واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ فروردين ۱۳۹۳ (۱۰:۰ق.ظ)
دنياي اقتصاد: سال عبور اقتصاد از گلوگاه
به گزارش خبرگزاري موج، دنياي اقتصاد نوشت: سال پيش رو، سال تعيينکنندهاي است. سالي که اگر انتظارات مثبتي که در فضاي اقتصادي – سياسي شکل گرفته به نتيجه برسد ميتوان براي اقتصاد ايران روند صعودي مناسبي را حداقل تا دو، سه سال بعد از آن تصوير کرد. در عين حال که سرخورده شدن انتظارات به معناي بازگشت به تکانههاي اقتصادي است که ميتواند سهمگينتر از شوکهايي باشد که از سال 1389 تا 1391 به اقتصاد ايران وارد شد و همزمان سرخوردگي انتظارات موجب ميشود که شکلگيري انتظارات مثبت به زماني بسيار دورتر موکول شود. همانطور که پس از تشکيل دولت آقاي روحاني انتظارات نقشي ملموس در روندهاي اقتصادي داشتند، معکوس شدن اين انتظارات ميتواند شوکي غير قابل کنترل را به اقتصاد وارد کند.
از اين رو سال کنوني، سال کليدي اقتصاد ايران است که ميتواند به ما بگويد تغيير روند در بلندمدت تداوم مييابد يا نه. بنابراين همگي بايد دست به دست دهيم تا از اين گلوگاه تاريخي عبور کنيم. اين گلوگاه تاريخي است چراکه اقتصاد ايران براي دههها به چنين وضعيت رکودي – تورمي گرفتار نشده بود و گذر از آن البته که جاي فخر بسيار دارد، اما به نظر ميرسد که طيفي از مخالفان دولت فارغ از درک اين شرايط بر آنند که حتي به قيمت بر هم خوردن ثبات شکننده امروز، استراتژيهاي دولت را به چالش کشند. البته انتقاد و مخالفت جزو ذات ساختهاي سياسي است که معتقد به دموکراسي هستند و دولت نيز نشان داده که به آن ايمان دارد، اما بر مخالفان است تا به اين نکته توجه کنند که پيگيري منافع گروهي آنان اگر به حدي برسد که موجب توقف استراتژي کنوني دولت شود، منافع آنان به هزينه تک تک شهروندان خواهد بود و شرايط اقتصادي ميتواند سختتر از سالهاي پيش از 1392 باشد. اين يعني محقق شدن سناريوي سرخوردگي انتظارات.
اما برخلاف نظر برخي از کارشناسان که معتقدند مخالفان بهدليل انتخابات مجلس، استراتژي دولت را به چالش حياتي نميکشند، اتفاقا ميتوان بر اين نظر تاکيد کرد که مخالفان به خاطر انتخابات بر شدت انتقادهاي خويش تا فلج شدن راهبردهاي دولت، پافشاري ميکنند. چرا؟ کليد مساله آن است که مخالفان ميپندارند در صورت تحقق سرخوردگي انتظارات، نگاه عمومي، ديگر انگيزه کافي براي تغيير ندارد و در نتيجه راي نسبي مخالفان در انتخابات بيشتر ميشود؛ بنابراين يکي ديگر از بندهاي منافع گروهي مخالفان در اصرار و پافشاري و مانعتراشي براي دولت، پيروزي در انتخابات مجلس با توقف استراتژي کنوني دولت است.
اما چنين رويکردي در بلندمدت به زيان خود مخالفان دولت نيز هست. بازگشت به روندهاي گذشته، وضعيت را چنان دشوار خواهد کرد که کمتر گروهي بتواند آن را براي خود هم رضايتبخش تلقي کند. از همين رو اگر مخالفان دولت بازه زماني طولانيتري را براي فعاليت خود متصور باشند، درمييابند که استراتژي دولت نه تنها سازگار با منافع ملي است بلکه ميتواند با قوام دادن ساخت مناسب اقتصادي – سياسي و افزايش امنيت ملي به همراه رابطهاي بهتر با اقتصاد بينالملل، فرآيندي را ايجاد کند که احزاب و گروههاي مخالف نيز با دغدغه کمتري به فعاليت بپردازند. با نگاهي عميقتر، اي بسا همه بازيگران دريابند که عبور اقتصاد ايران از گلوگاه سال کنوني ميتواند منافع همه آنها را در بر داشته باشد.
دکتر پويا جبل عاملي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]