تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): بهشتى‏ها چهار نشانه دارند: روى گشاده، زبان نرم، دل مهربان و دستِ دهنده.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851272235




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ابراهیمی دینانی: تفکر رابطه تنگاتنگی با آزادی بیان دارد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

در گفت و گوی تفصیلی با ایرنا: ابراهیمی دینانی: تفکر رابطه تنگاتنگی با آزادی بیان دارد تهران - ایرنا - غلامحسین ابراهیمی دینانی معتقد است: تفکر رابطه تنگاتنگی با آزادی بیان دارد. البته این آزادی در علم غیر از آزادی رایج در سیاست است. در آزاداندیشی و تولید تفکر اولین مرحله داشتن آزادی بیان است. به نظر من جامعه ما و تمدن ایرانی - اسلامی در حال حاضر تنها جامعه ای است که در مقابل تمدن غرب مانده به این خاطر که پشتوانه فرهنگ ما بسیار قوی است.


اهمیت و تاثیر کتاب بر تحولات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی یک کشور که می تواند در توفیق و عدم موفقیت آن جامعه نقش بسیار موثر و حیاتی ایفا کند، بررسی تاثیر کتاب بر تولید تفکر را الزامی می کند. همچنین بررسی این موضوع که آیا هر کتابی می تواند تولید تفکر کند نیز دارای اهمیت دو چندان است.
با دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی از فیلسوفان ایرانی که بخش زیادی از شهرتش به علت پژوهش درحکمت اشراق و سهروردی و احیای آن در سال های اخیر است، درباره این موضوع به گفت و گو نشستیم. وی از محضر بزرگانی از حوزه اندیشه از جمله امام خمینی(ره)، هانری کربن و.... بهره برده است.
از دینانی تا به حال بیش از 40 کتاب در حوزه های فلسفه و حکمت منتشر شده است. با او از رابطه تفکر و کتاب گفتیم و به اهمیت کتاب در گسترش و انتقال تفکر رسیدیم. نفی تفکر و علم کتابت شده از منظر شعرا و عرفا همچنین رابطه تنگاتنگ تفکر با آزادی بیان، از دیگر لایه های گفت و گو ما با استاد دینانی را تشکیل می دهد. چکیده این گفت و شنود را در پی می خوانید تا بر نظر شما نیز برود، آنچه با دکتر دینانی گفتیم و شنیدیم.

*س : آقای دکتر دینانی می خواهیم درباره رابطه تفکر و کتاب بحث کنیم. برای شروع شما بفرمایید رابطه میان تفکر و کتاب چگونه است؟
- ببنید تفکر عمیق و جدی مستلزم توجه به جهات فکری و نظری مسائل است؛ یعنی بدون ملاحظه جهات حکمی مسائل، نمی توانیم به عمق آنها برسیم. و بدون شک مباحث نظری فقط در کتاب و نوشتار قابل رویت و بررسی است. همچنین بررسی کتاب و مطالعه سوابق و جزییات قدیم و جدید یک مسئله برای ما روشن می کند که اگر اهل تفکر باشیم می توانیم از مقدمات به سمت کلیات برویم.

*س : اینکه می گویید مباحث نظری فقط در کتاب قابل رویت است یعنی کتاب را بهترین ابزار انتقال معنی می دانید؟
- معمولا انسان متفکر که در طول زندگی زحمات زیادی کشیده است می خواهد این تفکر و اندیشه را که ثمره زندگی اش است به دیگران برساند و خریداری برای آن پیدا کند.هر چند ممکن است این خریدار در همان مقطع زمانی پیدا نشود چرا که معمولا انسان های اهل تفکر ممکن است از جامعه دوران خودشان جلوتر باشند؛ بنابراین دست به کتابت می برند و ممکن است در زمان های آینده کسی خریدار آن تفکر که در قالب کتاب است باشند.

*س : با توجه به این توضیحات شما مِی خواهم بدانم که کتاب چگونه می تواند تولید تفکر کند؟
- این موضوع بستگی به سطح مسائلی که درهر منبعی آمده متفاوت است. به هر حال اگر مطالعه و کتاب در اختیار نباشد آن توفیق که حرکت از جزییات به سمت کلیات است حاصل نمی شود؛ لذا در شرایط کنونی با وجود امکانات اینترنتی که امکان توسعه فرهنگ و تفکر فراهم آمده نباید غافل شد که نحوه ورود سریع و بی زحمت به مسائل مختلف و برخورد ژورنالیستی امکان تامل را به ما نمی دهد و ما امکان تفکر و تامل را نداریم. گاهی انبوه مطالب مانع این می شود که محقق در مرحله بعد بتواند تامل لازم را داشته باشد در حالی که کتاب این امکان را فراهم می کند و نحوه ورود به مطلب فرصت تامل و دقیق شدن در مطلب را برای خواننده و اهل تفکر ایجاد می کند.

*س : یعنی دانشمند بودن مستلزم داشتن کتاب است؟
- باید گفت دانشمندان مختلفی که حاصل زندگی خود را بر روی کاغذ آورده اند معمولا کسی که تفکرات خود را از این راه ارائه می دهد و می نویسد سانسور کمتری دارد و اندیشه خود را بر روی قلم و کاغذ می آورد و ماحصل فکر بشریت در طول سال های مختلف درهمین کتاب ها نوشته می شود. اکنون که ما کتاب های آن متفکران را مطالعه می کنیم در واقع روی شانه متفکران قبل از خود ایستاده ایم که آنها زحمت کشیده اند و همه آن تفکرات را مکتوب کرده اند و امروز ما آن را مطالعه می کنیم که ممکن است افق های جدیدی از این راه پیش روی ما باز شود. بنابراین معتقدم به هیچ وجه یک متفکر، دانشمند و اهل علم نمی تواند از کتاب جدا باشد. گرچه تفکر بسیار ارزشمند است اما منبع آن کتاب است که مطالعات مختلف ما را به اندیشه وامی دارد؛ لذا کتاب در تولید تفکر و بهره مندی از اندیشه ها و تفکرات اهل علم بسیار مهم است.

*ُس : اما ما شاهدیم که شعرا و بعضا عرفا برخلاف کتاب را نفی کرده اند. در این زمینه چه پاسخی دارید؟
- معتقدم اینکه شعرا و عرفا به ظاهر در نفی علم و کتاب سخن گفته اند ، به معنای نفی تفکر، علم و کتابت نیست. باید دقت داشت معمولا تمام عرفا نیز در ابتدا به خواندن و نوشتن می پردازند اما اینکه از یک مرحله عبور کردند به مباحث شهود می رسند و درک شهودی دارند اما کتاب و درس را رها نمی کنند؛ لذا آبشخور تفکر نیز از دیدگاه آنها باید کتاب باشد.

*س : به نظر شما آموختن هر کتابی به دانش ما می افزاید؟
- گاهی فکر می کنیم یک علمی را فرا می گیریم تا بر دانش مان در این خصوص افزوده شود اما باید توجه کنیم که این تفکر، حکمی و نظری نیست بلکه دانستن یکسری اطلاعات است؛ لذا اگر مجموعه این اطلاعات از مقدمات به کلیات و از موضوع به مبادی حرکت کند آن وقت می توانیم واجد نظری شویم که در مسائل روز تفکر کنیم.

*س : به نظر شما هر کتابی می تواند تولید تفکر کند؟
- به نظر من همانطور که هر انسان نمی تواند صاحب تفکر باشد هر کتابی هم نمی تواند صاحب تفکر باشد اما این خود شخص است که باید لابه لای کتاب ها بگردد و به آنچه که می اندیشند در همان راستا تحقیق کند. همانطور که هر کتابی ارزش خواندن ندارد اما شاید در بعضی از این کتاب ها که به ظاهر بی ارزش است نکات ارزشمندی یافت شود. باید دقت کنیم که نباید به هر کتابی به چشم تحقیر نگاه کرد و تا هر کتابی را نخوانده ایم نمی توانیم قضاوت کنیم چرا که قضاوت دیگران با کسانی که با نگاه دیگری به سراغ آن کتاب می روند فرق می کند. هر کس افق دید مخصوص خود را دارد. یعنی ممکن است فردی با افق دید و تفکر مخصوص خود به سراغ کتابی برود و مطلبی را پیدا کند که برایش ارزشمند باشد. اما همین کتاب شاید برای فرد دیگری اهمیت و ارزش آنچنانی نداشته باشد.

*س : آقای دکتر در کنار کتاب چه عوامل دیگری می تواند در بحث تولید تفکر موثر باشد؟
- تفکر رابطه تنگاتنگی با آزادی بیان دارد. البته این آزادی در علم غیر از آزادی رایج در سیاست است. در آزاداندیشی و تولید تفکر اولین مرحله داشتن آزادی بیان است. به نظر من جامعه ما و تمدن ایرانی - اسلامی در حال حاضر تنها جامعه ای است که در مقابل تمدن غرب مانده به این خاطر که پشتوانه فرهنگ ما بسیار قوی است. اما متاسفانه به این مسئله دقت نمی شود که ما در تفکر و مسائل علمی جلودار هستیم. اگر این راه تداوم یابد و مسائل سیاسی در مسائل علمی دخیل نشود قطعا به افق های بلندتری دست خواهیم یافت.

*س : و سوال پایانی خود را مطرح می کنم ، وضعیت کتاب در ایران امروز را چطور می بینید؟
- باید بگویم در عرصه کتاب نیز ما در میان کشورهای منطقه جلودار هستیم. به عنوان مثال اگر کتابی در اروپا چاپ شود بعید است تا یکسال بعد بازتاب آن در کشور ما نباشد. من معتقدم اکنون یک رنسانس بزرگ علمی در کشور ما در حال جریان است و یک تفکر در حال رشد است و حتی تلاطم سیاسی نیز به خاطر این رنسانس فکری – علمی است که بازتاب خود را اینگونه نشان می دهد.
از : علیرضا مرادی
فرهنگ**9246**
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]




26/01/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن