واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بررسی سومین دور از مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 تهران - ایرنا - سومین دور از مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در وین اتریش شب گذشته با شام کاری «محمد جواد ظریف» و «کاترین اشتون» با بحث درباره چارچوب این دور از مذاکرات آغاز شد.
در حالی که دور پیشین مذاکرات وین پیش از آغاز سال جدید با حواشی دیدارهای اشتون در تهران با لغو شام کاری وزیر خارجه ایران و مسئول گروه 1+5 همراه بود این دور از مذاکرات اما با حساسیت ویژه ای آن هم در سایه ی ادامه کارشکنی های تندورها در تهران و واشنگتن، پیگیری می شود. وزارت خارجه و یک مقام آمریکایی بلافاصله پس از اتمام مذاکرات هفته گذشته کارشناسی از آغاز روند تدوین پیش نویس مذاکرات در اردیبهشت ماه خبر دادند؛ محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز روز گذشته پس از ورود به وین از تدوین پیش نویس توافق نهایی هسته ای میان ایران و گروه 1+5 در اردیبهشت ماه خبر داد. این دور از مذاکرات اما همانند دوره های گذشته با حاشیه های فراوانی همراه است، از طرح توقف مذاکرات در مجلس ایران تا ادامه تلاش کنگره آمریکا برای سنگ اندازی در مسیر مذاکرات. در این باره اما ابتکار با «حشمت الله فلاحت پیشه» نماینده سابق 2 دوره مجلس شورای اسلامی و عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به گفت وگو نشست و جوانب متفاوت این دور از مذاکرات را مورد بررسی قرار داد که در ادامه می خوانید:
*آینده مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 را با توجه به حساسیت فزاینده آن و آماده شدن طرفین برای تدوین پیش نویس توافق نهایی چگونه ارزیابی می کنید؟
مذاکراتی که قرار است امروز و در اردیبهشت ماه برگزار شود از اهمیت سرنوشت سازی برای ایران و جهان برخوردار است، در این مذاکرات ایران و 1+5 در حدود دو ماه زمان دارند تا به توافق جامع دست پیدا کنند، در صورت آنکه طرفین نتوانند در زمان تعیین شده به توافق نهایی دست پیدا کنند، می توانیم شاهد آن باشیم که موضع مخالفان توافق بر سر برنامه هسته ای ایران به ویژه در دو کشور ایران و آمریکا تقویت شود، لذا عزمی از سوی ایران و گروه 1+5 جزم شده است تا طرفین بتوانند در اردیبهشت ماه پیش نویس توافق نهایی را تهیه و تدوین کنند تا از تیر ماه مقدمات اجرای آن انجام گیرد. در این زمینه اما پیام های شکل گرفته در کشورهای دیگر دخیل در مذاکرات هسته ای، مساعد نیست و رویکرد انحرافی در این زمینه دیده می شود؛ عمده نمایندگان جمهوری خواه به همراه بخشی از نمایندگان دموکرات تندرو در کنگره آمریکا به دنبال تحت فشار قرار دادن کاخ سفید برای اعمال تحریم علیه ایران و نقض توافق ژنو بودند که با ایستادگی اوباما و معاون و وزرایش مواجه شدند. کنگره آمریکا پیشتر نیز به دنبال تصویب طرحی بود که مذاکرات هسته ای را بر اساس رفتار سیاسی ایران ادامه دهد که این طرح به معنای خواست واشنگتن برای دخالت در امور داخلی ایران بود که این طرح نیز به در بسته کاخ سفید خورد. اکنون اما باید گفت همه دیپلمات های مذاکره کننده ایران و 1+5 به ادامه مذاکرات و امکان دستیابی به توافق و طرح جامع و نهایی خوش بین هستند.
*نقش تندروهای داخلی به ویژه در تهران و واشنگتن را در ادامه مذاکرات تا چد تاثیرگذار می دانید؟
اقدامات صورت گرفته تاکنون فاقد تاثیرگذاری ملموسی بوده است، از سوی دیگر اما معتقدم برخی از اقدامات مجلسیان از جمله زمزمه های توقف مذاکرات هسته ای آن هم به دلایل بی ارتباط با مذاکرات، بازی در زمین مخالفان جمهوری اسلامی ایران است زیرا در حالی که کلیات نظام جمهوری اسلامی در حال حاظر موافق و حامی مذاکرات هسته ای است مجلس نیز باید مواضع وحدت گرایانه اتخاذ کند و در جهت کلی نظام و مقام معظم رهبری گام بردارد.
همچنین باید گفت که مجلس در موضوع برنامه هسته ای ایران، تصمیم گیرنده نیست بلکه شورای عالی امنیت ملی باید در این زمینه تصمیم بگیرد و نمایندگان باید تنها از حق قانونی گذاری خود استفاده کرده و با استفاده از ابزارهای نظارتی خود در جهت تقویت مواضع مذاکره کنندگان گام بردارند.
*لزوم حمایت از تیم هسته ای و خط مشی دولت در سیاست خارجی به ویژه پرونده هسته ای را چگونه ارزیابی می کنید؟
معتقدم اگر تاکنون حمایت های گسترده ای از تیم هسته ای ایران صورت گرفته است به دلیل شفافیت و عدم عدول ظریف و همکارانش از خطوط قرمز تعیین شده از سوی نظام و مردم برای پرونده هسته ای ایران است؛ موافقان در حالی حمایت کردند که تیم مذاکره کننده ایرانی دستور کار مشخصی داشت، هدف محور بود و نتایج مشخصی را نیز دنبال می کرد. سه اصل کلی در این مذاکرات تعیین شده است و مورد حمایت قرار گرفته است که آن هم نخست شناسایی حقوق هسته ای ایران، دوم اثبات پاک بودن برنامه هسته ای ایران و سوم رفع تحریم های جهانی علیه ایران است که قطعا اگر در خط مشی دولت در این زمینه شفافیت وجود نداشت حمایتی نیز از آن صورت نمی گرفت. همچنین معتقدم تا زمانی که پرونده هسته ای کشورمان در شورای عالی امنیت ملی است و تحت نظارت آن به جلو حرکت می کند باید از آن حمایت کرد و از بازی در زمین مخالفان جمهوری اسلامی ایران جلوگیری کرد.
منبع: ابتکار
اول ** 1610
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]