تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):از حقيقت ايمان اين است كه حق را بر باطل مقدم دارى، هر چند حق به ضرر تو و باطل به نفع ت...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834835123




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حداقل ظرفیت روابط تجاری تهران-باکو 10 میلیارد دلار است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

سفر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان در گفت و گوی تفصیلی با ایرنا: حداقل ظرفیت روابط تجاری تهران-باکو 10 میلیارد دلار است تهران-ایرنا-«حداقل سطح روابط اقتصادی و تجاری ایران و جمهوری آذربایجان باید در حد 10 میلیارد دلار باشد که هم اکنون زیر یک میلیارد دلار است.» این بخشی از صحبت های «محمد باقر بهرامی» سفیر پیشین ایران در باکو در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا بود.


«الهام علی اف» رییس جمهوری آذربایجان صبح امروز چهارشنبه 20 فروردین در صدر هیات بلند پایه ی سیاسی، اقتصادی و نظامی وارد تهران شد.
در این سفر که به دعوت رسمی «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران انجام گرفت، مقام های دو کشور علاوه بر بررسی موضوع های دوجانبه، مسایل منطقه یی و بین المللی را نیز بررسی خواهند کرد. همچنین قرار است اسناد تهیه شده ی همکاری تهران و باکو با حضور رییسان جمهوری دو طرف به امضا برسد.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و در پیش گرفتن سیاست تعامل سازنده مبنی بر احترام متقابل با جهان، گسترش همکاری ها و بهبود روابط با همسایگان در اولویت سیاست خارجی کشور قرار گرفته است و در همین راستا تهران در ماه های گذشته شاهد حضور مقام های عالی رتبه ی کشورهای همسایه از جمله رهبران ترکیه و عمان بوده است.
گروه پژوهش های خبری ایرنا به منظور تحلیل و بررسی اهمیت سفر رییس جمهوری آذربایجان به تهران که بعد از گذشت زمان زیادی از سفر قبلی وی به تهران صورت می گیرد با «محمد باقر بهرامی» سفیر پیشین ایران در باکو به گفت و گو نشست.
وی که هم اکنون عضو هیات علمی دانشکده ی علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز است و سابقه ی ریاست کمیسیون اجتماعی مجلس در دوره ی هفتم را در کارنامه خود دارد، در این گفت و گو ضمن ابراز خرسندی نسبت به حضور رییس جمهوری آذربایجان در تهران، به بررسی اهمیت این سفر و ظرفیت های همکاری تهران و باکو و البته موانع گسترش همکاری های دو کشور پرداخت.
از نظر بهرامی، با وجود اشتراک های فراوان ایران و جمهوری آذربایجان، سطح روابط دو کشور غیرقابل قبول و کمتر از حد انتظار است.
سفیر پیشین ایران در باکو گسترش همکاری با همسایگان را سرفصل سیاست خارجی تمامی دولت های پس از انقلاب برشمرد و ابراز امیدواری کرد که با تدبیر در پیش گرفته شده در دولت جدید ایران مبنی بر توسعه ی همکاری ها با همسایگان، شاهد جهشی بزرگ در روابط تهران با همسایگان خود به ویژه با جمهوری آذربایجان باشیم.

در ادامه متن کامل گفت و گوی ایرنا با محمدباقر بهرامی آمده است:
***ایرنا: اهمیت سفر الهام علی اف، رییس جمهوری آذربایجان به تهران در این مقطع زمانی که پس از مدت زمان زیادی صورت می گیرد، چیست؟
**بهرامی: من تشکر می کنم که شما در آستانه ی سفر جناب آقای الهام علی اف رییس جمهوری محترم آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران اقدامی مناسب و زیبا را در دستور کار خود قرار داده اید. به نظر من سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران توسعه ی روابط همه جانبه با همه ی کشورهای دنیا به استثنای رژیم اشغالگر قدس است. کشورهای اسلامی در این سیاست اولویت ویژه یی دارند، کشورهای آسیایی و به خصوص همسایه در این گسترش روابط از جایگاه بسیار بالایی برخوردار هستند. به طور عمومی هر مقدار که سازمان های منطقه یی در جهان ایجاد می شود در جهت صلح، امنیت و رویارویی با سیاست های استعماری تک قطبی در دنیا کمک کننده است. پس همسایگان جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی کشورمان از جایگاه ویژه و راهبردی خاصی برخوردار هستند؛ به ویژه کشور جمهوری آذربایجان که طبق تحقیقی که من در ارتباط با دوکشور ایران و جمهوری آذربایجان انجام داده ام، به این نتیجه رسیدم که هیچ دو کشوری در دنیا وجود ندارد که به اندازه ی تهران و باکو از وجوه مشترک برخوردار باشند؛ با این توضیح که مردم، جامعه و کشور ما با جامعه و کشور جمهوری آذربایجان از حوزه ی تمدنی یکسانی برخوردار است که این ویژگی بسیار مهم و نقش آفرین در تحکیم و توسعه روابط دوجانبه است.
دو کشور از تاریخ مشترکی برخوردارند، مرز مشترک آبی و خاکی بسیار گسترده یی بین دو کشور وجود دارد، دین مشترک در جوامع دو کشور حکمفرما است. حدود 99 درصد مردم آذربایجان مسلمان هستند که به اعتقاد من 90 درصد مسلمانان این کشور را شیعیان 12 امامی تشکیل می دهند که حتی دیگر مسلمانان این کشور که از مذهبی غیر از تشیع برخوردارند، علاقه ی زیادی به اهل بیت (ع) دارند. شما در دنیا کدام دو کشور را می یابید که تا این اندازه از وجوه مشترک برخوردار باشند. مطلب دیگری که باید به آن اشاره کنم اینکه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال یافتن جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهایی بود که این جمهوری تازه استقلال یافته را به رسمیت شناخت. زحمات زیادی هم مسوولان دو کشور در راستای گسترش همکاری ها کشیده اند اما سطح روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در سطح صلاحیت و لیاقت دو کشور نیست. سطح روابط دو کشور با وجود این وجوه مشترک غنی و گسترده از جمله روابط فرهنگی، سیاسی، به ویژه روابط اقتصادی در وضعیتی که باید باشد، قرار ندارد.

***ایرنا: در راستای صحبت های شما و با پیش زمینه یی که اشاره کردید، وضعیت روابط دو کشور در چه جایگاهی قرار دارد و به نظر شما باید کجا قرار گرفته باشد؟
**بهرامی: برای مثال به روابط اقتصادی دو کشور اشاره می کنم. به نظر من حداقل سطح روابط اقتصادی دو کشور باید در حد 10 میلیارد دلار باشد که هم اکنون زیر 1 میلیارد دلار است. همان طور که گفتم این حد روابط، شایسته ی دو کشوری با این میزان اشتراک های مختلف نیست. جمهوری اسلامی ایران، تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را به رسمیت شناخته است، این امر خیلی مهمی است. برای مثال در سطح روابط سیاسی دو کشور، من ضمن خیر مقدم به جناب آقای علی اف بری حضور در تهران، باید به ایشان عرض کنم که برادر عزیز چرا اینقدر دیر این سفر صورت می گیرد؟ مسوولان و رییسان جمهوری دو کشور به عنوان دو کشور همسایه با این وجوه مشترک باید خیلی بیشتر از این رفت و آمد با یکدیگر داشته باشند و اگر انصاف داشته باشیم جمهوری اسلامی ایران پس از فروپاشی اتحاد شوروی سابق و استقلال یافتن جمهوری آذربایجان، کمک های بسیار شایانی از راه های مختلف به این کشور کرده است که من اینجا بنا ندارم به این موارد اشاره کنم. این کمک ها زمانی بود که جمهوری آذربایجان هنوز به رشد و توسعه اقتصادی نرسیده بود.
مطلب دیگری که باید به آن اشاره کنم، چالش منطقه ی قفقاز جنوبی یا همان بحران قره باغ است. گروه مینسک (MINSK GROUP- گروهی که برای میانجیگری و حل و فصل مناقشه ی قره باغ از طرف کشورهای اروپایی تشکیل شده است) 22 سال است که هنوز نتوانسته است که بحران قره باغ را حل و فصل کند و به نظر من تمایلی هم برای حل و فصل این مناقشه ندارد. من همواره پیشنهاد داده ام که حل مشکل های هر منطقه بوسیله ی خود کشورهای منطقه صورت گیرد. البته کشورهای فرامنطقه یی از جمله آمریکا و اروپا هم در صورت تمایل می توانند برای کمک به حل و فصل این مشکل حضور پیدا کنند اما کشورهای منطقه می توانند حل کننده ی مشکلات منطقه باشند. من پیشنهاد دارم که روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای مهم و تاثیر گذار منطقه در کنار جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور بزرگ، تاثیرگذار و قدرتمند منطقه که جزو همسایگان جمهوری آذربایجان هستند، برای حل و فصل این مشکل دست به کار شوند. البته کشورهای اروپایی و آمریکا هم در صورت تمایل به حل این مشکل می توانند در این کار شرکت کنند. به نظر من حل این مشکل از طرف جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و روسیه و خود جمهوری آذربایجان و ارمنستان صورت پذیر است و باید از پتانسیل کشورهای منطقه استفاده شود و یک شخصیت حقوقی منطقه یی از ترکیب این کشورها به عنوان حل کننده ی این مشکل وارد عمل شوند. حدود 23 سال است که گروه مینسک درگیر حل این مشکل است و به نظر من تمایلی به حل این مشکل نداشته است و این چالش و مشکلی برای برادران آذری ما است که باید حل و فصل شود. البته جمهوری اسلامی ایران همواره در این مسیر پیشقدم بوده است. من به خاطر دارم در دورانی که مسوولیت سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو را بر عهده داشتم، اقدام هایی در این راستا صورت گرفت و دولت باکو نیز باید از پتانسیل کشورهای منطقه در این راستا استفاده کند. به امید خدا بتوان این چالش منطقه قفقاز جنوبی که چالش همه کشورهای منطقه به حساب می آید با تعاون، همدلی و برادری حل و فصل شود. البته من باید با صراحت این نکته را عرض کنم که حل مشکل جمهوری آذربایجان می بایست در چارچوب تمامیت ارضی این کشور باشد و کشورهای منطقه نیز باید از ظرفیت و پتانسیل خود در این راستا استفاده کنند.

***ایرنا: آقای دکتر! نقش جمهوری اسلامی ایران و اهرم های در دسترس کشورمان را در حفظ موازنه ی قوا در منطقه ی قفقاز جنوبی چگونه ارزیابی می کنید؟
**بهرامی: ایران با کشورهای منطقه به خصوص کشورهای همسایه از جمله آذربایجان، ارمنستان و ... روابط ویژه یی دارد که البته با اشتراک های گسترده یی که در ارتباط با تهران و باکو عرض کردم این روابط به نوعی ویژه تر است.

***ایرنا: منظور من در ارتباط با ریشه ها و پیوندهای ایرانی موجود در منطقه ی قفقاز است؟
**بهرامی: بله. ایران از نفوذ، پتانسیل و قدرت خود می تواند در حل معضل های منطقه یی به خوبی استفاده کند و کشورهای منطقه یی باید از این پتانسیل جمهوری اسلامی ایران بیشترین استفاده را بکنند.

***ایرنا: با توجه به ظرفیت گسترده ی ایران در این ارتباط، حضور ایران در این منطقه آنچنان که باید و شاید ملموس نبوده است. این از کجا نشات می گیرد؟ ما نخواسته ایم یا این کشورها تمایلی در این ارتباط نداشته اند و یا کشورهای ثالثی در این ارتباط موثرند؟
**بهرامی: من باید صادقانه عرض کنم که هم غربی ها به ویژه آمریکایی ها حضور ایران را در این منطقه برنمی تابند و با آن رویارویی می کنند و هرزمان که ایران برای حل و فصل اختلاف ها خواسته است که از پتانسیل خود استفاده کند، کارشکنی کرده اند و هم رژیم اشغالگر صهیونیستی در این ارتباط فعال بوده است. من باید به مطلب مهمی در اینجا اشاره کنم. همانطور که گفتم حل مشکل قره باغ به طور حتم باید در چارچوب تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان باشد. از سوی دیگر به برادران آذری خودم توصیه کرده و می کنم در این سطحی که با رژیم اشغالگر صهیونیستی رابطه دارند، به نظر من به مصلحت جامعه ی اسلامی، کشورهای اسلامی و مسلمانان کشورهای منطقه نیست. دلایلی هم که آن ها به آن اشاره می کنند به نظر من دلایل خیلی متقنی نیست و جمهوری اسلامی ایران از پتانسیلی که دارد می تواند در جهت حل و فصل مشکلات جمهوری آذربایجان از جمله قره باغ استفاده کند. شما می دانید که 20 درصد از اراضی آذربایجان به غیر از قره باغ زیر اشغال کشور ارمنستان است و ایران با این کشور از روابط همسایگی خوبی برخوردار است و باید هم داشته باشد که از این پتانسیل می تواند در جهت حل این مشکل استفاده کند.
اما رابطه ی دولت باکو با رژیم اشغالگر قدس در این سطح، به نظر من به مصلحت کشورهای اسلامی و منطقه نیست و حتی در دراز مدت به نفع خود کشور جمهوری آذربایجان هم نخواهد بود؛ اما این به خود این کشور بستگی دارد و باید روابط خود را در این ارتباط تنظیم کند. امیدوارم سفر جناب آقای الهام علی اف به تهران که در پاسخ به سفر دوجانبه ی رییس جمهوری پیشین کشورمان به باکو صورت گرفته است و این پاسخ زمان زیادی برده است، سفر خوبی باشد و من به سهم خودم به عنوان یک شهروند ایرانی و استاد دانشگاه به ایشان خوش آمد می گویم و امیدوارم این رفت و آمد ها گسترده تر شود و به تعمیق و تحکیم روابط دوجانبه تهران و باکو به ویژه حل مشکلات منطقه یی و توسعه روابط اقتصادی دو کشور بینجامد.

***ایرنا: پاسخ شما دو نکته ی کلیدی داشت. یکی بحث رژیم صهیونیستی و اینکه به گفته ی تحلیلگران و کارشناسان امر، این رژیم و دستگاه جاسوسی آن از فعالیت گسترده یی در جمهوری آذربایجان برخوردارند و همین باعث ایجاد تنش هایی بین تهران و باکو شده است. به نظر شما راهکار جلوگیری از ایجاد تنش در روابط دو کشور چیست؟ آیا جمهوری آذربایجان از کشور ما انتظار خاصی دارد یا داشته است که برآورده نشده و این کشور به گسترش روابط با رژیم صهیونیستی دست زده است؟
**بهرامی: من از آنجا که نزدیک به چهار سال به عنوان سفیر ایران در باکو فعالیت داشتم و پیش از این نیز اشاره کرده ام و هم اکنون نیز به عنوان یک شخصیت دانشگاهی خیلی صریح صحبت می کنم، عواملی در داخل و خارج از کشور آذربایجان هستند که نمی خواهند روابط دو کشور تحکیم و توسعه پیدا کند که به عوامل خارجی از جمله آمریکا، رژیم صهیونیستی و اروپا اشاره کردم. صادقانه باید عرض کنم که عواملی هم در داخل کشور خودمان نیز وجود دارند که نمی خواهند روابط دو کشور گسترش یابد. این موارد را من پیش از این به طور تفصیلی گفته و نوشته ام. جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان باید بدون توجه به این عوامل در راستای جهش در توسعه ی روابط قدم بردارند. به نظر من اکنون، زمانی است که با توجه به قدرت و نفوذی که جمهوری اسلامی ایران در دنیا و منطقه دارد و همچنین نقشی که جمهوری آذربایجان دارد و می تواند بیش از این نیز باشد، امیدوارم که رییسان جمهوری و مسوولان دو کشور همسایه در این سفر بتوانند آغازگر جهش در توسعه ی همه جانبه روابط دو کشور باشند که این امری شدنی و امکانپذیر است.

***ایرنا: توسعه ی روابط ایران و ارمنستان در چند سال گذشته چشمگیر بوده است. فکر می کنید باکو از توسعه ی روابط تهران و ایروان نگرانی خاصی دارد؟ ایران برای کاستن از نگرانی باکو چه اقدام هایی می تواند انجام دهد؟
**بهرامی: مبنای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، توسعه و گسترش روابط با کشورهای همسایه است. ارمنستان هم یک کشور همسایه ی ایران است که ما نمی توانیم با این کشور روابط خاصی نداشته باشیم. البته به صورت طبیعی مسوولان جمهوری آذربایجان نگرانی هایی در این ارتباط داشته و دارند اما من به آن ها طی ملاقات هایی که در زمان مسوولیت خودم در باکو با آقای الهام علی اف، نخست وزیر و وزیران این کشور داشتم. عرض کردم که این نگرانی های که دوستان آذری ما در این ارتباط دارند، نگرانی های واقعی نیست و در آن حدی نیست که بتواند روابط ما را در این سطح پایین نگه داشته باشد. من باز هم به آذری ها اطمینان می دهم که نگرانی آن ها در این مورد واقعی نیست و اگر جهشی در روابط خود با ایران داشته باشند، به طور قطع نتیجه و اثرات مثبت آن را در آینده خواهند دید.

***ایرنا: سطح روابط فرهنگی دو کشور را با توجه به این میزان از اشتراک های تاریخی و مذهبی چطور می بینید؟ چه ظرفیت هایی در این ارتباط وجود دارد؟
**بهرامی: ظرفیت های بسیار فراوانی از جمله تمدن، فرهنگ، تاریخ، دین و مذهب مشترک در دو کشور وجود دارد که البته در مسایل فرهنگی توسط وزارتخانه های فرهنگ دو کشور حرکت های خوبی صورت گرفته است. در مدت حضور من در باکو، علاوه بر اینکه سطح روابط اقتصادی دو کشور بیش از دو برابر شد، در روابط فرهنگی دو کشور هم قدم های خوبی برداشته شد. در قالب مقاوله نامه ها و تفاهم نامه های دو کشور، هفته ی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در گنجه و باکو آذربایجان برگزار شد که ادامه نیز دارد و در آن سو نیز هفته ی فرهنگی جمهوری آذربایجان در تهران و تبریز برگزار شد. به نظر من در زمینه ی فرهنگی بستر گسترش روابط آماده تر است و وزارتخانه های فرهنگ دو کشور هم در این ارتباط تمایل دارند.

***ایرنا: اما آنچنان که باید و شاید و با این حجم اشتراک های دو کشور، به نظر می رسد که روابط فرهنگی دو کشور تبلور نیافته است؟
**بهرامی: بله. همان طور که عرض کردم در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و حتی امنیتی و نظامی باید جهشی در روابط دو کشور به وجود بیاید. که این هم به نفع مصالح ملی جمهوری آذربایجان و هم به نفع مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران است. من این را به عنوان کسی که در زمینه ی روابط بین الملل و علوم سیاسی فعال است و در زمینه ی روابط دو کشور مسوولیت داشته و این روابط را می شناسد، عرض می کنم که این سطح روابط شایسته ی دو کشور نیست و امیدوارم که سفر رییس جمهوری دولت آذربایجان به ایران با یقینی که من دارم که مسوولان جمهوری اسلامی ایران و شخص آقای دکتر روحانی رییس جمهوری به جهش در روابط اعتقاد دارند، مثبت باشد و امیدوارم این سفر آغازی برای جهش در روابط دو کشور باشد.

***ایرنا: اهمیت مسیر ترانزیتی تهران-باکو را چطور ارزیابی می کنید؟ همانطور که می دانید این مسیر، دسترسی به اروپا را برای ایران و دسترسی به خلیج فارس را برای باکو میسر می کند. چه اقدام هایی برای فعال کردن این مسیر ترانزیتی صورت گرفته است؟ همچنین نکته ی مهم دیگر اینکه تهران و باکو از چهار مرز مشترک برخوردارند؛ آیا استفاده متناسب از آن ها صورت گرفته است؟
**بهرامی: زمانی که من سفیر ایران در باکو بودم، یعد از یکسال فعالیت، پیشنهاد لغو روادید برای ورود اتباع آذری را به کشور مطرح کردم که در هیات دولت جمهوری اسلامی تصویب شد. اکنون پیشنهاد من به برادران آذری این است که جمهوری آذربایجان نیز در اقدامی متقابل روادید را برای ورود اتباع ایرانی به این کشور لغو کند و به اعتقاد من می توانند این کار را انجام دهند و نگرانی خاصی هم در این ارتباط نباید داشته باشند. پیشنهاد دوم من هم این است که مسیر ترانزیتی راه آهن شمال به جنوب کشور که نه تنها برای ایران و آذربایجان بلکه برای کشورهای منطقه بسیار با اهمیت است و صرفه جویی در انرژی و استهلاک ماشین آلات حمل و نقل و همچنین افزایش سرعت را در حمل و نقل در پی دارد، در دستور کار دو کشور قرار گیرد و هم از آقای روحانی و هم از آقای علی اف می خواهم که اجرای این اقدامی که شروع شده است را زمان بندی کنند و تسریع کنند. این اقدامی بسیار موثر است و به نوعی شمال و جنوب دنیا را به هم وصل می کند. این خط آهن خیلی هم به نفع جمهوری آذربایجان است، زیرا مسیر ترانزیت از این کشور عبور می کند و یکی از اقدام هایی است که در بعد اقتصادی می تواند در ارتباط با آن بین دو رییس جمهوری تفاهم شود، تسریع و تعیین تاریخ برای اتمام راه آهن شمال به جنوب است.

***ایرنا: چه میزان از ساخت این خط آهن برعهده ی ایران و چه میزان بر عهده ی جمهوری آذربایجان است؟
**بهرامی: ما باید ساخت راه آهن را تا مرز برسانیم، هم اکنون ساخت راه آهن تا رشت رفته است و باید از آنجا تا آستارا ادامه یابد و آن ها هم به نظر من آمادگی دارند که ساخت راه آهن خود را تا مرز ادامه دهند. در زمان سفارت من در باکو نیز دیداری بین رییسان راه آهن های دو کشور صورت گرفت و تنها یک همت اقتصادی می طلبد که به صورت مشترک یا با کمک همسایه ها، این راه آهن عملی و تکمیل شود که بسیار موثر است.

***ایرنا: سیاست خارجی دولت تدبیر و امید مبنی بر تعامل سازنده همراه با احترام متقابل و منافع مشترک با جهان بویژه با همسایگان را چگونه ارزیابی می کنید؟
**بهرامی: همه ی دولت های پس از انقلاب در سیاست خارجی خود به توسعه ی روابط با همسایگان به صورت ویژه توجه داشته اند و این دولت نیز می تواند با تدبیری که دارد در از بین بردن عوامل موثر در ایجاد تنش در روابط فعال شود. در ارتباط با روابط تهران و باکو نیز دو کشور می توانند در از بین بردن عوامل تنش زا در روابط اقدام کنند و این شدنی است و قابل مدیریت است و امیدوارم یک فضای جدیدی در روابط دو کشور ایجاد شود و اینکه روابط گسترده ی ایران و آذربایجان بر روابط منطقه ی قفقاز جنوبی و شمالی بلکه جهان می تواند تاثیرگذار باشد.
*گفت و گو از: مسعود گودرزی (گروه پژوهش های خبری)
پژوهش**2079**2054
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن