تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 13 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هرگاه مؤمن به برادر [دينى] خود تهمت بزند، ايمان در قلب او از ميان مى رود، همچنان كه نم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1820610479




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سد معشوره در پیچ و خم باید و نباید ها/ چشم نگران کشاورزان به دست مسوولان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

سد معشوره در پیچ و خم باید و نباید ها/ چشم نگران کشاورزان به دست مسوولان خرم آباد - ایرنا - استان لرستان به دلیل عقب افتادگی های عمرانی و صنعتی همواره از استان های محروم کشور بوده و هر یک ازدولتمردان در سال های گذشته به نحوی توجه خود به این استان را ابراز داشته اند اما در عمل لرستان همچنان از فقر و رکود رنج می برد.


به گزارش خبرنگار ایرنا، باتوجه به منابع مهم آب در لرستان ازجمله رودخانه های فراوان، سدسازی در این استان روی زبان ها افتاد به نحوی که در این سال ها تمامی تلاش ها برای احداث و بهره برداری سدها در لرستان بکار گرفته شد.
در این میان عملیات اجرایی سد معشوره کوهدشت به عنوان یکی از مهم ترین سد های استان در خرداد 92 به امید بازگشت روزهای پر رونق کشاورزی و توشه سبز کشاورزان از زمین های آبی آغاز شد.
عملیات اجرایی سد معشوره به عنوان سدی با قابلیت ذخیره یک میلیارد و 600 میلیون مترمکعب با حضور رییس جمهوری آغاز شد تا کشاورزان مناطق کوهدشت، سرطرهان و رومشکان روزهای آبادانی دیرین را آرام آرام به یاد آورند.
سد بتنی دو قوسی تنگ معشوره بر روی رودخانه کشکان در استان لرستان واقع شده و موقعیت ساختگاه این سد در حدود یک کیلومتر پایین تر از محل تلاقی دو شاخه تشکیل دهنده کشکان یعنی کاکارضا و چم زکریا است.
سد و نیروگاه تنگ معشوره با هدف تولید انرژی برق آبی، کنترل و جمع آوری سیلابها و روانابهای سطحی رودخانه و تامین آب کشاورزی مورد نیاز دشت های اراضی منطقه احداث خواهد شد.
محل ساختگاه سد تنگ معشوره در زاگرس چین خورده و در نزدیکی مرز زاگرس مرتفع قرار گرفته و برجسته ترین مشخصه ساختاری طاقدیس منگنی کوه است. در محدوده ساختگاه لایه ها دارای شیب به سمت شمال خاور بوده و شامل سازندهای کشکان، تاربور، امیران و گروپی است.
این سد به ارتفاع 114 متر از پی و با طول تاج 350 متر در لرستان احداث خواهد شد ، تزار تاج سد یک هزار و384 متر از سطح دریا و تراز نرمال آب مخزن یک هزار و376 متر از سطح دریا است.
در ماههای نخست پس از کلنگ زنی همه چیز خوب پیش می رفت تا اینکه به یکباره زمزمه هایی مبنی بر توقف عملیات احداث سد، عدم صرفه اقتصادی و کاهش آبهای پایین دستی به گوش رسید تا این بار نیز خاطره تلخ کلنگ زنی های بی فرجام در لرستان تداعی شود.
این روزها در حالی سخنان ضد و نقیضی در خصوص توقف عملیات احداث این سد به گوش می رسد که فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در پایان سال گذشته از آمادگی لازم برای انحراف آب رودخانه و آغاز عملیات بدنه اصلی سد معشوره در استان خبر داد.
سردار عبادالله عبداللهی در مراسم آغاز بکار اجرای طرح توسعه فرودگاه خرم آباد در جمع خبرنگاران افزود: برای اجرای روند مطلوب این سد جلسه های متعددی با وزیر و معاونان وزارت نیرو تشکیل شده که قرار شد پس از یک بررسی کوتاه عملیات اجرایی این طرح ادامه یابد.
وی با بیان اینکه تونل انحرافی این طرح تکمیل و تونل جایگزین جاده احداث شده، اظهار داشت: به رغم تامین نشدن منابع مالی، عملیات این پروژه درحال اجرا و تاکنون زیرساخت های سد به اتمام رسیده است.
وی بیان داشت: قرارگاه خاتم الانبیا بدون دریافت اعتبارات دولتی یک جاده را به طول 46 کیلومتر احداث کرده که در سال آینده آسفالت می شود واین جاده هدیه ای است که قرارگاه، به مردم منطقه تقدیم می کند.
وی، با بیان اینکه در قرارداد این سد زمان بهره برداری هشت سال قید شده است تاکید کرد: در صورت تامین منابع مالی، قرارگاه خاتم الانبیا آمادگی دارد این طرح را درطول پنج سال تحویل دهد.
عبداللهی تاکید کرد: به رغم تمام مشکلات و کمبود منابع مالی دولتی تاکنون بیش از 500 میلیارد ریال برای اجرای این پروژه هزینه شده است .
به گفته وی، این طرح عظیم بزرگترین سد چند منظوره غرب کشور محسوب می شود که تولید 200 گیگا بایت ساعت انرژی برق آبی در آن پیش بینی شده است.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، کنترل سیلاب و مدیریت سیلاب های رودخانه کشکان، اشتغال زایی ، توسعه گردشگری و تامین 280 میلیون متر مکعب آب شرب و صنعتی را با توجه به کیفیت آب آن از دیگر اهداف این پروژه عنوان کرد و افزود: این طرح پس از بهره برداری آب مورد نیاز 36 هزار هکتار از اراضی پایین دست را به میزان 250 میلیون متر مکعب تامین می کند.
عبداللهی، نیروگاه این پروژه را از نوع نیروگاه زمینی از نوع ژنراتور و توربین با محور عمودی عنوان کرد و افزود : حجم بتن ریزی مورد نیاز جهت احداث سد 300هزارمترمکعب پیش بینی شده است.
ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی آب نیز در این خصوص گفت: سد معشوره از نظر مقررات قانونی هیچگونه کمبودی نداشته و علاوه بر تخصیص آب مجوز کمیسیون ماده 215 را اخذ کرده است.
محمدتقی توکلی افزود: بر اساس ماده 215 کمیسیون برنامه پنجم نیز این سد از نظر فنی، اقتصادی و زیست محیطی تایید شده است.
وی با اشاره به مجوز تخصیص 273 میلیون متر مکعب آب در سال شامل 250 میلیون متر مکعب آب کشاورزی، 17 میلیون متر مکعب آب شرب و شش میلیون متر مکعب آب صنعتی اظهار داشت: مجوز ترک تشریفات این طرح نیز صادر شده است.
وی تصریح کرد: بر این مبنا، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با 90 درصد فاینانس داخلی و 10 درصد منابع عمومی این طرح را اجرایی می کند.
وی گفت: وزارت نیرو نسبت به بررسی برخی طرح ها اقدام کرده که در این راستا با توجه به سخنانی در خصوص کاهش آورد رودخانه کرخه، بررسی مجدد طرح سد معشوره در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: تاکنون در هیچ جلسه ای و حتی در شورای عالی آب عدم توجیه طرح سد معشوره تصویب نشده و این مساله تنها در شورای عالی آب طرح موضوع شده ، اما مطرح نشده است.
وی احتمال توقف طرح سد معشوره را بسیار اندک دانست و گفت: با توجه به اسناد قانونی طرح و نیاز اجتماعی و اقتصادی مردم منطقه، دولت موظف است با کمک به مردم و کشاورزان، از این طرح حمایت کند.
نماینده مردم ازنا و الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با توجه به برخی سخنان در خصوص سد کرخه و تلاش برخی نمایندگان استانها برای تعطیلی سد معشوره تصریح کرد: سد معشوره بر روی رودخانه کشکان واقع شده و این در حالی است که آب سد کرخه از سیمره تامین می شود.
توکلی همچنین در خصوص جایگزینی ایستگاه پمپاژ سرطرهان کوهدشت با سد معشوره گفت: این ایستگاه پمپاژ به هیچ عنوان پاسخگو نبوده و برخلاف بهره برداری ارزان از آب سد برای کشاورزان، بهره برداری از آب ایستگاه پمپاژ برای کشاورزان هزینه بر خواهد بود.
وی ادامه داد: این ایستگاه پمپاژ تنها تامین کننده آب بخشی از منطقه طرهان بوده در حالی که سد معشوره پاسخگوی نیاز آبی کوهدشت، سرطرهان و رومشکان است.
به هر حال انتظار می رود با توجه به شدت خشکسالی های اخیر لرستان به ویژه دشت کوهدشت، برداشت های بی رویه آب منابع زیرزمینی و کاهش سطح این آبها به بیش از50 متر، برخی سنگ اندازی ها در مسیر احداث سد معشوره کوهدشت برطرف شود.
این در حالی است که به گفته کارشناسان، خروج آتش از اراضی کوهدشت به دلیل کاهش شدید سطح آبهای زیر زمین و خروج گازهای زیر زمینی در این منطقه است که این امر به خودی خود بیانگر وخامت اوضاع و نیاز شدید کشاورزان به آبی شدن زمین ها می باشد.
7269/630/681
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن