سوی ایران نیز در خصوص حادثه اشغال سفارت آمریکا در تهران شفاف سازی صورت بگیرد. اگر امروز در مسیر حضور اقای ابوطالبی در سازمان ملل موانعی ایجاد شد نمیتوان تضمین کرد که در آینده برای دیگر عوامل این موضوع که بسیاری از آنها نیز در این کار پشیمان هستند و اعتقادات گذشته را ندارد مشکل ایجاد نشود. لذا در حال حاضر باید از جنجال رسانه ای بر سر موضوع طالبی پرهیز شود.
نقش و تحرکات تندرویها و لابی صهیونیسم در آمریکا را چقدر روند این بی اعتمادی و مانع تراشی در مسیر روابط ایران و آمریکا موثر میدانید؟
معتقدم تا زمانی که تندرویها در داخل کشورمان به پایان نرسد و عده ای دست از اقدامات و تحرکات تحریک آمیز خود برندارند نباید انتظار داشت که در واشنگتن هم تندرویها و مانع تراشیها برطرف شود، عده ای در داخل به وضوح بهانه دست تندروها در آمریکا میدهند و بعد از آنها انتقاد میکنند و بر سر دولت فریاد میکشند. از سوی دیگر ایران و آمریکا بیش از سه دهه روابط خصومت آمیزی با یکدیگر داشتند و نباید انتظار حل یک شبه این مشکلات را داشت کما آنکه باید گامهایی در این زمینه از سوی طرفین برداشته شود.
1393/1/27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]